Advertisement

Ibrahimovic syyttää Ruotsin mediaa rasimista – “jos nimeni olisi Andersson tai Svensson…”

Manchester Unitedin ruotsalaishyökkääjän Zlatan Ibrahimovicin välit Ruotsin mediaan ovat olleet vuosien varrella tulehtuneet. Maansa suurin urheilutähti ei ole pitänyt tavasta, jolla ruotsalaiset toimittajat ovat kirjoittaneet hänestä ja hänen jalkapallourastaan.

36-vuotiaan Ibrahimovicin mukaan ruotsalaismedian kriittiset ja kärjekkäät kirjoitukset ovat johtuneet hänen etnisestä taustastaan. Ibrahimovicin mukaan ruotsalaismediat kohtelevat häntä eri tavoin kuin etniseltä taustaltaan ruotsalaisia jalkapalloilijoita. Ibrahimovicin isä on bosnialainen ja äiti kroatialainen.

“Miten Ruotsin media toimii kanssani? He hyökkäävät kimppuuni koko ajan. He eivät voi hyväksyä, että olen Ibrahimovic. Jos toinen ruotsalainen pelaaja tekee saman virheen kuin minä, he puolustavat häntä. Minua eivät. Mutta se sopii minulle, se tekee minusta vahvemman, Ibrahimovic sanoi Ranskan Canal+ -kanavalle VG:n mukaan.

Ibrahimovic tunnetaan arvonsa erittäin hyvin ymmärtävänä futistähtenä. Häneltä kysyttiin, voisiko median kriittinen ote johtua myös välillä röyhkeäksi tulkitusta asenteesta.

Zlatanin mukaan kyse ei ole kuitenkaan siitä. Hyökkääjän mukaan häntä kohdellaan eri tavalla rasismin vuoksi.

“Se on piilorasismia. Sitä on olemassa, olen sataprosenttisen varma. Jos nimeni olisi Andersson tai Svensson, toimittajat puolustaisivat minua vaikka ryöstäisin pankin.

Ibrahimovicia Canal + -kanavan dokumentissa haastatellut Olivier Dacourt puolusti entistä joukkuekaveriaan ja ystäväänsä. Dacourtin mukaan Zlatania ei voi tuomita röyhkeäksi pelkän julkisuuskuvan perusteella.

“Usein lapsuus vaikuttaa siihen, millaisia meistä tulee ihmisinä. Kun katsoo Zlatania tässä asiassa, huomaa, ettei hänellä ole ollut helppoa. Hänellä ei ole ollut mahdollisuuksia.

Zlatan joutui jo nuorempana rasismin kohteeksi, eikä hänen juniorivuotensa Ruotsissa ollut ruusuilla tanssimista. Monen pelaajan ura olisi vastaavanlaisessa tilanteessa päättynyt ennenaikaisesti jo nuorena, mutta Zlatan vain vahvistui saamastaan kohtelusta.

Miehen meriittilistat ovatkin nykyisin hienoa katsottavaa. Neljä Italian ja Ranskan mestaruutta, sekä yksi Espanjan mestaruus. Zlatan on valittu myös kymmenen kertaa Ruotsin vuoden jalkapalloilijaksi.

Mestarien liigan voitto mieheltä vielä puuttuu, ja se on myös suuri syy siihen, miksi Zlatan vielä pelaajauraansa 36-vuotiaana jatkaa.

Tänä keväänä siihen on jälleen mahdollisuus Manchester Unitedissa. Hienon pelaajauran hienoin lopetus olisi päättää se Mestarien liigan voittajana.