Advertisement

Jalkapallon EM-karsinoissa muhii kaksi jättiyllätystä – syöstäänkö MM-finalisti ulos kisoista?

Kuva: TT, Aziz Karimov

Jalkapallon EM-karsinnat ovat ylittäneet puolivälin ja otteluita on jäljellä maasta riippuen 3-4 kappaletta.

Seuraavan kerran karsintaotteluita pelataan lokakuussa, ja viimeinen ottelukierros pelataan 17-19. marraskuuta.

Euroopan kärkimaat ovat olleet karsinnoissa odotetun vahvoja, mutta muutamaan jättiyllätykseen on vielä saumat.

A-lohkossa Englanti on marssimassa odotetusti lohkovoittoon, mutta Kosovo taistelee kynsin ja hampain lohkon kakkospaikasta yhdessä Tshekin kanssa. Tämä jos joku on suuri yllätys, sillä Kosovon piti ennakkoon olla lohkon pisteautomaatti. Kun kolme ottelukierrosta on vielä pelaamatta, johtaa Tshekki (9p) Kosovoa (8p) yhdellä pisteellä. Maat kohtaavat toisensa marraskuussa Tshekeissä. Tuo ottelu tulee hyvin todennäköisesti ratkaisemaan sen, kumpi maista nappaa EM-kisapaikan itselleen.

C-lohkon tilanne hämää. Pohjois-Irlanti on lohkon kakkospaikalla ja Hollanti vasta kolmantena, mutta maiden loppuohjelmat huomioiden Hollanti tulee menemään heittämällä kisoihin. Pohjois-Irlanti kohtaa kolmessa jäljellä olevassa ottelussa kahdesti Hollannin sekä kertaalleen Saksan. Hollanti pelaa Pohjois-Irlanti pelien lisäksi Valko-Venäjää ja Viroa vastaan.

E-lohkossa muhii se suurin yllätys. Lohkon kärjessä on odotetusti Kroatia (10p), mutta Slovakia ja Unkari (9p) ovat vain pisteen perässä. Lohkon neljäntenä oleva Wales taistelee myös vahvasti kisapaikasta. Wales on kuudessa pisteessä, mutta on pelannut muita maita yhden ottelun vähemmän. Mikäli Wales hoitaa rästipelinsä, on peräti neljä maata pisteen sisällä toisistaan.

Slovakia, Unkari ja Wales kohtaavat vielä kertaalleen lohkon heittopussi Azerbaidzhanin, joka tekee Kroatian tilanteesta entistä tukalamman. Kroatia puolestaan kohtaa vielä kotikentällään Unkarin ja Slovakian sekä vieraissa Walesin. Kaksi voittoa eli kuusi pistettä riittää varmuudella kisapaikkaan, mutta vähemmällä pistemäärällä edelliskesän MM-finalisti on vaarassa jäädä ulos ensi kesän EM-kisoista.

Hallitseva Euroopan mestari Portugali on ainoana maana varmistanut kisapaikkansa voitettuaan tänä kesänä Kansojen liigan mestaruuden.