Advertisement

Näkökulma: Anthony Martial nousemassa Manchester Unitedin ykköstähdeksi

Manchester Unitedin hyökkäyksen tehokkuuden piti olla Romelu Lukakun sekä tammikuussa seuraan tulleen Alexis Sanchezin harteilla. Heitä piti kirittää nuori englantilainen Marcus Rashford. Anthony Martial oli pelaaja, jonka odotettiin lähtevän seurasta kesän siirtoikkunan aikana johtuen edelliskauden vähäisestä peliajasta. Martial päätti kuitenkin jäädä Unitediin ja tämä on osoittautumassa seuran pelastukseksi. Niin Lukaku, Sanchez kuin Rashfordkin ovat kauden aikana olleet enemmän tai vähemmän tehottomia. No Sanchez on tässä täysin oma lukunsa ja chileläinen onkin viime otteluissa jäänyt kokonaan kokoonpanon ulkopuolelle.

Lukaku on tehnyt kauden aikana neljä maalia Valioliigassa. Se on Unitedin tasoisen joukkueen ykköshyökkääjälle ehdottomasti liian vähän. Nämä maalit ovat lisäksi syntyneet kolmessa ottelussa, eikä yksikään ole suuria seuroja vastaan pelatuissa otteluissa. Lukaku on lisäksi pelannut nyt viisi ottelua putkeen ilman tehoja. Kauden aikana ensimmäisessä ottelussa belgialainen pelasi vain 23 minuuttia. Tämän jälkeen jokaisessa yhdeksässä ottelussa hän on ollut kentällä täydet 90 minuuttia. Tehot ovat jääneet vaisuiksi myös Mestarien liigassa, jossa osumia ei ole tullut ensimmäistäkään.

Rashford ei ole ollut yhtään tämän parempi. Toki peliaika on ollut hieman vähäisempää, mutta Valioliigassa pelaamassaan seitsemässä ottelussa maaleja on syntynyt vain yksi. Mestarien liigassa ei Lukakun tapaan ensimmäistäkään.

Sanchez on jo tapaus, joka hipoo naurettavuudellaan huippua. Jättimäistä palkkaa nauttiva pelaaja on onnistunut maalinteossa kauden aikana tasan kerran. Tämä maali syntyi Newcastlea vastaan aiemmin lokakuussa. Kaikki ottelu huomioiden chileläinen on pelannut seitsemässä ottelussa ja viimeisissä otteluissa pelaaja ei ole mahtunut edes joukkueen vaihtopenkille.

Sen sijaan ranskalainen Martial on ottanut joukkueen ykköshyökkääjän vastuullisen roolin harteilleen ja kantaa sitä toistaiseksi erinomaisesti. 22-vuotias laituri on tehnyt kaikkiaan 11 pelaamassaan ottelussa viisi maalia. Vielä ei voida puhua huipputehoista, mutta maaleista kaikki Valioliigassa syntyneet neljä osumaa on tullut kolmessa viimeisessä ottelussa. Martialin tehokkuus lupaa hyvää seuralle, sillä se tarvitsee juuri nyt pelaajaa, joka kykenee maalintekoon.

Pelaaja ei ole kuulunut suoranaisesti manageri Jose Mourinhon suosikkeihin, mutta portugalilainen ei voi jatkossa millään jättää pelaajaa enää penkille. Sillä ei ole yksinkertaisesti varaa, sillä ranskalainen maalit ovat ainoa asia, joka pitää Unitedia, sekä Mourinhoa itseään vielä hengissä.

Anthony Martial of Manchester United reacts to his shot being saved by Goalkeeper Jordan Pickford of Everton

Martial on noussut sarjassa myös neljänneksi tehokkaimmaksi hyökkääjäksi peliminuutteihinsa nähden. Ykköspaikkaa pitää Chelsean Eden HazardToisena on Arsenalin Pierre-Emerick Aubameyang ja kolmentena Manchester Cityn Sergio Agüero. Martial on tällä hetkellä osunut joka 110.3 minuutti.

Martial on päässyt loistavaan vireeseen juuri viimeisellä mahdollisella hetkellä, sillä United oli vahvasti matkalla sarjan keskikastiin sarjataulukossa. Nyt joukkue on kolmen tappiottoman ottelun myötä sijalla kahdeksan. Ero neljän joukkoon on vain viisi pistettä, joten kaikki on yhä mahdollista. Sarjakärkikään ei ole kuin yhdeksän pisteen päässä.

Seuraavassa ottelussa Valioliigassa United matkustaa sarjan yllättäjän Bournemouthin vieraaksi ensi lauantaina.

 

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom