Advertisement

Lähde: Manchester City kiertää FFP-sääntöä törkeällä tavalla

Jalkapallon kulisseissa tapahtuu jatkuvasti asioita, joita ei haluta tuoda julkisuuteen syystä tai toisesta. Tämä on vielä normaalia toimintaa. Toisinaan kulisseissa kuitenkin tapahtuu asioita, jotka todella halutaan salata julkisuudelta. Usein siitä syystä, että ne eivät ole luonteeltaan täysin laillisia, tai muuten vain hyvän maun vastaisia. Football Leaks on taho, joka pyrkii tuomaan kulisseissa tapahtuvia salaisuuksia julki ja uusin julkistus on vähintäänkin mielenkiintoinen. Football Leaks on yhdessä saksalaisen Der Spiegelin kanssa tuonut esiin Manchester Cityn salaisen projektin, jonka tavoitteena on ollut kiertää Financial Fair Play (FFP)-sääntöä.

Manchester City on yksi maailman rikkaimmista seuroista. Seura nosti profiiliaan suuresti vuonna 2008, jolloin seuran osti Abu Dhabi United Group. Kyseisen yrityksen puolestaan omistaa Sheikki Mansour. Tämän jälkeen joukkueeseen alkoi virrata maailman kirkkaimpia jalkapallotähtiä.

Manchester Cityä on rakennettu suurella rahalla, jota nykyinen manageri Pep Guardiola yrittää avittaa toimivalla pelaajakehityksellä, jossa akatemiasta nousisi lahjakkaita pelaajia edustusjoukkueeseen. Toistaiseksi akatemia ei ole kuitenkaan pystynyt tuottamaan riittävän paljon hyvätasoisia pelaajia ja pelaajia hankitaan seuraan edelleen suurella rahalla. Viimeisimpänä seuraan siirtyi Riyad Mahrez viime kesänä lähes 70 miljoonalla eurolla.

Sheikki Mansour. Kuva: IBL.se

FFP:n tehtävänä on seurata, että seurat toimivat siirtomarkkinoilla rehdisti ja taloudellisesti vastuullisesti. Ideana on pääpiirteittäin se, ettei seura käytä enempää rahaa, mihin sillä on varaa. Seuran talouden pitää koostua muun muassa pelaajamyynneistä, lipputuloista jne. Tarkoitus oli päästä eroon mallista, jossa omistaja pumppaa seuraan loputtomasti rahaa omista taskuistaan.

Manchester Cityssä tilanne on kuitenkin se, että seura on halunnut tukeutua nimenomaan Sheikki Mansourin pohjattomaan kassaan joukkueen menestyksen rakentamisessa. Vuonna 2013 voimaan tulleen FFP vaikeutti seuran toimintaa huomattavasti. Seura ei kuitenkaan halunnut muuttaa toimintatapojaan vaan lähti mieluummin kiertämään FFP-sääntöä.

UEFA:n edellinen johtaja Michel Platini kertoi säännön tultua voimaan, että kaikkien seurojen on noudatettava sääntöä tai rangaistukset tulevat olemaan tuntuvia.

”Jos jokin seura ei noudata sääntöjä, emme tule tekemään mitään myönnytyksiä”, Platini kertoi tuolloin.

Manchester City käynnisti salaisen projektin

Seura tiedosti olevansa vaikeuksissa oman toimintamallinsa kanssa FFP:n tultua voimaan. Seuran käynnisti salaisen projektin, joka sai nimekseen Projekti Pitkäjousi (Project Longbow). Seura alkoi etsimään tapoja, jolla se voisi kiertää seuraa uhanneen taloussäännön. Seuran talousjohtaja Ferran Soriano kirjoitti työtovereilleen salaisen muistion.

”Meidän on taisteltava tätä vastaan”, Soriano kirjoitti.

”Meidän on tehtävä se tavalla, joka ei ole näkyvää tai meistä tehdään maailmanlaajuisesti jalkapallon vihollisia.”

Projektin tavoitteena oli ohjata seuran kuluja joko osittain tai kokonaan pois seurasta, jota varten seura perusti sisaryrityksen. Suuria kuluja sekä taloudellisia tappiota sai tulla, kunhan ne pidettiin salassa UEFA:lta.

Normaali käytäntö on sellainen, jossa seura maksaa pelaajilleen siitä, että heitä hyödynnetään seuran mainonnassa. Nyt mainoskuluista vastasi uusi tätä varten perustettu sisaryritys nimeltään Fordham Sports Management. Kyseinen markkinointifirma maksoi pelaajille tarkoitetut mainoskulut, jonka ansiosta Manchester Cityn omat kustannukset pienenivät. Lisäksi City sai Fordham Sports Managementilta 30 miljoonan euron lisätulot pelaajien markkinointioikeuksien myynnistä. Nämä tulot se pystyi puolestaan ilmoittamaan UEFA:lle tuloina.

Vasemmalla Cityn puheenjohtaja Khaldoon Al Mubarak ja oikealla toimitusjohtaja Ferran Soriano. Kuva: IBL.se

Fordham Sports Management

Yrityksen taustalta löytyvät brittiläiset Jonathan Rowland ja tämän isä David Rowland. Yrityksen varat kierretään Brittiläisten Neitsytsaarten kautta Rowlandin perheen rahastoon. Käytännössä katsoen Manchester Cityn omistaja Abu Dhabi United Group maksaa Rowlandeille, jotka puolestaan käyttävät varat pelaajien markkinointioikeuksien hankkimiseen ja maksaa lisäksi pelaajien palkkiot.

”Mitä teidän operatiivisiin kuluihinne tulee, maksamme teille joka vuosi etukäteen noin 11 miljoonaa”, Simon Pearce kirjoitti Jonathan Rowlandille huhtikuussa 2013. Simon Pearce on puolestaan Manchester Cityn johtokunnan jäsen.

UEFA:n rooli

Erittäin mielenkiintoista on myös UEFA:n rooli tapauksessa. UEFA löysi Manchester Cityn toiminnasta selkeitä sääntörikkomuksia, mutta liiton langettama tuomio oli lähinnä kosmeettinen. Ei millään tavalla sellainen, josta Platini puhui FFP-säännön tullessa voimaan. Yhtenä syynä tähän on pidetty Platinin seuraajan Gianni Infantinon myötämielisestä asenteesta Manchester Cityä kohtaan.

Ilmeisesti myöskään Fordham Sports Management-kuvio ei ole ollut UEFA:n tiedossa aiemmin, vaan UEFA:n löytämät rikkomukset koskevat muita seuran sponsorisopimuksia.

Football Leaksin tutkimusryhmä on pyytänyt Manchester Cityltä lausuntoa koskien sivuston paljastamia talousjärjestelyjä koskien. City ei ole halunnut kuitenkaan vastata syytöksiin. Sen sijaan Cityn mielestä kyseessä on vain ”organisoitu ja selkeä yritys vahingoittaa seuran mainetta”. Myöskään David Rowland sekä Jonathan Rowland eivät ole halunneet kommentoida tapausta millään tavalla.

Mielenkiintoista onkin nähdä seuraako uusien julkistusten puitteissa uusia tutkimuksia UEFA:n toimesta Manchester Cityä kohtaan. Ja toisaalta, jos seuraa, niin onko rangaistukset näistä tuntuvampia. Gianni Infantinon on kerrottu olevan haluton tekemään toimia, jotka voisivat vahingoittaa Manchester Cityä sekä vastaavia seuroja Euroopassa. Näihin seuroihin lasketaan myös PSG, jonka kerrotaan olleen mukana vastaavanlaisissa toimissa oman seuransa osalta.

Tapahtuneesta on syytä käynnistyä vähintäänkin perusteelliset tutkimukset ja mikäli Manchester City on syyllistynyt sääntörikkomuksiin, on sanktioidenkin oltava tuntuvat. Muussa tapauksessa koko FFP-säännön voi unohtaa ja heittää roskakoriin. Sääntö on muutenkin tehty liian helposti kierrettäväksi ja se on saanut laajaa kritiikkiä tehottomuudestaan.

Samaa mieltä on myös La Liga, joka otti myös kantaa esille tulleisiin väitteisiin. Heidän mukaansa Manchester City, että PSG ovat syyllistyneet huijaukseen ja heitä tulisi rangaista teoistaan. La Liga ei myöskään tunnu uskovan UEFA:n haluun toimia asian suhteen, joten La Liga kertoo olevansa valmis myös toisenlaisiin toimenpiteisiin rangaistusten saamiseksi.

”Nämä dokumentit näyttävät vahvistavan sen, mitä olemme sanoneet jo vuosia. Manchester City ja PSG huijaavat ja heitä pitää rankaista”, La Ligan viestintäjohtaja Joris Evers kommentoi Football Leaksin dokumentteja BBC:lle.

”Todella toivomme, että UEFA tekisi oikeat toimenpiteet tukeakseen Financial Fair Play -sääntöä. Emme kuitenkaan täysin luota siihen. Mikäli UEFA ei onnistu toimimaan, teemme valituksen Euroopan Unionin kilpailuviranomaisille.”

UEFA on jo vuosia ollut rankan korruptiosyytösten kohteena ja tämänkaltainen toiminta ei ole ainakaan omiaan hälventämään näitä syytöksiä, vaikka tapauksen johdosta ei olekaan tiedossa suoranaista väärinkäytöstä UEFA:n puolelta. Säännöt ovat kuitenkin selvät ja rangaistukset pitää olla sen mukaiset riippumatta siitä, kuka sääntöjä on rikkonut tai kiertänyt.

 

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom