Crystal Palace lauluun FA Cupista – VAR-monitori ensimmäistä kertaa ikinä käytössä Englannissa

Kuva: TT, James March

Crystal Palace kohtasi FA Cupin kolmannella kierroksella Englannin Championshipissa palloilevan Derby Countyn. Ottelu oli Derbyyn pelaajavalmentajaksi siirtyneen Wayne Rooneyn toinen kamppailu uuden seuran väreissä, mutta VAR varasti lopulta tämän näytöksen nimiinsä. Crystal Palace ei päässyt ottelussa lepuuttamaan Valioliigassa viikolla pelanneita ja se näkyi Derbyn viedessä ottelun 0-1 lukemin.

Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin ottelun ainokainen, kun Derbyn Chris Martin siirsi vieraat johtoon takatolpalta upean keskityksen päätteeksi 32. peliminuutilla. Kotijoukkueen ensimmäisen puoliajan paras paikka siunaantui jo ottelun alkuhetkillä Luka Milivojevicille, mutta Kelle Roos torjui hänen vapaapotkunsa väljemmille vesille.

Toisella puoliajalla ei nähty lisämaaleja, mutta sen sijaan historiankirjat laitettiin uusiksi VAR:n merkeissä. 63. minuutilla Milivojevic ajautui pieneen kahakkaan Derbyn Tom Huddlestonen kanssa, jonka päätteeksi tuomari Michael Oliver varoitti molempia pelaajia.

Kuitenkin VAR-tuomarin huomautettua Milivojevicin puskuliikkeestä tilanteessa, Oliver kävi ensimmäistä kertaa ikinä Englannin kentillä katsomassa tilanteen VAR-monitorilta. Tsekkauksen jälkeen Oliver muutti Milivojevicin tuomion punaiseksi kortiksi.

Yleensä tuomarit ovat Englannissa, muista Euroopan sarjoista poiketen, luottaneen VAR-tuomarien mielipiteisiin. Muuttunut tuomio hyydytti Palacen jatkoonpääsyhaaveet lopullisesti.

Derby oli ottelussa aktiivisempi ja ansaitsi paikkansa FA Cupin neljännelle kierrokselle. Kuitenkin ottelu muistetaan ennen kaikkea Oliverin toiminnasta VAR-tuomion osalta.