Advertisement

Leicesterin omistajalle valtava korruptiosyyte

Valioliigan mestaruuden vuonna 2016 voittaneen Leicester Cityn omistava yhtiö King Power, joka toimii myös seuran pääsponsorina, on joutunut valtavan korruptiosyytteen kohteeksi kotimaassaan Thaimaassa. Syytökset matkailualan yritystä kohtaan nostettiin jo heinäkuussa, ja nyt Thaimaan oikeuslaitos on päättänyt asettaa King Powerin viralliseen syytteeseen.

Leicester Cityn puheenjohtajan Vichai Srivaddhanaprabhan ja hänen poikansa Aiyawattin omistaman King Powerin epäillään huijanneen Thaimaan valtiolta korruption kautta 14 miljoonaa bahtia eli n. 363 miljoonaa euroa. Syyte juontaa juurensa Thaimaan valtion ja King Powerin vuonna 2006 tekemään sopimukseen, jonka mukaan King Power sai oikeuden pyörittää Bangkokin lentokentän toimintaa ja kerätä siitä itselleen tuottoa, niin kauan kuin se maksaa 15 prosenttia tuosta tuotosta Thaimaan valtiolle. Syytteen mukaan King Power on tosiasiassa maksanut valtiolle vain 3 prosenttia tuotosta. Käytännössä tämä on toteutettu lahjomalla Thaimaan lentokentän viranomaisia, joita nyt nostettu syyte itse King Powerin lisäksi koskeekin. Syyteen nosti alunperin Charnchai Issarasenarak, Thaimaan hallituksen alaisen korruptionvastaisen lautakunnan entinen varapuheenjohtaja.

Vicahi Srivaddhanaprabhan perusti King Powerin vuonna 1989. Vain yhdestä bangkokilaiskaupasta alkunsa saanut yhtiö keräsi suurimman osan nykyisestä varaudestaan juuri Bangkokin lentokenttädiilin myötä, josta se on nyt syytteessä.

King Power osti Leicesterin 39 miljoonalla punnalla vuonna 2010, seuran pelatessa Englannin ykkösdivioonatasolla Mestaruussarjassa. Thaimaalaisfirma lainasi heti kaupan jälkeen seuralle 100 miljoonaa puntaa kokoonpanon vahvistamista varten. Sijoitus maksoi itsensä takaisin kun Leicester ensin nousi Valioliigaan vuonna 2014, ja kaksi vuotta myöhemmin yllätti kaikki voittamalla mestaruuden.

On vielä epävarmaa miten, jos mitenkään syyte tulee vaikuttamaan Leicester Cityyn. Valioliigan säännöt eivät suoranaisesti kiellä rikoksista tuomittujen yritysten omistusosuuksia seuroissa, vaikka rikoksista tuomittujen yksityishenkilöiden kohdalla tällainen kielto onkin voimassa. Mikäli King Power kuitenkin joutuu syytteen myötä laajempiin taloudellisiin tai muihin ongelmiin, ei tämä voi olla näkymättä myös Leicesterin tilanteessa. Niin riippuvainen seura on yhtiöstä rahoituksensa takaajana.

Lähde: The Guardian