Advertisement

Euroopan huippuvalmentajat kokoontuivat tiistaina – toivovat muutoksia vierasmaalisääntöön ja siirtoikkunaan

Useampi Euroopan huippujoukkueen valmentaja on pyytänyt Uefa:lta vierasmaalisäännön poistamista. He haluavat myös, että siirtoikkuna sulkeutuu suurimmissa liigoissa samaan aikaan.

Uefan apulaispääsihteeri Giorgio Marchetti vahvisti, että Euroopan jalkapalloliitto ”avaa keskustelun” säännön käytöstä, jota käytetään ratkaisemaan pudotuspelien voittajat, kun yhteismaalimäärä on tasan.

Nyonissa järjestettyyn valmentajien vuosikokoukseen osallistuivat tiistaina Jose Mourinho (Manchester United), Massimiliano Allegri (Juventus), Carlo Ancelotti (Napoli), Unai Emery (Arsenal), Paulo Fonseca (Shakhtar Donetsk), Julen Lopetegui (Real Madrid), Thomas Tuchel (Paris Saint-Germain) ja entinen Arsenal-manageri Arsene Wenger.

”Valmentajat ajattelevat, että vierasmaalin tekeminen ei ole yhtä vaikeaa kuin aiemmin, joten he ajattelevat, että sääntöä pitäisi tarkistaa ja sen me teemme, Marchetti kertoi toimittajille.

”Heidän mielestään jalkapallo on muuttunut ja käytössä olevan vierasmaalisäännön arvo ei ole sama kuin monta vuotta sitten, kun sääntö otettiin käyttöön.

Sääntö otettiin käyttöön Mestarien liigan edeltäjänä toimineessa Euroopan Cupissa vuonna 1965 vaihtoehtona kolikon heittämiselle tai uusintaottelulle neutraalilla kentällä.

Tuolloin Euroopassa vieraskentällä pelaaminen oli valtava haaste, joka johtui vaikeasta matkustamisesta ja pelottavista sekä tuntemattomista olosuhteista ulkomailla. Nykypäivänä matkustaminen on pelaajille helppoa ja täysin normaalia sekä olosuhteet pelipaikasta huolimatta on hyvät.

Marchetti sanoi valmentajien kokevan säännön olevan myös haitaksi pelillisistä syistä. Heidän mielestään se tekee kotijoukkueen pelaamisesta varovaisempaa, koska joukkueen pitää pyrkiä välttämään kallisarvoisen vierasmaalin päästämistä.

Siirtoikkunasta hän sanoi, että valmentajat halusivat lisää maita seuraamaan esimerkkiä Englannista ja Italiasta ja sulkemaan ne ennen kauden alkua.

”Valmentajat ovat sitä mieltä, että olisi oltava yhtenäinen siirtoikkuna ja sen pitäisi sulkeutua ennen kauden alkamista. Idea olisi yrittää saada ne yhteneväisiksi, Marchetti sanoi.