Advertisement

Mielipide: Virgil Van Dijkista ei toistaiseksi sateentekijää Liverpoolille

Liverpoolin megahankinta Virgil Van Dijk pelasi eilen ensimmäiset minuuttinsa Valioliigassa uuden joukkueensa väreissä. Liverpool kärsi kuitenkin raskaan 1-0 tappion Swansean vieraana. Hollantilaisesta povattiin uutta johtohahmoa joukkueen ailahtelevaan puolustukseen ja ensimmäinen ottelu FA Cupissa Evertonia vastaan nosti odotuksia entisestään. Tuossa ottelussa Van Dijk osoitti, miksi Liverpool maksoi hänestä 75 miljoonaa puntaa. Hollantilainen oli jatkuvasti vaarallinen erikoistilanteissa ja iski lopulta 84. peliminuutilla ottelun voittomaalin paikallisvastustajista.

Tässä vaiheessa kaikki näytti Liverpoolin kannalta loistavalta. Sateentekijä oli saapunut. Ensimmäinen Valioliigaottelu palautti kuitenkin jopa epärealistisen suuriksi kasvaneita odotuksia rajusti takaisin maanpinnan läheisyyteen. On selvää, ettei yksi pelaaja pysty korjaamaan rakenteellisia ongelmia, joita Liverpoolilla tällä kaudella on alakerrassa ilmennyt. Van Dijkin todellista vaikutusta Liverpoolin takalinjoilla ei voi luonnollisestikaan yhden ottelun perusteella määritellä. Van Dijk on ehdottomasti loistava alku, mutta Liverpool tarvitsee lisää.

Van Dijk pelasi erinomaisesti myös Swanseaa vastaan yhtä tilannetta lukuun ottamatta ja tuo tilanne johti Swansean johtomaaliin. Swansea sai kulmapotkun ottelun 40. peliminuutilla ja Van Dijk pelasi tilanteen löysähkösti ja Alfie Mawson iski Van Dijkin edestä 1-0. Vastaavasti Van Dijk antoi ottelussa hyviä syöttöjä. Näistä zippisyöttö linjan läpi Mohamed Salahille puolen tunnin kohdalla ja lisäajalla takatolpalle koko Swansean puolustuksen selustaan Roberto Firminolle olivat todellista taidetta. Salah laukoi syötöstä pallon korkealle yli maalin ja Firmino puski lisäajan viimeisellä minuutilla tolppaan. Tilanteet kuitenkin osoittivat mitä Van Dijk voi parhaimmillaan Liverpooliin tuoda.


Mutta se yksi tilanne! Kuten niin usein Liverpoolin kohdalla, yksi tilanne voi muuttaa kaiken. Tässä on ollut yksi suurimmista ongelmista Liverpoolissa kuluvalla kaudella. 90 minuutin peliajasta puolustus saattaa olla 89 minuuttia täysin ohittamaton, mutta yhden pienen hetken ja pienen tilanteen aikana kaikki murtuu. Näin kävi myös Swanseassa.

Kuva: Alloverpress.fi

Mikään katastrofi tappio Swansealle ei Liverpoolin kannalta kuitenkaan ole. Puolustus on saanut uuden pelaajan, joka vielä opettelee pelaamaan uusien joukkuetovereiden kanssa. Muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä, mutta Liverpool tarvitsee enemmän muutoksia alakertaansa, kuin vain Van Dijkin hankinnan. Keskuspuolustajista sekä Joel Matip että Dejan Lovren ovat osoittaneet ailahtelevaisuutensa kerta toisensa jälkeen. Myös heillä on raameja pelata hyvin, mutta hyviä esityksiä seuraa lähes aina heikompi esitys. Tai vähintään heikompi hetki.

Van Dijk ei suoranaisesti voi auttaa Liverpoolia tässä, vaikka toki omalla pelaamisellaan loistava puolustaja pystyy auttamaan topparikaveriaan kun tämä sitä tarvitsee. Tämän ei kuitenkaan pitäisi olla hollantilaisen tehtävä. Jotta Van Dijk voi nousta kunnolla potentiaalinsa edellyttämälle tasolle, myös muiden puolustajien yhdessä maalivahtien kanssa on nostettava tasoa isosti ja saatava esityksiinsä tasaisuutta.

Puolustuksen puolustukseksi on toki sanottava myös, että Liverpoolin hyökkäys olisi eilen voinut auttaa joukkuetta voittamaan ottelun. Tällä kertaa vaarallinen hyökkäysjoukkue jäi tylysti nollille loistavista paikoista huolimatta. Kyseessä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta ja toisaalta, mikäli tilanne olisi ottelun loppupuoliskolla ollut tasan, olisi hyökkäyksenkin mahdollisesti ollut helpompi hakea tasoitusosuman sijaan johtomaalia.

Voitolla Liverpool olisi noussut sarjassa tasapisteisiin Chelsean kanssa tasapisteisiin jaetulle kolmannelle sijalle. Ero toisena olevaan Manchester Unitediin olisi ollut vain kolme pistettä. Tappio oli joukkueelle vasta kolmas kuluvalla kaudella, joka kertoo hyvin paljon myös puolustuksen potentiaalista. Tasapelejä on kuitenkin kertynyt jo kahdeksan ja juuri näiden tasapelien johdosta Liverpool on jäänyt Manchester Cityn kyydistä mestaruuskamppailussa. Tasaisemmalla puolustuksella Liverpool voisi tällä hetkellä taistella tasavertaisesti Pep Guardiolan johtaman hyökkäyskoneen kanssa.

Virgil Van Dijk tulee olemaan Liverpoolin puolustuksen johtohahmo tulevaisuudessa, jonka ympärille on helppo rakentaa toimiva puolustus. Jürgen Kloppin on kuitenkin hankittava joukkueeseen vielä lisää puolustusmateriaalia, sillä luultavasti valmentajan opit eivät täysin ole menneet nykyisille puolustajille selkärankaan. Virheitä tulee yksinkertaisesti liikaa.