Ihan vielä tällä viikolla ei pelata Valioliigaa, mutta kyseessä on silti yksi Manchester Cityn lähihistorian tärkeimmistä viikoista, näin voidaan kai sanoa. Tällä viikolla CAS (Court of Arbitration for Sports) nimittäin kuulee seuraa ja tekee lopullisen ratkaisun Cityn helmikuussa saamien 30 miljoonan euron sakkojen ja ennen kaikkea kahden vuoden Mestarien liiga -osallistumiskiellon osalta. Kyseessä on urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin eli välimiesoikeus. Se tarkoittaa sitä, että riita koitetaan ratkaista yksityisesti sen sijaan, että se vietäisi julkisiin tuomioistuimiin. Samalla se tarkoittaa sitä, että kuulemista ei päästä seuraamaan, sillä nämä menettelyt eivät ole julkisia. Yleisö saa tietää päätöksestä sitten, kun ratkaisu tulee.
Cityä syytetään taloudellisten reilun pelin sääntöjen ja lisensointisääntöjen rikkomuksista. Seurassa tiedettiin heti, että se tulee valittamaan tuomiosta, ja juuri nyt se valitusprosessi on käynnistymäisillään. Tiedotteessa todettiin, kuinka ”UEFA avasi tutkinnan, syytti ja tuomitsi”, eikä se käy seuran mielestä laatuun. Siksi he päättivät kyseenalaistaa tuomion ja kohdata välimiesoikeudessa heti kun mahdollista. Aivan yksinkertaista se ei olekaan pandemian vuoksi ollut, vaan kuuleminen on lykkääntynyt aiemmin.
Cityn kanta:
Seuran sisältä on kuultu paitsi toimitusjohtaja Ferran Sorianon kanta, myös muun muassa päävalmentaja Pep Guardiolan ja jopa pelaajien, kuten Kevin De Bruynen ja Raheem Sterlingin näkökulmat. Kaikki vakuuttivat luottamustaan. On vaikea uskoa, että toimijat, jotka eivät ole edes olleet seuran toiminnassa rikkeiden tapahtumisaikana, olisivat kovin suulaita tuomitsemaan työnantajaansa ennen lopullista tuomiota. Siksi kiinnostavinta kuultavaa ovat Sorianon kommentit.
Hän viesti aiheesta muun muassa näin: ”Tärkein asia, joka minulla on sanottavanani on se, että väitökset eivät ole totta. Me olemme vastuullinen ja voittoa tekevä seura, eikä meillä ole velkaa. Kaikki käyttämämme raha on puhdasta. Talous on hoidettu kristallinkirkkaasti”. Voiko tuota enää selkeämmin sanoa?
UEFAn kanta:
UEFA-presidentti Aleksandr Ceferin on kommentoinut aihetta luonnollisesti monta kertaa. Hieman outoa on kuitenkin se, että hän kertoo myös, ettei tunne tapausta hyvin. ”En tiedä asiasta tarpeeksi, ja vaikka tietäisin, mielipiteeni ei merkitsisi. Odotetaan CASin tuomiota”, hän on sanonut.
Ceferin on kertonut myös, että liiga yhä ”pitää” Citystä, onhan se sen omia (suur)seuroja. Hän pitää tutkintaa aivan erillisenä asiana. Toukokuussa hän kommentoi myös, että asiasta puhuu liian moni taho, jolla ei ole tarvittavaa tietoutta siitä. Ilmeisesti hän itse mukaan lukien. Se onkin outoa, kuinka kukaan ei tunnu tietävän tarkasti, mistä tässä kaikessa on kyse. Ei edes UEFAn pomo.
Ilmassa on paljon jännitystä, sillä kyseessä on Cityn kannalta valtava rangaistus. Siihen kuuluu lieveilmiöitä, joita kaikkia ei varmasti edes tiedetä vielä tässä vaiheessa. Mikä on esimerkiksi maailman parhaisiin keskikenttäpelaajiin kuuluvan De Bruynen kohtalo, jos ”banni” toteutuu? Hän on kyseenalaistanut tulevaisuutensa seurassa, jos ei pääse pelaamaan Mestarien liigaa. Manchester City ei ole koskaan voittanut tätä himottua palkintoa, vaikka on yksi ennakkosuosikeista vuodesta toiseen. Toki se on mahdollista vielä vaikka tällä kaudella. City voitti Real Madridin ensimmäisessä osaottelussa 1-2, mutta sitten pelit menivät pandemian vuoksi jäihin.