Advertisement

Alkukauden alisuorittajat Valioliigassa – Manchester United laahaa nuorennusleikkauksen johdosta

Kuva: TT, Matt West

Edellisessä jutussa käsiteltiin onnistujajoukkueita Valioliigakauden ensimmäisen neljänneksen ollessa lähes päätöksessään. Näin ollen täytyy myös ottaa esiin joukkueet, jotka ovat esiintyneet tuloksellisesti ja pelillisesti heikosti alkukauden aikana.

Manchester United

Selkeä valinta alisuorittajien joukkoon. Takavuosien kestomenestyjä Manchester United on ollut horroksessa Sir Alex Fergusonin eläkkeelle jäännistä lähtien. Kuitenkin pohjakosketus on otettu kuluvan alkukauden aikana, kun Ole Gunnar Solskjaerin johtama joukkue on yhdeksän pelikierroksen jälkeen 14. sijalla, 10 pisteeen turvin.


Vahvaa nuorennusleikkausta läpikäyvä ryhmä on taapertanut alkukaudesta, pelin näyttäessä jaksoittain hyvin aneemiselta. Uudet jättihankinnat puolustukseen Harry Maguiren ja Aaron Wan-Bissakan muodossa ovat tuoneet jämäkkyyttä Manun takalinjoille, mutta hyökkäyspään ongelmat ovat rajoittaneet tuloksentekoa. Lukakun lähtiessä kesän siirtoikkunassa Interiin on maalintekovastuu jäänyt Marcus Rashfordin ja Anthony Martialin harteille. Kuitenkin heidän ja monien muiden avainpelaajien loukkaantumishuolet ovat näyttäneet karun totuuden Unitedille. Materiaalin kapeus ja kokemattomuus luovat vaikeuksia totutulle menestymiselle.

Jatkuvien potkuhuhujen alla oleva Solskjaer on kokemattomana managerina valtavan paineen alla, mutta sunnuntainen esitys ja tulos Liverpoolia vastaan antoi uskoa tulevaan.

Everton

Evertonin tavoitteena on pitkään ollut murtautuminen top-6 joukkueiden joukkoon. Manageri Marco Silvan käynnissä oleva projekti on kuitenkin ottanut isoa takapakkia surkeiden alkukauden esitysten ansiosta. Kesällä isolla preesensillä siirtomarkkinoilla häärännyt Everton on yhdeksän ottelukierroksen jälkeen 10 pisteessä, sijalla 15.

Kohtalaisen alun jälkeen joukkue ajautui neljän ottelun tappioputkeen ja Marco Silvan potkujen kertoimet laskivat hyvinkin alas. Kesän odotetuimmat hankinnat Moise Kean ja Jean-Philippe Gbamin eivät ole vakuuttaneet millään kentän osa-alueella, puhumattakaan vanhojen pelimiesten Richarlisonin ja Gylvi Sigurdssonin esityksistä alkukaudella. Silvan ryhmän pelaaminen hyökkäyspäässä on ollut luokatonta peilaten hyökkäysmateriaalin laatuun.

Kuitenkin edellinen ottelu West Hamia vastaan oli odotuksia nostattava esitys, kun lontoolaisjoukkue kaatui 2-0 Bernardin ja Sigurdssonin maaleilla. Varsinkin Sigurdssonin suorittamisen merkitystä ei voi liikaa korostaa, hänen parhaimmillaan kyetessä älyttömään tehoiluun maalien ja syöttöjen muodossa. Myös laadukkaalle maalinsylkijälle olisi tilausta sinipaitojen rosterissa, jotta laadukas tarjoilu saataisiin hyödynnettyä. Moise Kean ei ole vielä valmis kyseiseen rooliin.

Watford

Tasainen keskikastin suorittaja on tällä kaudella vajonnut syviin vesiin. Toistaiseksi voitottomana sarjassa oleva Watford on sarjan viimeisenä neljän tasapelin turvin. Matkaa putoamisviivaan on neljä pistettä, joten tilanne vaatii ryhtiliikettä nopealla aikataululla.

Watfordin isoin takaisku oli kapteeni Troy Deeneyn loukkaantuminen ensimmäisten pelien aikana. Vaikka Watford aloitti kautensa Deeneyn kanssa kolmella tappiolla, ei hänen johtajuuttaan ole helppoa korvata pukukopin puolella. Watfordin johtoporras painoi paniikkinappulaa ja vaihtoi Javi Gracian neljännen kierroksen Newcastle-tasapelin jälkeen tuttuun Quique Sanchez Floresiin. Floresin saldona viidestä ottelusta on kolme pistettä ja tilanne näyttää huolestuttavalta.

Edellinen ottelu Tottenhamia vastaan antoi aineksia odottaa parempaa, vaikkakin Spursin käyrä laahaa myöskin alhaalla. Watford on päästänyt Norwichin ohella eniten maaleja (21) Valioliigassa ja Floresilla onkin täysi työ saada puolustuspeli kuntoon, jotta putoamisuhka voidaan välttää.

Lisämaininta: Viime kauden Mestareiden Liiga -finalistin ja top-6 joukkueisiin kuuluvan Tottenhamin käyrä on ollut vahvasti laskeva ja manageri Mauricio Pochettino on jatkuvasti johdon tarkkailun alaisena. Pelaajien heikot esitykset kierros toisensa jälkeen vaatii radikaaleja toimenpiteitä vireen kääntämiseksi positiivissävytteiseksi. Kiukutteleva tanskalaistähti Christian Eriksen ei myöskään helpota Pochettinon urakkaa. On Tottenhamin onni, että alkukaudella on pelattu paljon ristiin. Seitsemäntenä majailevalla Tottenhamilla on vain viisi pistettä eroa neljän parhaan joukkoon. Kurssi pitää vain saada käännettyä pikaisesti, jotta kärki ei karkaa tavoittamattomiin.