Advertisement

Kommentti: Sitä saa mitä tilaa WBA

West Bromwich on ollut kuluvan Valioliigakauden suurin pettymys. Viime vuosina kohtalaisen hyvin rajallisella, joskin nimekkäällä ryhmällä pelannut joukkue on onnistunut ottamaan suhteellisen hyviä sijoituksia Valioliigassa. Viime kaudella joukkue sijoittui kymmenenneksi. Kaudella 2015 – 16 joukkue sijoittui sijalle 14. Tällä hetkellä joukkue on Valioliigan viimeisenä ja piste-ero putoamisviivan yläpuolelle on jo seitsemän pistettä. Joukkueella on enää kymmenen ottelua jäljellä, joten säilyminen alkaa tuntua jo lähes mahdottomalta.

Toisaalta tähän sopii loistavasti kuuluisa fraasi: Sitä saa mitä tilaa! West Bromwichin johdossa ei ilmeisesti oltu kovin hyvin kartalla siitä, minkä takia seura oli viime vuosina sijoittunut niin hyvin kuin se oli. Tony Pulis oli manageri kyseisten sijoitusten takana. Pulis sai lähteä marraskuussa, sillä joukkueen pelitapa ei miellyttänyt seuran kannattajia. Alkukausi lähti käyntiin myös tuloksellisesti heikohkosti, joten seurajohto sai hyvän tekosyyn antaa managerilleen potkut. Tuolloin WBA:lla oli vielä hyvät mahdollisuudet säilyä sarjassa ja Pulis on nimenomaan se manageri, kenet kannattaa palkata tuossa tilanteessa joukkueen valmentajaksi. Sam Allardyce on toinen.

Joukkue päätti kuitenkin antaa Pulisille potkut ja tilalle palkattiin Alan Pardew. Ottamatta mitään pois Pardew’n managerin taidoista, WBA ei ole hänelle oikeanlainen joukkue. Pardew on hyökkäävää jalkapalloa kannattava manageri ja WBA niin puolustusvoittoista jalkapalloa pelaava joukkue kuin vaan voi olla. Yhtälö vaan yksinkertaisesti ei voi toimia. Ei sillä materiaalilla, joka Pardew’lla on WBA:ssa käytettävissä.

Pardew’n tulokset WBA:ssa ovat olleet reilusti heikompia, kuin ne olivat Pulisilla alkukaudesta. Huddersfieldiä vastaan kotikentällä pelattu ottelu tänä lauantaina oli joukkueelle pakkovoiton paikka. Sen sijaan vierailijat lähtivät kolmen pisteen kanssa kotimatkalle 1-2 voitolla ja WBA jäi jälleen nuolemaan näppejään. WBA on voittanut Pardew’n tulon jälkeen voittanut 14 ottelustaan vain yhden. Pardew kertoi Huddersfield-ottelun jälleen toivovansa yhä saada mahdollisuuden löytää tapa voittaa.

”Toivon sitä, mutta luonnollisesti se ei ole minusta kiinni”, Pardew vastasi, kun häneltä kysyttiin, saako hän yhä jatkaa seuran managerina.

Tulosten lisäksi seura vaikuttaa olevan täydellisessä sekasorrossa. Viime viikolla joukkue oli otsikoissa neljän pelaajan Barcelona-toilailujen takia. Jake Livermore, Boaz Myhill, Gareth Barry sekä kapteeni Jonny Evans olivat ottaneet luvatta taksin haltuunsa barcelonalaisen pikaruokaravintolan edestä ja ajaneet sillä takaisin hotellilleen ilman taksikuskia. Espanjan viranomaiset eivät todisteiden puutteista johtuen nostaneet nelikolle syytteitä, mutta seura päätti rankaista pelaajia tapauksen johdosta. Evans menetti lisäksi kapteenin nauhansa yhden FA Cup -ottelun ajaksi, mutta sai nauhansa lopulta takaisin.

Joukkueen nykytilassa tämän kaltaisia asioita ei pitäisi tapahtua. Pelaajat ovat ammattilaisia ja heidän pitäisi ymmärtää, että kaikkien fokus pitää olla joukkueen hilaamissa kuiville. Ilmeisesti ainakaan osaa ei kiinnosta se, missä sarjassa joukkue pelaa tulevalla kaudella ja se saattaa olla osa syy myös sarjasijoitukselle.

Se paljonko tästä voi todellisuudessa laittaa Pardew’n piikkiin on toinen asia. Näkisin niin, ettei ongelma ole suinkaan nykyinen manageri vaan seuran johto. Heillä ei tunnu olevan kovin tarkkaa tietoa siitä, mitä joukkue tarvitsee. Varmaa on se, ettei yllä mainittu nelikko olisi ikinä uskaltanut vastaavanlaisiin toimiin Pulisin aikana. Lisäksi Pardew ei yksinkertaisesti ole joukkueen materiaali huomioiden oikeantyyppinen manageri seuraan siinä tilanteessa, kun hän sinne tuli.

West Bromwich joutunee pohtimaan tarkkaan mitä se tulevaisuudessa todellisuudessa haluaa. Joukkueen ensi kausi jatkuu melko varmasti Mestaruussarjassa, mutta joukkue on riittävän hyvä hankkimaan nopean paluulipun takaisin Valioliigaan. Pardew’n potkut eivät välttämättä ole oikea ratkaisu. Englantilainen saattaa olla oikea mies jatkamaan työtä Mestaruussarjassa, mutta silloin materiaalin pitäisi muuttua, mikä varmasti putoamisen jälkeen myös tapahtuisi. Varmaa on vain se, että Pulisin potkut olivat seurajohdolta suuri virhe. Se tuntui virheeltä ja silloin ja nyt se on jo selvää!

Kuva: Alloverpress.fi

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom