Viikkokatsaus: Kierros 27

Manchester United – AFC Bournemouth 1-1

Manchester United missasi mahdollisuutensa nousta sarjataulukon neljän parhaan joukkoon vajaamiehisen Bournemouthin kamppaillessa itsensä pisteidenjakoon, josta suuri kiitos kuuluu Artur Borucin viimehetken rangaistuspotku torjunnalle.

Man United aloitti ottelun vauhdikkaasti ja onnistui kaikessa paitsi kriittisessä viimeistelyssä. Ottelun 23. peliminuutilla joukkue kuitenkin onnistui maalinteossa pitkän painostuksen jälkeen. United pystyi kamppailemaan pallon kulmapotkun jälkitilanteessa Antonio Valencialle, joka päätti kokeilla onneansa kaukolaukauksella. Alkuperäinen laukaus olisi suuntautunut metrejä ohi maalin, mutta puolustaja Marcos Rojo pääsi jalkoineen väliin ohjaten tilanteeksi 1-0. Maali oli Rojon ensimmäinen valioliigamaali 54 esiintymisen jälkeen.

Unitedin johtoasema ei kuitenkaan säilynyt puoliajalle asti, sillä Joshua King onnistui tasoittamaan tilanteen rangaistuspotkusta. Rangaistuspotkua edeltäneessä tilanteessa Phil Jones ei pysynyt Marc Pughin mukana ja kaatoi Bournemouthin pelaajan hieman kömpelösti rangaistuspotkun merkiksi. Joshua Kingistä tuli täten ensimmäinen Old Traffordilla maalinteossa onnistunut Bournemouth pelaaja.

Marcos Rojo juhlii ensimmäistä maaliansa Valioliigassa. Kuva: Alloverpress.fi

Puoliajan viimeisillä hetkillä nähtiin draamaa Andrew Surmanin toisen keltaisen kortin sekä ulosajon myötä. Tilanne, jossa Surman tönäisi Ibrahimovicin kumoon edelsi tilanne, jossa ruotsalaishyökkääjä huitoi kyynärpäällään Tyron Mingsiä kasvoihin kostoksi hetkiä aiemmin tapahtuneelle tilanteelle.

Toinen puoliaika alkoi ja loppui Man Unitedin täydessä hallinnassa. Artur Borucin maalilla vilisi, mutta viimeinen kriittinen viimeistely ei Unitedilta tahtonut onnistua. Pelin 71. minuutilla Unitedille tarjoiltiin tuhannen taalan ratkaisupaikka Adam Smithin pelatessa palloa kädellään rangaistualueen sisällä. Upean pelin pelannut Boruc onnistui kuitenkin ryöstämään sankariviitan Ibrahimovicilta torjuessaan ruotsalaisen rangaistuspotkun. Boruc on torjutun pilkun myötä päästänyt Valioliigassa ainoastaan kolme rangaistuspotkua kuudesta viimeisestä.

Manchester United jatkaa kuudennella sijalla 49 pisteellä Bournemouthin majailessa 14. sijalla 27 pisteellään.

Leicester City – Hull City 3-1

Craig Shakespeare kirjasi toisen voiton peräjälkeen the Foxesien jatkaessaan ylösnousuaan.

Vierasjoukkue sai ottelulle paremman alun onnistuessaan maalinteossa jo 14. peliminuutilla. Leicester City oli hallinnut kenttätapahtumia, mutta nopea vastahyökkäys vasemmalta laidalta näki Kamil Grosickin löytävän Sam Clucaksen maalin edestä, josta englantilaiskeskikenttä ei erehtynyt maalatessaan ensimmäisen valioliigamaalinsa.

Hull City ei kuitenkaan pitkään päässyt nauttimaan johtoasemastaan, sillä 28. minuutilla kotijoukkue pääsi tasoihin australialaispuolustaja Christian Fuchsin maalilla. Hienon seinäsyöttökuvion jälkeen keskikentällä Jamie Vardyn kanssa englantilaishyökkääjä vapautui vasemmalta laidalta, ja malttoi vielä syöttää Fuchsille, jolla oli helppo työ viimeistellä peli 1-1 tasalukemiin.

Riyad Mahrez onnistui maalinteossa sitten viime huhtikuun. Kuva: Alloverpress.fi

Seuraavaa maalia odotettiin aina tunnin paikkeille asti. Riyad Mahrez näytti vuorostaan, että hänkin on heräämässä mestaruuskrapulasta onnistuen maalinteossa pelitilanteessa ensimmäisen kerran 27 otteluun. Viime maali syntyi viime huhtikuussa. Mahrez sai pallon oikealla laidalla hakien laukaisupaikkaa, jonka jälkeen keskikentäntaituri teki Hullin puolustuksesta hakkelusta hienolla käännöllään vapauttaen itsensä ja laukoen pallon tarkasti etukulmasta verkon perukoille.

Ottelun viimeisillä hetkillä Tom Huddlestone onnistui vielä omanmaalinteossa Leicesterin kulmapotkusta. Wilfred Ndidin pusku osui kulmatilanteessa Huddlestonen päähän ja kimposi täten Hull City kapteenin otsasta omaan maaliin.

Leicester Citylle voitto ja 27 pistettä tarkoittavat nousua tasapisteisiin Bournemouthin ja Swansean kanssa, viiden pisteen erolla putoamisviivaan. Hull City puolestaan jatkaa toiseksi viimeisenä 21 pisteellään.

Stoke City – Middlesbrough 2-0

Illan tähti Marco Arnautovic osui Middlesbroughin verkkoon kahdesti tiputtaen Middlesbroughin pudotusrajan huonommalle puolelle.

Peliä ehdittiin pelata jo melkein puolisentuntia ennen kuin ottelussa nähtiin oikeastaan minkäänlaista toimintaa. Ottelun avausmaali nähtiin 29. peliminuutilla Glen Whelan löytäessä pitkällä syötöllä hienon juoksun tehneen Arnautovicin, joka taidokkaalla ensimmäisellä kosketuksellaan pelasi Middlesbrough puolustajan kahville jatkaen pallon kanssa vielä ohi vastaan tulleen Victor Valdesin.

Marko Arnautovic oli illan tähti tehden Stoke Cityn molemmat osumat. Kuva: Alloverpress.fi

Arnautovic maalasi kertaalleen ensimmäisellä jaksolla kulmapotkusta. Englantilainen hujoppi Peter Crouch ulottui korkeimmalle ohjaten pallon Arnautovicille, jolla oli helppo työ viimeistellä 21. maalinsa Valioliigassa. Maalin myötä itävaltalaishyökkääjä nousee rinnakkain Paul Scharnerin kanssa jaetulle maalipörssin ykkössijalle parhaimpana itävaltalaismaalintekijänä.

Middlesbrough tuli toisella jaksolla lähelle kavennusta Ben Gibsonin laukoessa pallon Stoke Cityn verkkoon, joka kuitenkin hylättiin paitsiona.

Crystal Palacen voittaessa oman kamppailunsa Middlesbrough putosi kolmanneksi viimeiseksi. Stoke City nousi puolestaan yhdeksännelle sijalle 35 pisteellään.

Swansea City – Burnley 3-2

Liberty Stadiumilla pelatusta ottelusta kehkeytyi varsinainen trilleri, joka päättyi kotijoukkueen juhliin Fernando Llorenten maalatessa voittomaalin lisäajalla.

Swansea otti aikaisen johdon Llorenten puskiessa Leroy Ferin keskityksestä ottelun avausmaalin jo 12. peliminuutilla. Burnleyn nopea vastaus ainoastaan kahdeksan minuuttia myöhemmin nähtiin hieman mystisen rangaistuspotku tuomion myötä. Burnleyn kulmapotku osui vierasjoukkueen Sam Vokesia käteen, ja tuomarin hetkellisen värisokeuden seurauksena Burnleylle vihellettiin rangaistuspotku. Pilkun Andre Gray laittoi varmasti pussiin.

Fernando Llorente voitti pääpallot pääpallon perään. Kuva: Alloverpress.fi

Vierasjoukkue Burnley siirtyi johtoasemaan toisen jakson alkupuolella Andre Grayn onnistuessa toisen kerran. Pitkä avaus puolesta kentästä löysi Sam Vokesin, joka jatkoi Andre Graylle, jonka nopea kääntö antoi hyökkääjälle tilaisuuden tällätä toisen maalinsa ohi Fabianskin. Burnleykään ei kauaa johtoasemasta pystynyt nauttimaan tasoitusmaalin tullessa pelin 69. minuutilla. Gylfie Sigurdssonin upean kantapääsyötön saattamana Martin Olsson pääsi laukomaan upean laukauksen Swansean maalin etuyläkulmaan.

Kotijoukkueen voittomaali nähtiin dramaattisella tavalla, kun lisäaikaa pelattiin jo toista minuuttia. Tom Carrolin mahtava keskitys löysi jälleen kerran korkeimmalle hypänneen Llorenten, joka pystyi puskemaan Swansealle ansaitun voittomaalin.

Swansea oli parempi joukkue läpi ottelun, jota 71% pallonhallinta kuvastaa. Swansea vei myös ottelun laukaisutilastot nimeensä 24 laukaisullaan, verrattuna Burnleyn kuuteen. Voitolla Swansea nousi 27 pisteeseen, viiden pisteen erolla putoamisviivaan.

Watford – Southampton 3-4

Vicarage Roadilla vietettiin maalijuhlaa vierasjoukkue Southamptonin viedessä kolme pistettä mukanaan numeroin 3-4.

Watford avasi maalihanat jo 4. peliminuutilla Troy Deeneyn volleynoston löytäessä tiensä Southamptonin maaliin. Noin 20 minuutin näennäisen pallottelun jälkeen Southampton tasasi maalitilit Nathan Redmondin ja Dusan Tadicin pelatessa hyvin yhteen, ja jälkimmäisen laukauksen upotessa kotijoukkue Watfordin maalin takakulmaan. Samainen parivaljakko oli vauhdissa ensimmäisen jakson lopussa Tadicin pelatessa pallon keskelle Redmondille, jonka mahtava kierteinen laukaus upposi verkkoon takatolpan kautta. Tauollle mentiin täten lukemissa 1-2.

Nathan Redmond sekä Dusan Tadic pelasivat upeasti yhteen Southamptonin ensimmäisessä osumassa. Kuva: Alloverpress.fi

Toisen puoliajan alku oli alkuotteluun verrattuna hiljainen, mutta ottelun 80. minuutilla Watford kamppaili itsensä tasoihin. Nuori nigerialaishyökkääjä Isaac Success latoi matalan keskityksen vasemmalta laidalta löytäen Stefano Okakan maalilta, ja peli oli tasan. Peliä ehdittiin pelata vain vajaa viisi minuuttia Southamptonin ottaessa johdon takaisin. Heurelho Gomesin kömmähdys maalilla, johti kaukolaukauksen irtopalloon, johon ensimmäisenä ennätti kovassa iskussa oleva Manolo Gabbiadini viimeistellen Southamptonille johtomaalin.

Southampton ei tyytynyt puolustamaan, vaan lisäsi johtoaan ainoastaan viisi minuuttia myöhemmin. Redmondille annettiin aivan liikaa tilaa edetä pallon kanssa ja päätti täten laukaista pallon kliinisesti kertaalleen Watfordin verkkoon. Ottelun neljännellä lisäminuutilla Watford sai laihaa lohtua Abdoulaye Doucourén päästessä viimeistelemään lukemat 3-4.

Southampton nousi voiton myötä 33 pisteellään Valioliigan 10. sijalle Watfordin tippuessa 13 sijalle 31 pisteellään.

West Bromwich Albion – Crystal Palace 0-2

Crystal Palace otti itselleen tärkeän voiton The Hawthornsilla nousten putoamisrajan halutulle puolelle. Voitto oli Crystal Palacen ensimmäinen West Bromin vieraana Englannin ylimmällä tasolla sitten vuoden 1973.

Ensimmäisellä puoliajalla ei tilanteilla juhlittu, ja lähimmäksi maalia pääsi Crystal Palacen Christian Benteke päästessään kulmapotkussa puskemaan, jonka Chris Brunt kuitenkin siivosi maaliviivalta.

Toisen jakson 55. minuutilla avausmaali tuli kuin tyhjästä. Crystal Palacen kauden pelaaja Wilfried Zaha sai pitkän avauksen Cabayelta vasempaan laitaan. Zahan taidokas haltuunotto pelasi Chris Bruntin ulos tilanteesta, jolloin hyökkääjälle siunaantui laukaisutilanne. Kova laukaus takakulmaan tarkoitti Crystal Palacen 0-1 johtoa.

Wilfried Zaha loisti jälleen. Kuva: Alloverpress.fi

Andros Townsend pääsi ensiksi kokeilemaan Ben Fosterin virettä hänen vapauduttuaan puolustuslinjan taakse upean syötön myötä, mutta Ben Foster nappasi itselleen tilanteessa pidemmän korren. Vain minuutteja tämän jälkeen samainen kaveri riisti pallon itselleen omalla puolustusalueella spurtaten ylös vasenta laitaa pitkin. Hankittuaan laukaisutilaa hienon harhautuksen avulla Townsendin painava laukaus painui etukulmasta sisään varmistaen Crystal Palacelle 0-2 voiton.¨

Crystal Palace voi hetkeksi hengähtää noustessaan pois putoamisviivan väärältä puolelta, West Bromin jatkaessa kelpoa kauttaan kahdeksannella sijalla.

Liverpool – Arsenal 3-1

Liverpool nousi tärkeän kamppailun jälkeen takaisin neljän parhaan joukkoon voittaessa Arsenalin kotonaan Anfieldillä.

Kaikkien shokiksi ranskalaisvalmentaja Arsené Wenger oli päättänyt jättää tähtipelaaja Alexis Sanchezin pois aloituskokoonpanosta, kun Mesut Özil puolestaan kärsi flunssasta eikä täten ollut pelaavassa kokoonpanossa.

Liverpool sai ottelulle unelma alun onnistuessaan avausmaalissaan jo ennen kymmentä peliminuuttia. Liverpoolin päästessä kolme vastaan kolme hyökkäykseen, pallo pelattiin Sadio Manélle oikealle laidalle. Manén matalakeskitys viuhui puolustajien ohi sekä Philippe Coutinhon jalkojen välistä aina Firminholle asti. Takatolpalla vapaana ollut brasilialainen sai rauhassa tällätä pallon Arsenal maaliin.

Ennen ensimmäisen jakson loppua Liverpool onnistui vielä kaksinkertaistamaan johtonsa pitkän pelihallinnan jälkeen. Hienon syöttöpelin jälkeen Firmino löysi Sadio Manén boksin kulmalta, jolla oli tilaa ylimääräiseen kosketukseen, jonka jälkeen matala laukaus painui verkon perukoille. Coutinholla oli vielä parikin tilaisuutta viedä Liverpool 3-0 johtoon, mutta tuloksetta.

Alexis Sanchez ei ollut Arsené Wengerin avauskokoonpanossa. Kuva: Alloverpress.fi

Toiselle puoliajalle Arsene Wenger päätti vaihtaa 17 valioliigamaalia tehneen Alexis Sanchezin vihdoin kentälle, jolloin myös Arsenalin peli parani huomattavasti. Vain pari minuuttia vihellyksestä Olivier Giroudille avautui maalintekotilanne. Rangaistusalueelle tullut keskitys löysi ranskalaishyökkääjän, jonka viimeistely olisi painunut Liverpool verkkoon jollei Simon Mignolet olisi venynyt ottelun hienoimpaan torjuntaan. Pelin 57. minuutilla kukas muukaan kuin Sanchez tarjoili matalan syötön maalinedustalle, josta pitkään loukkaantumisesta kärsinyt Danny Welbeck pääsi nostamaan pallon maaliin yli Mignoletin kaventaen tilanteen 2-1.

Kavennusmaalin jälkeinen peli oli molemmin puolin vauhdikasta ja nälkäistä. Kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä noin kahdeksan minuuttia, Divock Origi oli lopullisesti ratkaisemassa peliä Liverpoolille puskiessaan pallon Arsenalin maalin tolppaan. Ottelun viimeinen niitti nähtiin ottelun viimeisellä minuutilla. Liverpoolin päädyssä Sanchezin laukaus blokattiin, jonka seurauksena Liverpoolille avautui vastahyökkäys. Lallanan maltillisen suorituksen jälkeen englantilaiskeskikenttä löysi Origin oikealta laidalta, jonka jatko puolestaan löysi Giorginio Wijnaldumin maalin edustalta. Wijnaldumin tarkka ja kliininen laukaus oikeaan alakulmaan varmisti viimeistään voiton Liverpoolille, joka voiton myötä löytää itsensä neljän parhaan joukosta. Liverpool ei tällä kaudella ole hävinnyt otteluakaan tämän hetkisen kuuden parhaan ryhmässä olevalle joukkueelle. Arsenal, jolla on ottelu vähemmän pelattuna, tippui täten viidennelle sijalle kahden pisteen päähän Liverpoolista.

Tottenham Hotspur – Everton 3-2

Aivan huikeassa vireessä oleva Harry Kanen kaksi osumaa auttoi Tottenhamia voittamaan yhdeksännen peräkkäisen ottelun White Hart Lanella.

Harry Kane avasi maalihanat 20. peliminuutilla upean yksilösuorituksen myötä. Englantilaistähti kaivoi pallon itselleen keskikentän tienoilla, pari askelta eteenpäin, ja yllätti maalivahti Joel Roblesin täysin upealla kaukovedollaan. Vain minuuttia myöhemmin Kane oli jälleen asialla harhauttaen itsellensä laukaisupaikan, mutta tällä kertaa Robles oli isona maalilla. Ottelun 27. minuutilla Wanyamalla oli mahdollisuus lisätä Spursin johtoa. Vastapallosta lähtenyt laukaus kuitenkin tömähti tolppaan.

Harry Kane kannatteli Tottenhamia harteillaan jälleen kerran. Kuva: Alloverpress.fi

Toisella puoliajan ensimmäinen maali tuli kuin tyhjästä, maalivahti Roblesin huolimattomasta syötöstä Schneiderlinille. Dele Alli oli paikalla karvaamassa pallon pois Evertonilta ja jatkoi pallon nopeasti Kanelle, joka viimeisteli illan toisensa. Romelu Lukaku auttoi Evertonia pääsemään mukaan peliin 80. minuutilla. Belgialainen ohitti hieman epäonnekkaasti liukastuneen Jan Vertonghenin, jonka seurauksena Lukaku kavensi tilanteen 1-2.

Loppupeli oli tiukkaa vääntöä, mutta Evertonin harmiksi puolustus uinahti lisäajan toisella minuutilla. Vapaapotku pelattiin nopeasti aivan vapaaksi jääneelle Dele Allille, jonka ei tarvinnut kuin ohjata pallo verkon perukoille. Minuuttia myöhemmin toisessa päässä nukuttiin niin ikään vapaapotkun aikana. Barkleyn vapaapotku löysi tiensä aina Enner Valencialle asti, jolla oli yhtä helppo työ maalata kuin Allilla minuuttia aiemmin.

Voiton myötä Hotspursilla on kasassa 56 pistettä, 10 pistettä sarjajohtaja Chelseaa perässä, kun taas Evertonilla on 44 pistettä joka riittää seitsemännelle sijalle.

Sunderland – Manchester City 0-2

Ottelu meni sarjakakkosen nimiin rutiininomaisella pelillä, missä sarjajumbo Sunderland ei pysynyt Manchester Cityn tahdissa.

Ottelulla oli rauhallinen alku, ja Sunderland puolusti tiiviisti. Ottelun ensimmäinen vaarallinen tilanne siunaantui kotijoukkue Sunderlandille ottelun 20. peliminuutilla. Jermaine Defoe pääsi suhteellisen vapaasti kääntymään rangaistualueen ulkopuolella ja lähetti kovan laukauksen, joka Cityn maalivahti Willy Caballeron onneksi tömähti tolppaan.

Ottelun ensimmäinen maali nähtiin juuri ennen puoliaikaa. Raheem Sterlingin keskitys löysi Sergio Agueron maalinedustalta mistä argentiinalaistähti ei erehtynyt, vaan siirsi pallon rauhallisesti pussiin.

Man Cityn Pep Guardiola on löytänyt yhteisen sävelen joukkueen ja pelaajien välillä. Kuva: Alloverpress.fi

Toisen jakson alkupuolella Man City tuplasi johtoasemansa. David Silva löysi täydessä vauhdissa olevan Leroy Sanén. Sanén mallikas ensimmäinen kosketus siirsi pallon juuri tarvittavan verran, jotta Leroy pystyi ohittamaan puolustajan ja viimeistelemään illan toisen maalin joukkuelleen.

Sunderland kävi hyvin lähellä tasoitusta, kun varsinaista peliaikaa oli kymmenisen minuuttia jäljellä. Asialla oli jälleen Sunderlandin maalitykki Defoe, mutta hyökkääjän maali hylättiin paitsion seurauksena.

Manchester City majailee sarjataulukossa kolmantena 55 pisteellään, Tottenhamia ottelua vähemmän pelanneena. Sunderland jatkaa rämpimistään sarjataulukon jumbona.

West Ham – Chelsea 1-2

Chelsea lisäsi johtoaan kymmeneen pisteeseen voittaessaan Lontoon kilpailijansa West Hamin numeroin 1-2.

Ottelun ensimmäinen ja ensimmäisen jakson ainoa maali nähtiin Chelsealle tyypillisen vastahyökkäyksen päätteeksi. Keskikentän ikiliikkuja N’Golo Kante jatkoi pallon Pedrolle tärkeän pallonriiston jälkeen, josta espanjalaislaituri vapautti Eden Hazardin. Hazard peippaili vielä ohi vastaan tulleen maalivahti Darren Randolphin laittaen pallon varmasti tyhjiin.

West Hamin ensimmäinen varteenotettava maalitilanne siunaantui Manuel Lanzinille, jonka laukaus kuitenkin leijaili metrejä yli maalin.

N’Golo Kante kamppaili tuttuun tapaan keskikentän pohjalla. Kuva: Alloverpress.fi

Toisen jakson alussa Chelsea kaksinkertaisti johtonsa. Pitkä kulmapotku löysi aina Diego Costalle asti, joka reidellään viimeisteli kauden 17. valioliigamaalinsa. West Ham ei maalitilanteilla juhlinut, mutta sai laihaa lohtua ottelun lisäajalla Lanzinin maalin myötä. Chelsea haparoi keskikentän vapaapotkussaan, jossa Cesc Fabregasille pelattiin pallo tukalaan tilanteeseen, josta West Ham nopeasti painosti pallon itselleen. Pallo jatkettiin rangaistusalueen sisälle Manuel Lanzinille, jonka painava kuti upposi maalin takakulmaan.

Chelsean voitto tarkoittaa 66 pistettä ja 10 pisteen sarjajohtoa. West Ham puolestaan tippui häviön myötä 11. sijalle 33 pisteellään.