Futismatkalla Uppsalassa – Skrabbin Norrköping paikallisen Sirius IK:n vieraana

Ruotsalaista jalkapalloa on kehuttu monesti hyväksi ja tunnelmaa katsomoissa loistavaksi. Päätin hetken mielijohteesta käydä tarkastamassa tilanteen itse. On sanomattakin selvää, että muun muassa Tukholman derby vetää stadionit täyteen ja tunnelma vetää vertoja mille tahansa eurooppalaiselle jalkapallo-ottelulle. Mutta mikä tilanne on silloin, kun puhutaan ns. normaalista ottelusta, ilman derbyhuumaa.

Lensin ensin Tukholmaan, johon myös majoituin lähelle rautatieasemaa Clarion Sign hotelliin. Hotelli oli erittäin laadukas ja moderni, joten ainakin yöt tulisivat sujumaan mukavasti. Allsvenskan otteluksi valikoitui uppsalalaisen Sirius SK:n kotiottelu Norrköpingiä vastaan. Syynä oli oikeastaan se, että Uppsalaan on maantieteellisesti helppo matkustaa Tukholmasta ja Norrköpingin värejä edustaa Huuhkajista tuttu hyökkääjä Simon Skrabb. Samalla pääsisi siis näkemään myös suomalaisen otteita Ruotsin pääsarjassa.

Matka taittui helposti junalla, joka lähti Tukholman päärautatieasemalta, eli aivan hotellin vierestä. Junamatka kesti 38 minuuttia ja liput sai ostettua kätevästi netistä hintaan 10 euroa suunta. Sirius pelaa kotiottelunsa Studenternas IP:lla, joka sijaitsee hieman vajaa puolentoista kilometrin päässä Uppsalan rautatieasemalta. Kävellessäni kohti stadionia sen viereisessä puistossa, pystyin kuulemaan eurooppalaisesta jalkapallosta tutut laulut ja rummut jo kaukaa. Tämä lupaa hyvää tunnelmaa.

Kuva: Pasi Rosti

Stadionista en ensi käteen tiennyt mitään. Sijainnin lisäksi en ollut googlettanut sitä, enkä näin ollen nähnyt myöskään kuvia. Kyseessä oli jossain tapaa idyllinen puurakennelma pääkatsomona. Molemmissa päädyissä oli rakennustelineen tapaiset rakennetut katsomot. Samanlaiset toimivat hyvin muun muassa kotimaisen FC Hongan katsomona. Toisella sivustalla kohosi betonirakennelma, josta on selvästi tulossa Siriuksen stadionin uusi pääkatsomo, jollain aikataululla. Samalla toiseen päätyyn ollaan myös rakentamassa uutta katsomoa.

Tunnelma stadionilla on erinomainen. Ottelua oli katsomassa hieman reilut 5000 katsojaa, joten mistään jättiyleisöstä ei ollut kyse. Ääntä he osasivat kuitenkin pitää. Norrköping oli tuonut omat kannattajansa katsomoon ja laulu raikasi puolin ja toisin.

Itse ottelu sujui pääosin vierasjoukkueen hallinnassa. Norrköping meni ottelussa johtoon David Karlssonin maalilla ensimmäisen puoliajan lisäajalla. Tauolle mentiin näin vieraiden ansaitussa 0-1 johdossa.

Toiselle puoliajalle Sirius tuli vahvasti mukaan. Joukkueen kapteeni Moses Ugbu tasoitti ottelun 49. minuutilla. Sirius sai maalinsa jälkeen hetkeksi otteen itselleen. Norrköping aloitti pienen suvantovaiheen jälkeen vahvan painostuksen. Se pyrki pääsemään boxiin keskityspalloilla sekä pelaamalla palloa maata pitkin. Maaleja haettiin myös kaukolaukauksilla, mutta turhaan. Siriuksen puolustus ja maalivahti kesti ja ottelu päättyi tasan 1-1. Skrabb jäi ottelussa ilman maaleja ja suomalainen joutui vaihtoon 72. minuutin kohdalla.

Joukkueiden lähtökohdat otteluun olivat hyvin erilaiset. Sirius taistelee putoamista vastaan ja Norrköping on sarjassa toisena ja tavoitteena edelleen mestaruus. Siriukselle piste maistuu varmasti paremmalta. Norrköpingin mestaruushaaveiden kannalta tasapeli tuli huonoon saumaan.

Ottelun jälkeen tunnelma oli hyväntuulinen myös kotijoukkueen kannattajien joukossa.

”Tämä oli meiltä hyvä peli, sillä Norrköping on pelannut vahvan kauden”, eräs kotijoukkueen kannattaja kertoi.

”Tasapelin tuoma piste lämmittää, mutta vielä on tärkeitä pelejä edessä”, komppasi toinen.

Stadionilta matka jatkui takaisin keskustaan ja rautatieasemalle, josta palasin junalla Tukholmaan. Ottelu oli mielenkiintoinen kokemus. Katsoja ei ollut aivan niin paljon, kuin ennakkoon odotin, mutta tunnelma oli hyvä. Sen voisi sanoa olleen ajoittain jopa erinomainen. Toisaalta katsojamäärään saattoi vaikuttaa myös stadionin keskeneräisyys.

Itse ottelun taso oli suurin yllätys. Se ei nimittäin missään tapauksessa ollut kovin kaksinen. Suomen Veikkausliigassa joukkueet pelaavat täysin samalla tasolla. Kyseessä saattoi toki olla poikkeus, mutta enemmän olisi voinut odottaa joukkueelta, joka taistelee Allsvenskanin mestaruudesta. Tosin piste-ero on AIK:n jo viisi pistettä ja otteluita on pelattuna yksi tukholmalaisia enemmän.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin erittäin mukava jalkapallokokemus ja kuten sanonta menee: Jalkapallo on parasta paikan päällä! Tämä sopii hyvin myös tähän.