Advertisement

Henkilö: Nuori Arsenalin keskikenttäpelaaja nousi tuntemattomuudesta parrasvaloihin

Valioliigaa on pelattu vasta kolme kierrosta, joten kausi on vielä alkutekijöissään. Näiden kolmen kierroksen aikana voitaneen sanoa, että yksi suurimmista yllättäjistä toistaiseksi on ollut Arsenalin nuori ranskalaispelaaja Matteo Guendouzi. Kuka oikeastaan on tämä nuori pelaaja? Kukaan ei tuntunut tietävän hänestä mitään vielä toukokuussa. Nyt pelaaja on ollut kolmesti Arsenalin avauskokoonpanossa kauden aikana ja tuntuu parantavan otteitaan peli peliltä.

Guendouzi syntyi vuonna 1999 Poissyn kaupungissa lähellä Pariisia. Marokkolaiset sukujuuret omaava poika aloitti jalkapalloilijan uransa kuusivuotiaana, jolloin hän liittyi Paris Saint-Germainin juniorijoukkueeseen. Pariisissa nuorukainen pelasi yhdeksän vuoden ajan, jonka jälkeen edessä oli siirto Lorientiin. Kahden Lorientissa vietetyn vuoden jälkeen hän nousi seuran B-joukkueeseen ja pian myös ykkösjoukkueen mukaan. Ranskalainen teki debyyttinsä Ranskan Ligue 1 -ottelussa vuonna 2016. Tuolla kaudella hän pelasi kaikkiaan yhdeksän ottelua edustusmiehistössä.

Lorient putosi Guendouzin debyyttikauden jälkeen sarjaporrasta alemmas, jossa keskikenttäpelaaja pelasi suuressa roolissa viime kaudella.

Ikää ranskalaisella on vasta 19 vuotta, mutta pelaaminen on jo nyt todella kypsän oloista. Hän saapui Arsenalin harjoitusleirille ja yllätti kaikki seuran valmennuksesta pelaajiin positiivisesti.

Kuva: IBL.se

”En ollut koskaan nähnyt tätä kaveria. Olin kuullut hänestä, mutten nähnyt. Olin hyvin vaikuttunut hänestä ensimmäisten harjoitusten jälkeen”, Guendouzin uusi joukkuetoveri Henrikh Mkhtitaryan kertoi RMC Sportille.

Pelaaja tekee töitä kentällä eikä pelkää ottaa vastuuta. Hän tekee vielä virheitä, mutta uskaltaa silti pelata rohkeasti ja janoaa jokaista palloa itselleen. Guendouzi on pelannut toistaiseksi eniten minuutteja joukkueensa keskikentällä. Hänellä on tuplasti enemmän taklauksia kuin kenelläkään muulla Arsenalin keskikenttäpelaajalla. Hänen vahvuuksiinsa kuuluvat myös oikea-aikaiset pallonriistot. Näissä tilastoissa hän majailee koko Valioliigan kärkisijoilla.

Jokainen harjoitus ja jokainen ottelu tekee pelaajasta entistä paremman. Urakehitys on jo nyt ollut uskomatonta. Guendouzi on mukava tuulahdus vanhoista hyvistä ajoista, jolloin todellisia helmiä pystyttiin hankkimaan alemmilta sarjatasoilta. Siihen ei ole viime aikoina etenkään Valioliigan huippujoukkueissa juuri pystytty, sillä pelaajat on hankittu kovalla rahalla muista kovista sarjoista ja joukkueista.

Kausi tulee olemaan vielä pitkä ja Valioliigassa pelaajan taso mitataan marraskuusta eteenpäin, kun alkavat todelliset härkäviikot. Sateista, pimeää ja otteluita otteluiden perään. Näissä peleissä tehdään todelliset voittajat ja vastaavasti tällöin hyytyvät ne, joista ei ole aivan absoluuttiselle huipulle.

Guendouzilla on vielä matkaa kumpaan tahansa kohtaloon. Kuluva kausikaan ei tule olemaan täysin määrittelevä tekijä, mutta mitä suuremman roolin hän onnistuu nappaamaan tällä kaudella, sitä lupaavampi tulevaisuus hänellä on edessään. Guendouzi on hieman poikkeuksellinen pelaaja nykyjoukkueessaan. Eikä pelkästään hiuspehkonsa ansiosta. Hänessä on paljon samaa kuin Santi Cazorlassa, joka päätti uransa seurassa viime kesänä. Guendouzi tosin taklaa hieman espanjalaista enemmän, joka tekee hänestä vieläkin monipuolisemman pelaajan. Cazorla oli lähes kaksi kautta pois loukkaantumisten takia, joten Guendouzin tapaista pelaajaa Arsenalilla ei ole hetkeen ollut.

 

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom