Advertisement

EM-kisojen siirto avasi Chelsean superlupaukselle uuden mahdollisuuden kisakoneeseen: ”Tilaisuus näyttää kykyni uudelleen”
Kisainfo

Vuoden 2021 jalkapallon Euroopan mestaruuskisoissa tullaan näkemään 24 joukkuetta 6 lohkossa. Vuoden 2021 EM-kisoissa huikeat 51 ottelua pelataan aiempiin kisoihin verrattuna erikoisesti 12 eri kaupungissa.

Kisapaikan ovat jo varmistaneet:

Turkki, Italia, Wales, Sveitsi, Tanska, Suomi, Belgia, Venäjä, Hollanti, Ukraina, Itävalta, Englanti, Kroatia, Tshekki, Espanja, Ruotsi, Puola, Portugali, Ranska ja Saksa.

Tämän lisäksi seuraavat 16 joukkuetta kilpailevat jäljellä olevista neljästä kisapaikasta EM-kisojen lisäkarsinnoissa:

Islanti, Romania, Bulgaria, Unkari, Georgia, Pohjois-Makedonia, Kosovo, Valko-Venäjä, Skotlanti, Israel, Norja, Serbia, Slovakia, Bosnia-Herzegovina, Pohjois-Irlanti sekä Irlanti.

Nämä ottelut pelataan lokakuussa 2020.

Lisäkarsintakierroksella olevat 16 joukkuetta selvittivät tiensä sinne joko Nations Leaguen lohkovoitolla tai Nations Leaguen rankingin perusteella.

Lisäkarsintakierroksella olevat 16 joukkuetta selvittivät tiensä sinne joko Nations Leaguen lohkovoitolla tai Nations Leaguen rankingin perusteella.

Missä vuoden 2021 EM-kisat pelataan?

Arvokisat, niin MM-kisat kuin EM-kisat, on historiallisesti pelattu yhdessä tai kahdessa virallisessa kisamaassa. Vuoden 2021 EM-kisat ovat Suomen osallistumisen lisäksi erikoiset, sillä tänä vuonna Uefalle ei riittänyt yhden maan valloitus, vaan kisat pidetään peräti 12 eri maassa ja kaupungissa.

Tässä ovat EM-kisojen kisakaupungit:

Kööpenhamina (Tanska), Telia Parken
Bukarest, (Romania), Arena Nationala
Amsterdam (Hollanti), Johan Cruyff Arena
Lontoo (Englanti), Wembley Stadium
Dublin (Irlanti), Aviva Stadium
Bilbao (Espanja), San Mamés
Budapest (Unkari), Puskás Arena
Glasgow (Skotlanti), Hampden Park
München (Saksa), Allianz Arena
Rooma (Italia), Stadio Olimpico
Baku (Azerbaidzhan), Olympic Stadium
Pietari (Venäjä), Krestovsky Stadium

Suurimman kisafanin täydellinen kisakaupunki on vuoden 2021 EM-kisoissa Lontoo. Yleisesti ottelut ovat jaettu kristillisesti eri maitten välillä, mutta Brysselissä alunperin suunnitteilla olleet ottelut ovat siirtyneet pelattavaksi Wembleylle, jossa täten pelataan hulppeat seitsemän ottelua, verrattuna muiden maiden neljään otteluun.

Puolet kisamaista ovat saaneet kunnian järjestää jalkapallokansan suurinta herkkua ensimmäistä kertaa. A-maajoukkuetasolla arvokisan järjestämisen ensikertalaisia ovat Irlanti, Unkari, Romania, Skotlanti, Tanska sekä Azerbaidzhan.

Miksi ottelut pelataan ympäri Euroopan?

Yksi vuoden 2021 EM-kisoja ennen eniten kysytty kysymys (ja luultavasti myös kisojen alla) on miksi Uefa on päätynyt ratkaisuun jaoitella kisojen vastuun näinkin monen taholle. Uefan julkaisema virallinen vastaus kyseiseen jakoon on EM-kisojen 60. juhlavuosi. Onhan ensimmäisistä vuoden 1960 kisoista tosiaan jo 60 vuotta, tosin koronapandemian aiheuttaman siirron myötä juhlavuotena ei päästy pelaamaan, vaan kisat siirrettiin vuodella eteenpäin. Pragmaattisesti katsottuna, ja spekuloinnin siivittämänä ratkaisun arvellaan kuitenkin johtuvan pienemmistä kustannuksista. Vaikka Ranska onnistuikin järjestämään sujuneet vuoden 2016 EM-kisat, ei kosintaa 2021 vuoden kisoille ollut päätä huimaavaa. Ainoat kosiskelut kokonaisvaltaisesta EM-kisavastuusta tulivat Turkilta, sekä yhteistyöehdotus Irlanti, Skotlanti sekä Wales -kombolta, ja niin ikään Georgian sekä Azerbaidzhan parivaljakolta. Köyhän haluttavuuden seurauksena, Uefa päätti jakaa tulevat kisat yllämainittujen kisamaiden kesken.

Suurimmilta kustannuksilta vältyttiin Euroopan laajuisesti, sillä yhtäkään stadionia ei kisojen yhteydessä rakennettu, vaikka Unkarin Puskas Arena sattumoisin valmistuikin vastikään marraskuun alkupuolella.


Lipunmyynti

Vuoden 2021 EM-kisojen kaikki normaalit pääsyliput tulivat myyntiin UEFA:n arvontojen kautta. Lipunmyynnin ensimmäinen vaihe järjestettiin jo kesällä 2019, ennen kuin edes tiedettiin, mitkä maat kisoissa pelaavat. Toinen lipunmyynnin vaihe oli joulukuussa 2019, kun 20 kisoihin selvinnyttä maata oli selvillä. Tuolloin lippuja tuli myytäväksi niille maille, jotka olivat lunastaneet paikkansa EM-kisoihin.

Suomen lippukiintiö Kööpenhaminassa pelattavaan Tanska-otteluun oli 5000 lippua. Pietarissa pelattaviin Belgia- ja Venäjä-otteluihin 8000 lippua. Kaiken kaikkiaan lippuja suomalaisille oli varattu siis 21000 kappaletta. Tuosta lippumäärästä 4800 menee SMJK:lle (Suomen maajoukkueen kannattajayhdistys), 3000 muille sidosryhmille ja loput 13200 arvonnan kautta.

Arvonnat on sittemmin jo suoritettu, ja osa pääsi alkuvuodesta tuulettelemaan arpaonneaan. Suurin osa lippuhakemuksen jättäneistä jäivät kuitenkin ilman lippua, mutta mahdollisuus lipun saantiin on yhä mustan pörssin kautta. Näiden lippujen toimivuudesta ei voi kuitenkaan koskaan olla varma, joten suosittelemme katsomaan tarkkaan, mistä lipun ostat, jos hinku paikan päälle käy ylitsepääsemättömäksi.

Jos sinulla on lippu EM-kisaotteluun, voit hakea FAN-ID:tä, joka toimii viisumina. FAN-ID ei maksa mitään. Lisätietoja FAN-ID:stä saat Uefan verkkosivuilta.


Televisionti

Kesän 2021 EM-kisojen kaikki ottelut näet suorana lähetyksenä Yleltä. Ylen TV2 -kanava näyttää kuutta ottelua lukuunottamatta kaikki ottelut suorana. Nämä kuusi ottelua ovat alkulohkojen päätöskierroksen otteluita, jotka pelataan lohkoittain samanaikaisesti. Kyseiset kuusi ottelua näkyvät kuitenkin suorana Yle Areenasta ja myöhemmin myös koosteena Ylen TV2- kanavalta. Huolta siitä, että Huuhkajien päätöskierroksen ottelu Belgiaa vastaan ei näkyisi televisiosta ei kuitenkaan ole. Tuolloin Suomi-Belgia -ottelu näkyy suorana lähetyksenä TV2 -kanavalta ja samanaikaisesti pelattava Venäjä-Tanska -ottelu näkyy Yle Areenasta.


Huuhkajat Pietarissa - matkustus ja majoitus

Huuhkajat pelaa kisojen avausottelunsa Kööpenhaminassa kisaisäntä Tanskaa vastaan. Suomalaiskannattajien lippukiintiö Tanska-otteluun on otteluun vain 5000 lippua, kun taas Pietarissa pelattaviin kahteen muuhun alkulohkon otteluun lippukiintiö on 8000 lippua per ottelu. Suomalaisia kisaturisteja tullaankin näkemään kisojen aikana huomattavasti enemmän Pietarissa kuin Kööpenhaminassa.

Matkustus Pietariin onnistuu niin junalla, lentokoneella ja bussilla. Helpoin ja nopein matkustustapa Pietariin on lentokoneella, mutta samalla se on myös vaihtoehdoista kallein. Kisojen aikana lentoliput ovat selvästi normaalia kalliimpia, ja Finnairin menopaluu-liput maksavat alkaen 450€. Lento Helsingistä Pietariin kestää alle tunnin.

Helsingistä pääsee Pietariin kätevästi myös Allegron junilla. Tämä matkustusmuoto tulee olemaan kuitenkin hyvin suosittu, ja junaliput tullaan myymään todella nopeasti. Allegron junaliput tulevat myyntiin 90 päivää ennen lähtöpäivää, eli kesäkuussa lähteviin juniin pystyy ostamaan lippuja maaliskuussa. Normaalisti junaliput maksavat edestakaisin noin 80 euroa, mutta kisojen aikana junalippujen hintojen uskotaan nousevan. Juna Helsingistä Pietariin kulkee päivittäin neljästi. Matka taittuu noin kolmessa ja puolessa tunnissa.

Vaihtoehdoista hitain, ja monen mielestä varmasti puuduttavin matkustustapa on bussi. Bussimatka Helsingistä Pietariin kestää kahdeksan tuntia, mutta samalla se on myös edullisin tapa matkustaa. Matka per suunta maksaa noin 30e, joten edestakaisesta reissaamisesta joutuisi maksamaan vain noin 60 euroa. Busseja Helsingistä Pietariin lähtee päivittäin viitenä eri ajankohtana.

Pietariin matkustaessa suomalaisilta vaaditaan Venäjän viisumi. Jos sinulla on lippu EM-kisaotteluun, voit hakea FAN-ID:tä, joka toimii viisumina. FAN-ID ei maksa mitään. Jos sinulla ei ole lippua, sinun täytyy hakea Venäjän viisumi. E-viisumi on ilmainen, mutta se käy vain lentäessä matkustamiseen. E-viisumin pystyt hakemaan netistä. Mikäli saavut junalla tai bussilla, sinun tulee hankkia viisumi suomalaisen matkatoimiston kautta tai Venäjän viisumikeskuksesta Helsingissä. Viisumit myöntää Venäjän konsulaatti.

Suosituimmat majoitusvaihtoehdot ovat hotelli ja airbnb-huoneistot. Pietarin keskustasta matkaa Krestovskin stadionille on noin kymmenen kilometriä. Hotellit Pietarin keskustan alueella maksavat Huuhkajien pelipäivien ympärillä tasosta riippuen 50-300€ per yö. Kahden tähden hotelleihin pääsee noin 50 eurolla, kun taas vähän paremmasta kolmen tähden hotellista joutuu maksamaan reilut 100 euroa. Neljän ja viiden tähden laatuhotellien hinnat ovat 200 eurosta ylöspäin. Hotellit kannattaa hankkia hyvissä ajoin, sillä hotellit varataan nopeasti loppuun. Ja mitä vähemmän huoneita on jäljellä, sitä enemmän niistä joutuu maksamaan.

Airbnb-huoneisto on järkevin vaihtoehto, mikäli meinaa suunnata Pietariin isommalla porukalla. 2-4 hengen huoneet/huoneistot maksavat 50-100e/yö. 5-8 hengen porukka yöpyy halvimmillaan 100 eurolla per yö, mutta huoneistojen keskiarvohinnat pyörivät noin 150 euron nurkilla.

Pietarissa liikkuminen on helppoa ja edullista. Voit matkustaa julkisilla kulkuneuvoilla, kuten metrolla tai bussilla. Sen lisäksi matkustus taittuu helposti taxi-sovelluksilla - Uberilla sekä Yangolla.

Mistä löydän kisakylien viralliset kannattajapuistot ja tempaukset?

Lippuja on anottu Uefalta mahdottoman suuria määriä, joten moni jalkapallofani joutuu loppujen lopuksi pettymään puuttuvaa kisalippua. Suurta iloa jalkapallokansalle tuottaneet arvokisat ovat viimeisten vuosien aikana tarjonneet vannoituneille kannattajille mahdollisuutta osallistua kisatunnelmaan paikan päällä myös ilman virallista kisalippua.

Suurin osa kisakaupungeista on luvannut jatkaa tätä perinnettä, ja ovat suostuneet järjestämään Uefan kanssa virallisia kokoontumispaikkoja, missä vannoituneimmat seuraajat pystyvät nauttimaan ottelut suurilta näytöiltä. Tämän yhteydessä paikanpäällä voi nauttia festarimaisesta tunnelmasta erinäisten yhteisö-tapahtumien, katutempauksien ja pop-up tilaisuuksien lomassa. Jotkut kisakaupungeista ovat jo nyt ilmoittaneet viralliset kisakylien kokoontumispaikat ja tapahtumat. Nämä “fani-kylät” ovat muun muassa ilmoitettu pidettävän esimerkiksi Münchenin Olympiastadionilla, Budapestissa Heroes’ Squarella, mutta suurin osa on vielä ilmoittamatta.

Lohkot ja Otteluohjelma

Kisat potkaistaa virallisesti käyntiin 11. kesäkuuta klo 22:00 Rooman Stadio Olimpicolla, jossa kohtaavat Turkki ja Italia. Siitä hetkestä lähtien arvon jalkapallokansa pääsee nauttimaan kisahuumasta peräti 2-4 ottelun verran päivässä, seuraavat 12 päivää. Lohko-otteluiden jälkeen ottelut vähenevät pudotuspelien siivittämänä, joita jatketaan aina 11. heinäkuuta pelattavaan finaaliin asti.

Tässä ovat EM-kisojen lohkot ja otteluohjelma:

Lohko A

Rooma (Italia), Stadio Olimpico
Baku (Azerbaidzhan), Olympic Stadium

JoukkueOVTHMP
Turkki0000--
Italia0000--
Wales0000--
Sveitsi0000--

Lohko B

Kööpenhamina (Tanska), Telia Parken
Pietari (Venäjä), Krestovsky Stadium

JoukkueOVTHMP
Tanska0000--
Suomi 0000--
Belgia 0000--
Venäjä0000--

Lohko C

Amsterdam (Hollanti), Johan Cruyff Arena
Bukarest, (Romania), Arena Nationala

JoukkueOVTHMP
Hollanti0000--
Ukaraina0000--
Itävalita0000--
Kansojen liigan pudotuspelivoittaja A tai D------

Lohko D

Lontoo (Englanti), Wembley Stadium
Glasgow (Skotlanti), Hampden Park

JoukkueOVTHMP
Englanti0000--
Kroatia0000--
Kansojen liigan pudotuspelivoittaja C------
Tshekki0000--

Lohko E

Bilbao (Espanja), San Mamés
Dublin (Irlanti), Aviva Stadium

JoukkueOVTHMP
Espanja0000--
Ruotsi0000--
Puola0000--
Kansojen liigan pudotuspelivoittaja B------

Lohko F

München (Saksa), Allianz Arena
Budapest (Unkari), Puskás Arena

JoukkueOVTHMP
Kansojen liigan pudotuspelivoittaja A tai D------
Portugali0000--
Ranska0000--
Saksa0000--

Otteluohjelma


Alkulohkon ottelut


Perjantai 11.6.

AikaOttelu PelipaikkaTulos
21:00Turkki - ItaliaRooma (Stadio Olimpico)-

Lauantai 12.6.

AikaOttelu PelipaikkaTulos
15:00Wales - SveitsiBaku (Olympic Stadium) -
18:00Tanska - SuomiKööpenhamina (Telia Parken) -
21:00Belgia - VenäjäPietari (Krestovsky Stadium)-

Sunnuntai 13.6.

AikaOttelu PelipaikkaTulos
15:00Englanti - KroatiaLontoo (Wembley Stadium)-
18:00Itävalta -Pudotuspelivoittaja D/ABukarest (Arena Nationala) -
21:00Hollanti - UkrainaAmsterdam (Johan Cruyff Arena)-

Maanantai 14.6.

AikaOttelu PelipaikkaTulos
15:00Pudotuspelivoittaja C - TshekkiGlasgow (Hampden Park)-
18:00Puola -Pudotuspelivoittaja BDublin (Aviva Stadium)-
21:00Espanja - RuotsiBilbao (San Mamés)-

Tiistai 15.6.

AikaOttelu PelipaikkaTulos
18:00Pudotuspelivoittaja A/D - PortugaliBudapest (Puskás Arena)-
21:00Ranska - SaksaSaksa, München (Allianz Arena)-

Keskiviikko 16.6.

AikaOttelu PelipaikkaTulos
15:00Suomi - VenäjäPietari (Krestovsky Stadium)-
18:00Turkki - WalesBaku (Olympic Stadium)-
21:00Italia - SveitsiRooma (Stadio Olimpico)-

Torstai 17.6.

AikaOttelu PelipaikkaTulos
15:00Ukraina -Pudotuspelivoittaja D/ABukarest (Arena Nationala)-
18:00Tanska - BelgiaKööpenhamina (Telia Parken) -
21:00Hollanti - ItävaltaAmsterdam (Johan Cruyff Arena)-

Perjantai 18.6.

AikaOttelu PelipaikkaTulos
15:00Ruotsi -Pudotuspelivoittaja BDublin (Aviva Stadium)-
18:00Kroatia - TshekkiGlasgow (Hampden Park)-
21:00Englanti -Pudotuspelivoittaja CLontoo (Wembley Stadium)-

Lauantai 19.6.

AikaOttelu PelipaikkaTulos
15:00Pudotuspelivoittaja A/D - RanskaBudapest (Puskás Arena)-
18:00Portugali - SaksaMünchen (Allianz Arena)-
21:00Espanja - PuolaBilbao (San Mamés)-

Sunnuntai 20.6.

AikaOttelu PelipaikkaTulos
18:00Italia - WalesRooma (Stadio Olimpico)-
18:00Sveitsi - TurkkiBaku (Olympic Stadium)-

Maanantai 21.6.

AikaOttelu PelipaikkaTulos
18:00Pudotuspelivoittaja D/A - HollantiAmsterdam (Johan Cruyff Arena)-
18:00Ukraina - ItävaltaBukarest (Arena Nationala)-
21:00Venäjä - TanskaKööpenhamina (Telia Parken)-
21:00Suomi - BelgiaPietari (Krestovsky Stadium)-

Tiistai 22.6.

AikaOttelu PelipaikkaTulos
21:00Tshekki - EnglantiLontoo (Wembley Stadium)-
21:00Kroatia -Pudotuspelivoittaja CGlasgow (Hampden Park)-

Keskiviikko 23.6.

AikaOttelu PelipaikkaTulos
18:00Pudotuspelivoittaja B - EspanjaBilbao (San Mamés)-
18:00Ruotsi - PuolaDublin (Aviva Stadium)-
21:00Saksa -Pudotuspelivoittaja A/DMünchen (Allianz Arena)-
21:00Portugali - RanskaBudapest (Puskás Arena) -

Neljännesvälierät

PvmOttelu PelipaikkaTulos
27.6.A1 -2CLontoo -
27.6.A2 -B2Amsterdam-
28.6.B1 -A/D/E/F3Bilbao-
28.6.C1 -D/E/F3Budapest-
29.6.D2 -E2Kööpenhamina-
29.6.F1 -A/B/C3Bukarest-
30.6.E1 -A/B/C/D3Glasgow-
30.6.D1 -F2Dublin-

Puolivälierät

PvmOttelu PelipaikkaTulos
3.7.--Pietari-
3.7.--München-
4.7.--Baku-
4.7.--Rooma-

Välierät

PvmOttelu PelipaikkaTulos
7.7.--Lontoo-
8.7.--Lontoo-

Finaali

PvmOttelu PelipaikkaTulos
12.7.--Lontoo-

Vedonlyönti

Ketkä ovat kisojen suurimmat suosikit?

Vuoden 2021 EM-kisoista odotetaan entistäkin tiukempia, ja kaikki on näillä näkymin mahdollista - eikä tänä vuonna kellään osallistujista tule olemaan tunnettua kotietua, ainakaan läpi koko kisojen.

Euroopan suurimpien vedonlyöntisivustojen mukaan Ranskan arvellaan olevan hyvinkin vahvoilla, kun Didier Deschampsin joukko havittelee kostoa viime kertaisista EM-kisoista. Myös Englanti on suurimpien suosikkien listalla, niin kuin joka kisoissa on tavaksi muodostunut – muita Ranskaa hätyytteleviin maajoukkueisiin luokitellaan niin ikään Belgia, Saksa sekä Espanja.

Hallitseva mestari Portugali ei viime kisojen menestyksestä huolimatta löydy vedonlyöntisivustojen kärkilistoilta. Joukkueen tähti Cristiano Ronaldo on tällä hetkellä yltänyt hulppean 9 maalin saldoon, ja pitää nimissään lukuisia ennätyksiä niin EM-kisoissa kuin maajoukkue tasolla yleisesti, eikä joukkuetta tule jättää pois laskuista.

Huuhkajien mahdollisuuksiin ei uskota - jatkopaikka voi kuitenkin irrota yhdelläkin voitolla

Suomen jalkapallomaajoukkue, eli Huuhkajat pelaavat EM-kisoissa B-lohkossa yhdessä Belgian, Venäjän ja Tanskan kanssa. Huuhkajien alkulohkon suurin suosikki on ehdottomasti Belgia. Roberto Martinezin nimivahva miehistö lukeutuu kisojen suurimpiin voittajasuosikkeihin ja joukkueen uskotaan selvittävän helposti tiensä alkulohkosta jatkopeleihin. Tanska ja Venäjä kamppailevat tiukimmin lohkon kakkostilasta. Huuhkajien mahdollisuuksiin ei juurikaan uskota, sillä vedonlyöntiyhtiö Betsson tarjoaa Suomelle tästä nelikosta selvästi korkeinta kerrointa lohkovoitosta (21.00) ja jatkopaikasta (2.50). Huuhkajat osoittivat kuitenkin karsinnoissa pystyvänsä taistelemaan ketä tahansa maata vastaan, joten joukkuetta ei pidä aliarvioida. Markku Kanervan valmentamalla Huuhkaja-miehistöllä on nappisuorituksella mahdollisuus yltää kaikkien ennakko-odotuksien vastaisesti jatkopeleihin. Tuohon urotekoon vaaditaan vähintään kolme pistettä, ja todennäköisesti neljällä pisteellä jatkopaikka on plakkarissa, koska myös neljä parasta lohkokolmosta etenevät neljännesvälieriin. Yksikin voitto voi siis tuoda jo paikan jatkopeleihin.

Kisojen aikana vihjeet ja vedonlyöntikampanjat löydät Vaihtopenkin Vedonlyönti-sivulta


EM-kisajoukkueiden kokoonpanot

Jokaisen kisoihin etenevän maan tulee ilmoittaa kokoonpanonsa viimeistään kymmenen päivää ennen turnauksen avausottelua. Kokoonpanoon saa nimetä enintään 23 pelaajaa. Ennen kisojen alkua loukkaantuneen pelaajan saa vielä kokoonpanolistalla vaihtaa, mutta kisojen käynnistyttyä loukkaantuneen pelaajan tilalle ei voi enää kutsua uutta pelaajaa. Koska kisojen alkuun on vielä reilut neljä kuukautta, eikä kokoonpanolistoja olla vielä aikoihin julkaisemassa, päätimme vaihtopenkki.comissa tehdä jokaisesta tähän mennessä kisoihin selvinneestä maasta ihanne avauskokoonpanon.

Lohko A


Turkki

Sveitsi

Italia

WalesLohko B


Venäjä

Belgia

Tanska

SuomiLohko C


Itävalta

Hollanti

UkrainaLohko D


Tshekki

Kroatia

EnglantiLohko E


Ruotsi

Puola

EspanjaLohko F


Saksa

Ranska

Portugali