Viikkokatsaus: Kierros 26

Chelsea – Swansea City  3-1

Chelsea näytti vahvemmalta ja nopeammalta, eikä Stamford Bridgellä pelatussa ottelussa ollut kysymystäkään paremmasta joukkueesta. Cesc Fabregas pelasi 300. Valioliigaotteluansa ja juhlisti rajapyykkiä maalilla ja maaliin johtaneella syötöllä.

Chelsea aloitti ottelun kovalla prässillä ja Swansealla oli vaikeuksia pysyä vauhdissa mukana. Kuudennen kerran aloituskokoonpanossa tällä kaudella ollut Fabregas pelasi upeasti keskikentällä ja sai kunnian avata ottelun maalitilit. Espanjalainen riisti pallon keskikentällä jatkaen pallon Eden Hazardille. Hazard pelasi pallon laitaan Pedrolle, joka puolestaan löysi Fabregaksen takaviistosta ja peli oli 1-0.

Upean ottelun pelannut Cesc Fabregas juhlisti henkilökohtaista rajapyykkiään maalilla. Kuva: Alloverpress.fi

Ottelusta näytti tulevan yksipuolinen Chelsea-show eikä Swansea tahtonut päästä palloon koko ensimmäisen puoliajan aikana. Sama tarina jatkui aina ensimmäisen jakson lisäajalle asti, kunnes lontoolaispuolustus uinahti Swansean vapaapotkun aikana. Gylfi Sigurdssonin keskitys melkein puolesta kentästä löysi vapaaksi jääneen Fernando Llorenten. Llorente ei puskussaan ontunut vaan varmisti että puoliajalle mentiin 1-1 tasalukemissa.

Toisella puoliajalla Chelsea jatkoi maaliahnetta pelaamistaan. Fabianski joutui jo ensimmäisen viiden minuutin aikana torjuntatöihin. Fabianski venyi muun muassa hienosti Hazardin laukauksen eteen, ja sai apuja ylärimalta Fabregaksen käydessä hyvin lähellä illan toista maaliaan.

Ottelun 72. peliminuutilla Chelsea maalasi jälleen. Pedrolle annettiin keskikentällä aivan liikaa tilaa, josta espanjalaislaituri laukoi kierteisen pallon kohti Fabianskin vartioimaa maalia. Laukaus otti pomppua alustasta juuri ennen Fabianskia, ja lipui täten maalivahdin käsien alta verkkoon. Toisen jakson viimehetkillä Diego Costa onnistui rikkomaan maalittoman putkensa Hazardin upean esityön jälkeen. Hazardin pujottelu vasemmalta laidalta ja syöttö maalin edustalle avasi Costalle avoimen laukaisupaikan, josta brasilialainen ei erehtynyt. Maali oli Costan ensimmäinen neljään otteluun.

Sarjan piikkipaikkaa pitävä Chelsea on haalinut itselleen jo 63 pistettä. Swansea jatkaa häviön myötä jaetulla 15. paikalla.

Crystal Palace – Middlesbrough  1-0

Patrick Van Aanholt pääsi maalaamaan ensimmäisen maalinsa Crystal Palacen paidassa kotijoukkueen ottaessa tärkeät kolme pistettä. Läpi ottelun tasaista vääntöä tarjonneessa pelissä Crystal Palace kuitenkin vaikutti aina olevan puoli askelta edellä.

Ottelussa odotettiin ensimmäistä maalia ensimmäisen jakson 34. peliminuutille asti. Tilanteessa, jossa pallo jäi pomppimaan Middlesbroughin kuudentoista sisälle, johti Daniel Ayalan huonoon purkuun. Purkupallo päätyi juuri kuudentoista ulkopuolelle Yohan Cabayen jalkaan, jonka nopea jatko Van Aanholtille loi tarpeeksi tilaa puolustajan laukaukselle. Kierteinen laukaus löysi tiensä oikeaan alakulmaan ohi Victor Valdesin.

Patrick Van Aanholt tälläsi ensimmäisen maalinsa Crystal Palacen paidassa. Kuva: Alloverpress.fi

Middlesbroughin ensimmäisen jakson paras tilanne siunaantui Christian Stuanille. Middlesbroughin keskityksen jälkeiseen irtopalloon ennättänyt Stuani laukoi kuitenkin pallon lähietäisyydeltä suoraan päin Wayne Hennesseytä.

Ottelun 77. minuutilla Crystal Palace luuli jo hankkineensa rangaistuspotkun. Stewart Downing pelasi itsensä sumppuun puolustusalueella ja onnistui tämän jälkeen kaatamaan James McArthurin rangaistusalueen sisällä. Middlesbroughin onneksi päätuomari Robert Madley ei nähnyt kunnolla tilannetta, ja tuomitsi lopulta keltaisen kortin McArthurille sukeltamisesta.

Ottelussa ei lisämaaleja nähty, ja Middlesbroughin voitoton putki jatkuu täten yhdeksään otteluun. Crystal Palace löytyy sijalta 18. tasapisteissä sijaa ylempänä olevan Middlesbroughin kanssa.

Everton – Sunderland  2-0

Evertonin häviötön putki jatkuu yhdeksään otteluun ottaessa rutiininomaisen voiton sarjajumbo Sunderlandista.

Kotijoukkue oli aktiivisempi heti ottelun alusta lähtien. Everton laittoi tämän vuoden ensimmäistä ottelua pelaavan Sunderland maalivahti Jordan Pickfordin saman tien töihin Leighton Bainesin alustettua laukaisutilaisuuden Ademola Lookmanille, jonka Pickford nappasi syliinsä pienen kohelluksen jälkeen.

Viisi minuuttia ennen ensimmäisen jakson päättymistä Davies avasi peliä toiselle laidalle Sheamus Colemanille, joka jatkoi pallon keskelle juoksevalle Idrissa Gueyelle. Gueyen suora laukaus painui vastuttamasti Sunderlandin verkkoon. Maali oli Gueyelle ensimmäinen Valioliigamaali Evertonin paidassa. Jakson viimeisillä hetkillä Everton oli kaksinkertaistaa johtonsa Daviesin löytäessä irtopallon rangaistusalueen sisältä. Daviesin laukaus tärisytti Sunderlandin onneksi pelkästään maalikehikkoa, ja puoliajalle mentiin Evertonin 1-0 johdossa.

Romelu Lukaku maalasi jo peräti 60. maalinsa Evertonin paidassa. Kuva: Alloverpress.fi

Toinen puoliaika oli paljon pirteämpää Sunderlandia, joka onnistui pitämään palloa ja rakentamaan tilanteita aivan eri tavalla kuin ensimmäisellä jaksolla. Ottelun ratkaisun hetki nähtiin 79. minuutilla. Muuten hiljaista ottelua pelannut Jermaine Defoe petasi itselleen laukaisupaikan Evertonin alueella, mutta kova laukaus suuntautui yläriman kautta maaliviivalle ja siitä ulos. Samalla minuutilla Everton pääsi nopeaan vastahyökkäykseen, jossa Kevin Mirallas vapautti Romelu Lukakun läpiajoon. Belgialaisjätin viimeistely ei läpiajotilanteessa ontunut vaan teki jo 60. Valioliigamaalinsa Evertonin paidassa.

Sunderland jatkaa sarjajumbona kaksi pistettä Hulla Cityä jäljessä. Evertonin löytää sijalta seitsemän, 44 pisteellään.

Hull City – Burnley  1-1

Hull City lähti metsästämään kolmatta peräkkäistä kotivoittoaan, mutta joutui tyytymään 1-1 pistejakoon vierasjoukkue Burnleyn kanssa.

Vaikka Hull Cityllä oli enemmän pallonhallintaa, kummallakin joukkueella oli ottelussa vaikeuksia päästä kunnollisille maalipaikoille. Ensimmäisen puoliajan paras maalitilanne nähtiin puolustaja Ben Meen puskun melkein livahtaessa maaliin Eldin Jakupovicin käsien läpi. Pallo tömähti Jakupovicin onneksi kuitenkin ylähirteen.

Toisella puoliajalla Hull City jatkoi pallonhallintaa, mutta avausmaalia odotettiin aina 72. peliminuutille asti. Hull Cityn kulmapotkusta vihellettiin rangaistuspotku pallon osuessa Michael Keania käteen, jonka Hull Cityn kapteeni Tom Huddlestone laittoi kuin laittoikin reppuun. Hullin johto ei kuitenkaan kauaa säilynyt Keanen paikatessa virhettään tekemällä toisen maalinsa Valioliigassa.

Michael Keane kuittasi oman pään virheen osumalla toiseen päätyyn. Kuva: Alloverpress.fi

Ottelun lisäajalla nähtiin vielä ulosajo Ashley Barnesin ottaessa toisen keltaisenkortin. Ulosajotilanteessa Barnes ei malttanut pitää käsiään alhaalla pallontavoittelutilanteessa osuen käsillänsä Andrea Rannochia kasvoihin.

Hull City ei siis onnistunut nousemaan karsintarajan paremmalle puolelle, vaan tippui sijalle 19 pisteen Crystal Palacea jäljessä. Burnley jatkaa heikkoja esityksiään vieraskentillä, sillä ottelusta haalittu piste oli Burnleyn toinen vieraspiste kuluneen kauden aikana. Viime kerran vieraspiste hankittiin Manchester Unitedia vastaan maalittomassa tasapelissä viime syksynä. Burnleyllä on täten kasassa 31 pistettä ja majailee Valioliigan taulukossa sijalla 11.

West Bromwich Albion – Bournemouth  2-1

West Bromwich, jota ei vielä The Hawthornsilla tänä vuonna olla voitettu, jatkaa kovia otteita kotikentällään voittaessa Bournemouthin luvuin 2-1.

Bournemouth sai ottelussa unelma alun rangaistuspotkun myötä. Ryan Fraser ohitti Allan Nyomin, joka tilanteessa repi vikkelän keskikenttäpelaajan nurin. Rangaistuspotkun laukoi Joshua King pistäen pallon varmasti oikeaan alakulmaan.

Bournemouth ei kauaa johdostaan saanut nauttia Craig Dawsonin kaukolaukauksen myötä. Dawsonin painava laukaus otti kimmoketta Charlie Danielsistä, ja jätti täten Artur Borucin voimattomaksi tolppien väliin. West Bromwich teki jo ottelun kolmannen maalin kellon näyttäessä vain 21 minuuttia. West Bromin kulmatilanteessa Borucin nyrkkeily epäonnistui täysin pallon jäädessä alueelle pomppimaan. Irtopalloon ennätti kukas muukaan kuin Gareth McAuley maalatessaan seitsemännen maalinsa 500. ottelussaan englantilaisessa jalkapallossa.

Ensimmäisen jakson lopussa West Bromwichin kannattajat huusivat rangaistuspotkua Salomon Rondonin kaatuessa kaksinkamppailussa Tyrone Mingsin kanssa. Clattenburgin päätös antaa pelin jatkua osoittautui hidastuksen perusteella oikeaksi tuomioksi.

Ben Foster jakoi taidonnäytteitä ottelun lopussa. Kuva: Alloverpress.fi

Toisella puoliajalla Nacer Chadli pääsi jatkamaan Dawsonin maaliin menossa olevan puskun, mutta kosketus kostautui pahemman kerran herran olleessa paitsiossa. Tilanteessa Dawson sekä Mings törmäsivät päineen ikävän näköisesti, jonka seurauksena Dawson jouduttiin vaihtamaan kentältä ulos.

Pelin viimeisillä minuuteilla Ben Foster pääsi valokeilaan upeilla venytyksillään. Niin Lys Mousset sekä Tyrone Mingsin maalipaikat ryöstettiin Ben Fosterin torjuntojen myötä.

West Bromwichin saalis tällä kaudella näyttää 40 pistettä, joka riittää 8. sijaan. Bournemouthilla on ollut problemaattinen alkuvuosi ja on ainoastaan pystynyt kasaamaan kaksi pistettä, ja on täten ainoastaan viiden pisteen turvin pudotusviivan paremmalla puolella.

Watford – West Ham United  1-1

Watford ja West Ham United päätyivät 1-1 tasapeliin Vicarage Roadilla pelatussa tiukassa väännössä, jossa André Ayew pelasti vieraat häviöltä viimehetken tasoituksella.

Watford aloitti pelin parhaalla mahdollisella tavalla hankkiessaan itselleen rangaistuspotkun heti ensimmäisessä hyökkäyksessä. Cheikhou Kouyatén kömpelö puolustaminen kaatoi Mauro Zaraten alueen sisällä, eikä jättänyt päätuomari Craig Pawsonille muita vaihtoehtoja kuin osoittaa palloa pilkulle. Rangaistuspotkua laukomaan asettautui Troy Deeney, joka laukoi pallon vuoren varmasti vasempaan alakulmaan. M’Baye Niang oli lähellä lisätä Watfordin johtoa kaukolaukauksella, mutta pallo viiletti muutamia senttejä yli maalin.

Watford oli hitusen verran parempi joukkue ensimmäisellä jaksolla, mutta myös West Hamilla oli omat maalitilanteensa. West Hamin paras tilanne siunaantui Robert Snodgrassille, Sofiane Feghoulin onnistuessa karvaamaan pallon itselleen ja jatkaen pallon Snodgrassille. Snodgrassilla oli avopaikka laukoa peli tasoihin, mutta Younes Kaboul ehti viime hetkellä jalkoineen väliin. Ensimmäisen puoliajan lopussa peli keskeytyi hetkellisesti Mauro Zaraten loukatessa polvensa. Lopulta Zarate jouduttiin kuskaamaan aina sairaalaan asti.

Isaac Successilla ei onnistunut maalinteossa ottelun viimeisillä hetkillä avopaikasta huolimatta. Kuva: Alloverpress.fi

West Ham tuli toiselle jaksolle kovalla ryminällä halliten kenttätapahtumia. West Ham onnistui kerta kerran jälkeen rakentamaan vähintään puolittaisia maalipaikkoja, mutta hyvällä pelipäällä ollut Heurelho Gomes venyi muutamaan näyttävään torjuntaan.

Ottelun 69. minuutilla West Hamin Aaron Cresswellin fantastinen keskitys löysi Michail Antonion maalin edustalta, mutta keskikenttäpelaajan pusku lipui maalitolpan väärältä puolelta yli päätyviivan. Muutamaa minuuttia myöhemmin Antonion laukaus raikui jälleen. Tällä kertaa pallo päätyi molempien tolppien kautta Andrew Ayewille, jolla oli helppo työ tasoittaa peli 1-1.

Hienon pelin pelannut Antonio ei saanut toivottua loppua, pelaajan toisen keltaisen ja täten ulosajon myötä. Loppu ottelun Watford muodosti kovan paineen West Hamin päätyyn, ja olikin lisäajalla päättyä Watfordin juhliin, mutta vaihdosta sisään tullut Isaac Success ei avopaikasta huolimatta saanut palloa reppuun.

Peli päättyi näin tasalukemiin 1-1 West Hamin noustessa 9. sijalle ohi Stoke Cityn, ja Watfordin noustessa 12. sijalle.

Tottenham Hotspur – Stoke City  4-0

Harry Kanen hattutemppu sekä maalinjohtanut syöttö ekalla jaksolla varmisti 4-0 murskavoiton Tottenhamille.

Tottenham ei ollut moksiskaan Eurooppa-liigan karsiutumisesta, vaan laittoi täysillä pökkyä pesään Stoke Cityn vieraillessa White Hart Lanella. Energisesti pelannut Tottenham liikutti palloa itsevarmasti, eikä peliä oltu pelattu kuin 14. minuuttia kun Harry Kane pääsi ensimmäisen kerran maalintekoon. Harry Kane löysi kovalla vedollaan vasemman alakulman, ja antoi Tottenhamille mitä parhaimman alun. Stoke City oli kuitenkin lähellä tasoitusta 25. minuutilla Eric Pietersin matalan keskityksen löytäessä Peter Crouchin maalilta. Hugo Lloris veti tilanteessa pidemmän korren ja näytti upealla jalkatorjunnallaan miksi hän on yksi maailman arvostetuimmista maalivahdeista.

Harry Kanen toinen upea maali nähtiin 32. minuutilla. Eriksenin kulmapotku löysi Kanen rangaistusalueen ulkopuolelta, josta Kanen jäätävä volleytykki painui verkon perukoille. Hattutemppu ei tullut kuin hetkeä myöhemmin vapaapotkusta. Eriksen siirsi pallon Kanen juoksulinjalle, josta hyökkääjä viimeisteli kolmannen maalinsa hieman tuurin kantamalla kimmokkeen avulla. Kimmoke muutti pallon lentorataa totaalisesti, eikä maalivahti Lee Grantille jäänyt sen suurempia mahdollisuuksia.

Harry Kane ja Dele Alli juhlivat Tottenhamin neljättä maalia. Kuva: Alloverpress.fi

Ensimmäisen jakson lisäajalla Kane oli jälleen vauhdissa. Noustessaan vasemmalta laidalta ohi Bruno Martins Indin, Dele Alli jäi takatolpalla vartioimatta, mihin myös Kane onnistui syöttönsä sijoittamaan. Dele Allilla oli täten helppo työ viimeistellä puoliaika numerot 4-0.

Toinen puoliaika oli näennäistä pelaamista molemmilta joukkueilta, eikä lisämaaleja ottelussa nähty. Tottenham nousi voiton myötä toiselle sijalle ohi ottelun vähemmän pelanneen Manchester Cityn. Stoke City tippui sijoituksissa paikalle kymmenen, 32 pisteellään.

Leicester City – Liverpool  3-1

Leicester City onnistui vihdoin maalinteossa ekaa kertaa sitten vuodenvaihteen, ja otti samalla vuoden ensimmäisen voittonsa. Joukkue pelasi ensimmäistä kertaa ilman entistä päävalmentajaansa Claudio Ranieria, joka erotettiin seurasta kuluneen viikon aikana.

Liverpoolin peli vaikutti kaoottiselta ilman keskikentän työmyyrä Jordan Hendersonia, kun taas Leicester näytti parastansa. Leicesterin peli osoitti vivahteita viime kauden otteista, ja onnistui jo ensimmäisen kymmenen minuutin aikana luomaan lukuisia maalipaikkoja Liverpoolin maalille.

Ottelun 28. peliminuutilla Liverpool menetti pallon Marc Albrightonille keskiviivan tuntumilla, josta Albrightonin nopea ja tarkka läpisyöttö tavoitti Jamie Vardyn. Vardyn nopeus oli tilanteessa Liverpoolin puolustukselle aivan liikaa, eikä viime kauden maalitykki erehtynyt, vaan laittoi pallon varmasti etukulmaan. Ketsuppipullo aukesi, eikä ehtinyt kuin 10 minuuttia kulua Danny Drinkwaterin kaksinkertaistaessa Leicesterin johdon. James Milner pääsi Leicesterin kulmapotkuun päineen väliin, mutta purkupallo tippui hieman rangaistusalueen ulkopuolelle, josta Drinkwater tälläsi yhden kauden hienoimmista maaleista. Volleypotku painui täydellisen osuman saattamana varmasti Liverpoolin maalin takakulmaan.

Jamie Vardy on palannut maalintekijäksi osuessaan Liverpoolia vastaan kahdesti. Kuva: Alloverpress.fi

Toisella jaksolla Liverpool sai hieman ryhtiä peliinsä, mutta ei saanut sen enempää tehtyä hienoisesta pallonhallinnasta huolimatta. Kun peliä oli jäljellä noin puolituntia, Leicesterin kultapoika Jamie Vardy oli jälleen asialla. Riyad Mahrezin ja Christian Fuchsin pelattua hienosti yhteen vasemassa laidassa Fuchs löysi keskityksellään Vardyn, joka puskullaan viimeisteli illan toisen osumansa.

Liverpool sai laihaa lohtua Coutinhon osumalla 70. peliminuutilla. Coutinhon täydellisen ensimmäisen kosketuksen avulla keskikenttäpelaajalle siunaantui vapaa laukaisutilanne, ja brasilialainen sijoittikin pallon hienosti ohi Kasper Schmeichelin. Maali oli Coutinhon ensimmäinen Valioliigassa sitten marraskuun.

Leicesterille voitto oli tärkeääkin tärkeämpi Valioliigassa säilymisen kannalta, ja nostikin joukkueen pois karsintaviivan väärältä puolelta 15. sijalle. Liverpoolin synkkä alkuvuosi jatkuu, jonka aikana joukkue on onnistunut keräämään ainoastaan kuusi pistettä. Punapaitojen on keksittävä jotain mitä pikimmiten, jos joukkue halajaa Mestareiden liiga paikkaa ensi kaudelle.