Advertisement

Mielipide: Liverpool mennyt seurana eteenpäin Kloppin aikakaudella

Jürgen Klopp on viettänyt Anfieldillä nyt kaksi vuotta ja on hieman aika arvioida kulunutta aikaa saksalaisen johdossa. Kaikille on varmasti tullut jo selväksi, että Liverpoolin alkukausi on ollut kaikkea muuta kuin mitä seurassa odotettiin. Joukkue majailee sarjassa seitsemän pelatun kierroksen jälkeen seitsemäntenä. Pisteitä joukkueella on 12 mahdollisesta 21:sta. Mestarien liiga on myös alkanut hieman mollivoittoisesti, kun kahden pelatun ottelun jälkeen pisteitä on vain yksi.

Tulokset eivät ole olleet kovinkaan mairittelevia, mutta mitään suurempaa Liverpool ei toistaiseksi ole menettänyt. Tottenham on sarjassa kolmantena ja vain kahden pisteen päässä. Manchesterin kärkikaksikkoon eroa on vain seitsemän pistettä. Kautta on jäljellä Valioliigassa vielä 31 ottelua. Eli kaikki on kenelle tahansa, myös Liverpoolille, mahdollista.

Liverpoolin ongelmat ovat kaikille jo hyvin tiedossa, joten ei mennä tällä kertaa niihin. Sen sijaan verrataan sitä, onko Liverpool mennyt seurana eteenpäin Kloppin edeltäjän Brendan Rodgersin aikakaudesta.


Rodgersin Liverpoolilla oli käytössään maalinsylkijä nimeltään Luis Suarez. Pelaaja oli Liverpoolille kaikki kaikessa ja taktiikka rakennettiin puhtaasti häneen ympärilleen. Suarezin puuttuminen näkyi todella selkeästi Liverpoolin pelistä ja muu joukkue ei ollut millään tavalla samalla tasolla urugualaisen kanssa. Pelaajahankinnat Rodgersin aikana olivat Liverpoolissa parhaimmillaankin keskinkertaisia.

Kloppin Liverpool on selvästi yhtenäisempi eikä pelitapaa ole rakennettu kenenkään yksittäinen pelaajan ympärille, vaan joukkue pelaa samalla tavalla riippumatta kentällä olevista pelaajista. Joukkueen peli-identiteetti on selkeämmin nähtävissä Kloppin joukkueessa kuin mitä se oli edeltäjän Liverpoolissa.

Mikäli tehtäisiin sarjataulukko top-kuusi joukkueita vastaan pelattujen otteluiden tuloksista, Liverpool olisi tuon taulukon ykkössijalla. Voitettuja otteluita sillä on yhdeksän, samoin kuin tasapelejä. Tappioita joukkueella on vain kaksi. Pisteitä se on näistä 20 ottelusta hankkinut 36. Toisena tässä tilastossa on Chelsea, joka on saanut pisteitä 21 pelaamassaan ottelussa vain 28.

Verratessa Kloppin statistiikkaa Rodgersiin voidaan myös nähdä joukkueiden ero. Skysports on tuottanut hyvän taulukon näiden kahden managerin vertailemiseksi.

Rodgersilla aloitetaan vertailu kaudesta 2014/15 Rodgersin viimeiseen otteluun seurassa. Otteluita tulee tähän 46. Kloppilla otetaan vertailuun kaikki pelatut ottelut tähän päivään saakka. Otteluita saadaan 45. Vertailussa käytetään vain Valioliiga-otteluita.

Rodgers voitti näistä otteluista 21. Tasapelisarake näyttää 11 ja tappioita peräti 14. Tehtyjä maaleja on 60, kun päästettyjen sarakkeessa 58. Maaliero on plussalla vain kahden maalin turvin. Pisteitä joukkue metsästi 74, voittoprosentin ollessa 46 %.

Kloppin otanta on siis yksi ottelu vähemmän. Voittoja joukkueella on 25. Tasapelejä on  14 ja tappioita vain 7. Tehtyjä maaleja on peräti 91, kun päästettyjä maaleja vain 54. Maaliero on plussalla peräti 37 maalilla. Pisteitä joukkueella on 88, voittoprosentilla 56 %.

Tilastojen valossa Kloppin Liverpool on selkeästi parempi kuin Rodgersin. Ero on nähtävissä myös pelejä katsottaessa. Tämän hetkinen joukkue on kentällä selvästi nopeampi, tehokkaampi ja pelaa viihdyttävämpää jalkapalloa. Voitaneen siis sanoa, että heikosta kauden alusta huolimatta Liverpool on oikeilla raiteilla aiempaan verrattuna. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä ja vain mestaruus kelpaa Liverpoolille.