Advertisement

Profiili: Mohamed Salah

Kun Mohamed Salah astui ampumaan rangaistuspotkua Alexandrian Borg El Arab stadionilla  noin kuukausi takaperin pidätteli koko Egyptin kansa jännitystään. Jos Salah onnistuisi, veisi maali Egyptin 28 vuoden tauon jälkeen taas MM-kisoihin. Kongolaispelaajat yrittivät vielä loppuun asti häiritä Egyptin kirkkainta jalkapallotähteä, mutta turhaan. Salah pyssytti 11-metrisen vastustamattomasti verkon perukoille, ja kansanjuhla oli valmis. Kairossa juhlittiin kisoihin pääsyä monta päivää ja Mohamed Salah julistettiin viimeistään siinä vaiheessa kansallissankariksi.

Egypti on ollut Afrikan jalkapalloilun mahtimaa jo monta vuotta, mutta heiltä on puuttunut maailmanluokan pelaaja. Mohamed Salah on viimeistään tällä kaudella todistanut, että nyt Egyptistäkin löytyy yksi jalkapalloilevan mailman tähdistä. Salah on iskenyt tällä kaudella 9 maalia 12 ottelussa ja johtaa tällä hetkellä valioliigan maalipörssiä. Pelkästään maalien takia miestä ei tarvitse suitsuttaa, sillä egyptiläinen on pelannut alkukauden loistavasti joka osa-alueella. Hän on kuin raketti, kun hän ampaisee vauhtiin. Pallo pysyy vauhdista huolimatta matkassa mukana, joten miehen pysäyttäminen on ollut erittäin vaikeaa.

Mohamed Salah Ghaly syntyi Nagrigissa vuonna 1992, eli kaksi vuotta sen jälkeen kun Egypti on edellisen kerran pelannut jalkapallon MM-turnauksessa. Salah teki debyyttinsä Egyptin liigassa 17-vuotiaana. Vuonna 2012 hän siirtyi Baselin riveihin ja pääsi Sveitsissä vietettyjen vuosiensa aikana haistelemaan niin Eurooppa-liigan kuin Mestarien liigankin tunnelmaa. Vuonna 2013 Basel ylsi Eurooppa-liigan välieriin asti, jossa Chelsea oli kuitenkin vahvempi ja Baselin tie katkesi. Salahin ura nytkähti kuitenkin kyseisessa otteluparissa eteenpäin, sillä mies onnistui iskemään yhden Baselin maaleista ja Chelseassa kiinnostuttiin taitavasta egyptiläisestä. Siirtoa saatiin odotella tammikuun siirtoikkunaan asti ja Salah siirtyi lontoolaisjoukkueeseen 11 miljoonan punnan siirtosummalla. Vaikka Salah ei päässyt Chelseassa pelatessaan loistamaan, kehui jopa senaikainen Chelsea-valmentaja Jose Mourinho egyptiläistä sanoen, että mies ansaitsee esityksistään mitalin, vaikka päästikin Salahin lähtemään lainalle Fiorentinaan.

Kuva: Alloverpress.fi

Salah on aina arvostettu korkealle pelaamissaan joukkueissa ja sarjoissa. Baselissa pelatessaan egyptiläinen äänestettiin kauden 2013 Sveitsin liigan parhaaksi pelaajaksi. Kaksi vuotta myöhemmin, kun hän oikeastaan teki lopullisen läpimurtonsa A.S. Romassa, äänestettiin hänet joukkueensa parhaaksi pelaajaksi. Ensimmäinen kausi Roomassa sujui upeasti ja Salah iski italian liigassa 14 maalia A.S. Roman sijoittuessa kolmanneksi. Seuraava kausi sujui samaan tahtiin ja egyptiläinen paukutti 15 maalia johdattaen Roman sarjan toiselle sijalle. Sen lisäksi maajoukkuepelit olivat sujuneet samaan aikaan erinomaisesti. Egypti oli vuoden 2016 syksyllä alkaneissa MM-karsinnoissa ottanut voiton toisensa perään ja oli Salahin johdolla matkalla Venäjän lopputurnaukseen. Salah huomioitiin myös kauden päätösgaalassa, kun hän sai hyvien otteidensa ansiosta vuoden 2016 parhaan arabipelaajan palkinnon. Tämän kunnian myötä Salah äityi Afrikan mestaruuskilpailuissa huimaan vireeseen ja johdatti Egyptin aina loppuotteluun asti.

Vuoden 2017 kesällä Salahin hintalappu oli kivunnut korkealle, mutta Liverpool oli silti valmis maksamaan miehestä alustavat 42 miljoonaa euroa eikä ole ainakaan alkukauden perusteella saanut katua tippaakaan. Monet asiantuntijat ovat nostaneet Salahin yhdeksi parhaista valioliigasiirroista tälle kaudelle. 0,75 maalia per ottelu kertovat jo itsessään sen, että kyseiset asiantuntijat ovat oikeassa. Salah on ollut Liverpoolin yksi tärkeimmistä pelaajista, varsinkin kun alkukaudesta Liverpoolin maalit iskenyt Sadio Mane töpeksi itselleen muutaman ottelun pelikiellon Manchester Citya vastaan, eikä ole päässyt pelikieltonsa jälkeen alkukauden tasolle. Liverpoolin peli on viimeisissä otteluissa näyttänyt todella lupaavalta, ja hyökkäyspäässä Salah ja Philippe Coutinho ovat ottaneet joukkueen olkapäilleen. Viimeisessä kolmessa ottelussa Jürgen Kloppin ryhmä on onistunut maalinteossa 10 kertaa, ja tällä hetkellä joukkue on kavunnut  valioliigan sijalle 5. Kärkeen on toki matkaa, mutta toisena olevaan Manchester Unitediin ero on vain 4 pistettä, joten hyökkäyksen kulkiessa viimeisten otteluiden tapaan, on Liverpooliltakin mahdollisuus odottaa kauden edetessä kovia tekoja.

Salah on ollut iskussa myös Mestarien liigassa, jossa hän on onnistunut maalinteossa jo 4 kertaa. Liverpool on tällä hetkellä lohkonsa kärjessä, mutta jäljellä on vielä kaksi kovaa peliä Spartakia ja Sevillaa vastaan. Huominen peli Sevillan vieraana on erityisen tärkeä, ja sen voittamalla Liverpool varmistaisi jatkopaikkansa. Viimeksi joukkueiden kohdatessa Anfield Roadilla Salah iski Liverpoolin toisen maalin ja tämänhetkisellä maalintekotahdilla huomenna on odotettavissa lisää.

Salahin ensimmäinen valioliigavisiitti jäi egyptiläisen itsensä mielestä hieman vajavaiseksi. Jo pari vuotta sitten A.S. Roman paidassa pelatessaan egyptiläinen onnistui maalinteossa Tottenhamia vastaan. Villin tuuletuksen syyksi Salah kertoi, että hän halusi todistaa kykynsä valioliigan epäilijöille. Hän tuli Liverpooliin, koska halusi näyttää, että pystyy pärjäämään englannin kentillä. Salah on jo tähänastisilla näytöillään  todistanut olevansa enemmän kuin mies paikallaan. Kautta on vielä jäljellä pitkä pätkä, mutta Salahin avulla Liverpool voi saavuttaa tällä kaudella paljon. Ja jos ei Liverpool onnistu urotekoihin, on kesällä toinen mahdollisuus. Salahin hyvät otteet tulevat varmasti heijastumaan myös MM-viheriöille, ja koko Egyptin kansan ollessa miehen tukena jää nähtäväksi mihin saavutuksiin Mohamed Salah vielä Venäjällä yltää.