Advertisement

Mielipide: Vain loukkaantumiset voivat pysäyttää Manchester Cityn

Manchester Cityn alkukauden peliesitykset ovat olleet kaunista katseltavaa, eikä joukkueelle näytä tällä hetkellä löytyvän pysäyttäjää Valioliigassa. Mediassa onkin jo spekuloitu sitä, pystyykö City tekemään saman tempun minkä Arsenal teki kaudella 2003-2004, eli pelaamaan koko kauden tappioitta. Siihen on toki vielä äärettömän pitkä matka, eikä Cityn manageri Pep Guardiolakaan tuohon temppuun usko, mutta se on silti täysin mahdollista, mikäli peliesitykset jatkuvat samanlaisina mitä tähän asti on nähty.

Mutta miten ihmeessä tähän on päädytty, että viime kaudella sarjassa vasta kolmanneksi sijoittunut City on tällä hetkellä näin ylivoimainen? Syitä on monia..

Syy numero yksi on raha. Seuran omistajat antoivat Pep Guardiolalle loputtoman siirtobudjetin, jota hyväksi käyttäen espanjalainen osteli pelaajia kesällä lähes 250 miljoonalla eurolla. Guardiola hankki pelaajia joukkueen alakertaan, joka oli pahasti tuuliajolla vielä viime kaudella. Monille täysin tuntematon brasilialaismaalivahti Ederson on osoittautunut alkukaudella timanttiseksi löydöksi. Laitapuolustajaksi hankittu Benjamin Mendy oli alkukaudella ennen loukkaantumistaan loistava. Tottenhamista siirtynyt Kyle Walker on puolestaan pelaaja, joka tekee vahvaa työtä molempiin suuntiin. Real Madridista siirtynyt Danilo ei ole vielä vakuuttanut, jonka vuoksi peliaikakin on jäänyt vähäiseksi. Laitapelaaja Bernardo Silva on väläytellyt välillä huikeita taitojaan, mutta on jäänyt joukkueessa vaihtopelaajan rooliin. Suurin syy tähän on Leroy Sanen sekä Raheem Sterlingin loistavat alkukaudet.

Usein uusien pelaajien sopeutuminen uuteen seuraan saatika uuteen liigaan vie aikansa, mutta Cityn uudet hankinnat ovat samantien sopeutuneet joukkueeseen loistavasti.

Syy numero kaksi on Pep Guardiola. Espanjalaismanagerin ensimmäinen kausi meni käytännössä Englannin jalkapalloilun “opiskeluun”. Nyt vuoden viisaampana ja kokeneempana Guardiola on näyttänyt mikä hän on miehiään. Kenties jopa maailman paras manageri on saanut joukkueensa pelaamaan pallonhallintaan pohjautuvaa aktiivista hyökkäyspeliä, jota on nähty aiemmin mm. FC Barcelonalta sekä Bayern Munchenilta, joita Guardiola valmensi ennen City-pestiä.

Syy numero kolme on pelaajamateriaali. Manchester City on onnistunut vuosien saatossa kasaamaan varsinaisen all-stars kokoonpanon, jossa on sekoitus nuoruutta, kokemusta, taitoa, fyysisyyttä ja nopeutta. Viime kaudella jo floppihankinnaksi haukuttu John Stones on nostanut tasoaan huimasti tällä kaudella, eikä joukkueen kapteenin Vincent Kompanyn jatkuva loukkaantumiskierre ole haitannut joukkueen menestymistä tällä kaudella samalla tavoin kuin edelliskausilla. Cityn keskikentältä puolestaan löytyy Euroopan kaksi parasta pelintekijää, David Silva ja Kevin De Bruyne. David Silvan peliäly kentällä on silmiä hivelevää ja välillä tuntuu kuin espanjalaisella olisi silmät selässäkin. Kevin De Bruyne on puolestaan noussut parin viime vuoden aikana peliesityksillään jopa taistelemaan kultaisesta pallosta. Belgialainen on pelaaja, joka tarpeen tullen pystyy ratkaisemaan ottelut yksin. Laitahyökkääjät Sane ja Sterling ovat kehittyneet viime kaudesta huimasti, ja kumpainenkin on alati vaarallinen kentällä. Vielä kun hyökkäyksestä löytyy Sergio Agueron ja Gabriel Jesuksen tasoisia maaliruiskuja, on joukkue vaikeasti voitettavissa.

Vaikka yksitoista pelikierrosta on vasta takana, tuntuu siltä ettei kukaan pysty tällä kaudella tosissaan kilpailemaan valioliigamestaruudesta Cityn kanssa. Kenties pahin uhkaaja on Chelsea, mutta joukkue on jo nyt yhdeksän pistettä perässä Cityä. Manchester United, joka oli alkukaudella vakuuttava on hyytynyt täysin Paul Pogban loukkaantumisen jälkeen. Myös Jose Mourinhon lähestyminen isoihin peleihin (TOP-6 -joukkueet) on liian arka, eikä joukkue ole vielä kertaakaan portugalilaisen alaisuudessa voittanut vieraspeliä kyseisiä joukkueita vastaan.

Vain paha loukkaantumiskierre voi estää Cityä marssimasta mestaruuteen. David Silvan ja Kevin De Bruynen yhtäaikaiset poissaolot voisivat tuoda vielä jännitystä mestaruuskamppailuun, mutta mikäli näin ei käy, taistelevat Arsenal, Chelsea, Manchester United, Tottenham sekä Liverpool vain sarjan kakkostilasta…