Advertisement

Englantilaisalueelle oma maajoukkue!

Maailmassa on monia maajoukkueita, joiden virallista asemaa maajoukkueena jalkapallon kansainvälinen kattojärjestö FIFA ei syystä tai toisesta ole hyväksynyt. Esimerkkejä näistä ovat Saame, Pohjois-Kypros ja Nizzan alue. Entisiä tällaisia maajoukkueita, jotka ovat sittemmin päässeet FIFA:n jäseniksi, ovat esim. Kosovo ja Gibraltar.

Epäviralliset maajoukkueet ovat usein niiden edustamille alueille omaa alueellista erityisyyttä korostavia ja symbolisesti tärkeitä. Maajoukkueen tunnustaminen tai tunnustamatta jättäminen voi olla FIFA:lle poliittinen valinta, näin ollen esimerkiksi Kosovon tapauksessa. Lähitulevaisuudessa mielenkiintoiseksi kysymykseksi saattaa muodostua Katalonian maajoukkueen asema.

Aina epävirallisen maajoukkueen tehtävänä ei ole toimia itsenäisyyttä tavoittelevan alueen itsenäisyyspyrkimysten symbolisena soihdunkantajana. Kyse voi sen sijaan olla puhtaasti oman kulttuurisen tai muun poikkeuksellisuuden korostamisesta alueen kansallisen kontekstin sisällä. Esimerkiksi näin on Nizzan tapauksessa: vaikka Nizzalla ei olekaan (huomionarvoisia) itsenäisyyspyrkimyksiä, vaan se kuuluu jatkossakin mielellään Ranskaan, on alueella oma kielensä ja ”yleisranskalaisesta” kulttuurista hieman poikkeava kulttuuri. Oma, epävirallinen jalkapallomaajoukkue symboloi tätä erityisyyttä.

Sama pätee epävirallisten maajoukkueiden uusimpaan tulokkaaseen, Yorkshireen. Yorkshire on maakunta Pohjois-Englannissa, jonka suurimmat kaupungit ovat Leeds ja Sheffield. Valioliigan ystävät tuntevat yorkshireläiskaupungeista myös ainakin Huddersfieldin. Merkittävimmät maakunnassa syntyneet nykyfutarit ovat Leicester Cityn hyökkääjä Jamie Vardy ja Manchester Cityn laitapakki Kyle Walker.

Leicesterin Jamie Vardy voi tulevaisuudessa edustaa myös Yorkshireä. Kuva: Alloverpress.fi.

Yorkshiressä on vahvat jalkapalloperinteet: Leeds United ja Sheffield Wednesday kuuluvat historiallisesti Englannin menestyneimpiin seuroihin, vaikka eivät Valioliigassa tällä hetkellä pelaakaan (molemmat löytyvät tällä kaudella Championshipistä). Alueella on oma murteensa ja joitain muitakin historiallisia ja  kulttuurisia erityispiirteitä, kuten esimerkiksi englantilaiskeittiön klassikko Yorkshire pudding, ”Yorkshiren vanukas”.

”Jumalan omana maana” tunnettu Yorkshire aikoo nyt järjestää koeharjoitukset aikomuksenaan kasata joukkue tulevia epävirallisten maajoukkueiden välisiä ystävyysotteluita ja turnauksia varten. Yksi ennakkokriteeri Yorkshiren tuoreella jalkapalloliitolla eli YIFA:lla (Yorkshire International Football Association) on tuleville maajoukkuepelaajille asettaa.

”Jos Lionel Messin äiti on syntynyt Barnsleyssa, niin vilkaisemme häntä ilomielin, mutta muuten harkitsemme vain pelaajia, jotka ovat syntyneet Yorkshiressa,” YIFA:n puheenjohtaja Phil Hegarty vitsaili.

Jamie Vardy ja Kyle Walker voisivat siis teknisesti edustaa Yorkshirea epävirallisissa maaotteluissa. Koska pelit eivät olisi FIFA:n alaisia, ei niiden pitäisi vaikuttaa sheffieldiläissyntyisen kaksikon Englannin maajoukkueuraan. Vertailun vuoksi, Katalonian maajoukkueessa on viime vuosina pelannut mm. sellaisia FC Barcelonan ja Espanjan maajoukkueen tähtiä kuin Xavi, Gerard Piqué, Jordi Alba ja Sergio Busquets. Walkerin ja Vardyn tie Yorkshiren maajoukkueeseen ei kuitenkaan Hegartyn mukaan ole aivan niin suora kuin voisi kuvitella.

”Joukkue tulee pelaamaan kunnon yorkshireläistä jalkapalloa, ei valioliigajalkapalloa. Emme halua että ihmiset hyppivät maahan ja huutavat tuomarille. Meidän perussäännöissämme siitä seuraa kurinpidollinen teko.”

Gerard Piqué – tähti FC Barcelonassa ja niin Espanjan kuin Kataloniankin maajoukkueissa. Kuva: Alloverpress.fi.

Vaikka Vardy tai Walker eivät joukkueeseen päätyisikään, saa Yorkshire Hegartyn mukaan kelpo kokoonpanon kasaan.

”Olemme kohdanneet paljon kiinnostusta amatööritasolta National Leagueen [Englannin viidenteen sarjatasoon] asti – saamme todella laadukkaita hakemuksia.”

YIFA haluaa Yorkshiren maajoukkuepelaajien olevan paitsi jalkapalloilijoita, myös lähettiläitä yorkshireläiselle kulttuurille, historialle ja identiteetille.

”Haluamme heidän puhuvan siitä, mitä merkitsee olla Yorkshirestä, alueen perimästä ja historiasta, ja siitä, mikä tekee meistä erityisen. Se on tapamme olla yhteydessä tavallisiin yorkshireläisiin ja sanoa: tämä on jalkapallojoukkueemme, tästä meissä on kyse, mistä alueessamme on kyse ja mitä me edustamme,” Hegarty puhui.

Yorkshire on jo sopinut ensimmäisen ottelunsa. Se tulee olemaan toisen brittialueen epävirallista maajoukkuetta, Mansaaren ”Ellan Vanninia” vastaan. Seuraavaan, vuonna 2018 pelattavaan epävirallisten maajoukkueiden MM-turnaukseen Yorkshire ei enää ehdi mukaan. Lontoossa pelattavan turnauksen, johon osallistuu 16 eri maajoukkuetta viidestä eri maanosasta, karsinnat ovat jo ohitse.

YIFA:n katse on kuitenkin jo tiiviisti tätä seuraavissa turnauksissa, eikä jalkapallokulttuuriltaan ja paikallisidentiteetiltään erittäin vahvan alueen maajoukkueen näkeminen kansainvälisellä näyttämöllä tulevaisuudessa olisikaan yllätys.

 

Lähde: BBC