Advertisement

Unitedin alkukauden menestys johtaa viime kesään

Kauden kuudesta kilpailullisesta ottelusta viisi voittoa ja yksi tasapeli. Jose Mourinho on ollut suojatteineen pelottavan vahva ja näyttää vihdoin siltä, että Manchesterin punainen joukkue on saanut pelinsä sellaiseen tasapainoon, että voidaan alkaa jo puhua menestyksestä. Alkukauden esitysten perusteella innokkaimmat ovat jo valmiita spekuloimaan mestaruudesta Old Traffordilla ja Unitedin peli on kieltämättä ollut erittäin hienoa katseltavaa.

Viime kaudella United ei saanut konettaan kunnolla käyntiin oikein missään vaiheessa. Odotukset olivat erittäin kovat Paul Pogban ja Zlatan Ibrahimovicinin tulon myötä. Vuosi sitten Unitedin riveihin tulivat myös Henrikh Mkhitaryan sekä Eric Bailly ja ennen kauden 2016-2017 alkua United olikin yksi vahvimmista mestarisuosikeista. Tälle kaudelle pelaajaostokset eivät herättäneet yhtä suurta huomiota, vaikka Romelu Lukakusta maksettiinkin 90 miljoonaa. Tähän vaikuttavat tietenkin hieman lapasesta lähteneet siirtosummat, joita öljyrahoilla pystytään maksamaan. Lukakun lisäksi merkittävät tulijat olivat Nemanja Matic ja Victor Lindelöf. Pelkästään näiden vahvistusten perusteella ei moni osannut ennustaa Unitedille alkukauden kaltaista menestystä, sillä onhan pelaajalista muuten lähes sama, jolla viime vuonna päädyttiin valioliigassa vasta sijalle kuusi, 24 pistettä voittanutta Chelseaa perässä.

Alkukaudesta Mourinho on saanut joukkueensa pelaamaan upeasti. Lukaku on onnistunut siinä, mitä varten hänet ostettiinkin – iskemään maaleja. Matic on ollut keskikentällä niin vahva, tai jopa vahvempi, kuin hänestä osattiin odottaa. Silti suurin syy hyvään peliin ei löydy pelkästään näistä kahdesta pelaajasta, vaan koko joukkue on onnistunut nostamaan tasoaan. Varsinkin maalinteko on ollut tehokkaampaa, niin kuin 16-2 maaliero osoittaa. Tilastoista löytyy myös yksi todella selkeä kohta, jossa United on parantanut huimasti: joukkue on onnistunut riistämään pallon hyökkäysalueella seitsemän kertaa. Tämä oikeuttaa tilastoissa jaetulle viidennelle sijalle, kun viime kaudella United oli kyseisessä tilastossa sijalla 16. Osittain riistojen takia manchesterilaiset ovat myös laukoneet toiseksi eniten koko liigassa, ja maaleja on syntynyt eniten.


Pelkästään tilastoja katsomalla menestys ei selity, vaan viime kauteen verrattuna tietyt pelaajat ovat selkästi nostaneet tasoaan. Varsinkin jos tarkastelee kesällä 2016 tulleita kovan luokan siirtoja, on pelaajien esityksissä havaittavissa selkeä tason nosto.Paul Pogba on väläytellyt otteita, joilla hän ihastutti Juventuksessa. Kaksi maalia ja kolme syöttöä valioliigan ensimmäisissä 4 pelissä puhuvat selvää kieltään. Myös Eric Bailly on koko ManU-puolustuksen tavoin ollut vakuuttava viime kauteen verrattuna, ja on norsuunluurannikkolainen onnistunut jopa maalinteossa alkukauden aikana. Kolmas, ja ehkä Unitedin selkein tasonnostaja, on armenialainen Henrikh Mkhitaryan. Viisi maalisyöttöä ensimmäiseen kolmeen peliin on hurja saldo, varsinkin kun miehelle merkittiin vain yksi vaivainen maalisyöttö koko viime kauden aikana. Mkhitaryan on tottunut tekemään maaleja, mikä on näkynyt hänen esityksissään niin viime kauden, kuin Dortmundissa pelaamiensa kausien, aikana. Armenialainen tuli Manchesteriin Dortmundista, jossa jälki oli laadukasta, mutta maaleja ei syntynyt enää aivan samaan tahtiin kuin Shakhtar Donetskissa, jossa maaliverkko venyi ja paukkui. Viime kaudella oli havaittavissa välillä jopa pientä tuskaa, kun ketterä keskikenttämies ei päässytkään helposti hyville maalipaikoille, ja yritti usein viimeiseen asti puskea puolustajien ohi. Alkukauden esitystensä perusteella Mkhitaryan on oivaltanut, että hänen ei tarvitse yrittää väkisin tehdä maaleja itse. Pallo on irronnut jalasta, ennen kuin puolustajat ovat ehtineet väliin, ja tulos onkin ollut murhaavaa. Vaikuttaakin siltä, että ensimmäinen kausi meni niin valmentajalla, kuin uusilla pelaajilla hieman totutellessa, ja nyt yhteinen sävel on vihdoin löytynyt. Mourinhonkaan ei ole tarvinnut lehdistötilaisuuksissa selitellä ärtyneenä, vaan jopa kauden ainoan pistemenetyksen, 2-2 Stoke-tasapelin, jälkeen portugalilaisvalmentaja kykeni vastaamaan kysymyksiin asiallisesti ja antamaan tunnustusta vastustajalle, vaikka tulos ei ollutkaan kauden aikaisempien pelien kaltainen.

Kausi on toki vasta alussa, mutta jos Mourinhon suojatit jatkavat samalla sykkeellä, on Old Traffordin kannattajilla odotettavissa hienoja hetkiä kauden mittaan. Haasteita on kyllä jo tiedossa, sillä Baselia vastaan pelatussa mestarien liigan kamppailussa Paul Pogba loukkasi takareittään, eikä miestä nähdä uusimpien tietojen mukaan kentällä seuraavaan kuuteen – kahteentoista viikkoon. Muutoksia kokoonpanoon on myös luvassa, kun Unitedin viime kauden maalipyssy Zlatan palaa joukkueeseen loukkaantumisensa jälkeen. Jotkut asiantuntijat ovat sanoneet ManUn olevan parempi joukkue ilman Zlatania, ja yksi isoimmista kysymyksistä on miten Lukaku ja Ibrahimovic mahtuvat kentälle samaan aikaan. Joka tapauksessa se ongelma on Mourinholle positiivinen, ja ennen Zlatanin paluuta voi tapahtua vielä paljon.