Advertisement

Näkökulma: Arsenalin surkeus korostuu tilastoista – Mesut Özilin laittaminen koirankoppiin oli suuri virhe

Englannin suurseuroihin lukeutuva Arsenal on aloittanut kautensa umpisurkeasti. Pohjoislontoolaisseura on hävinnyt 11 valioliigaottelustaan peräti kuusi ja on Valioliigan sarjataulukossa vasta sijalla 15. Kauden alku on seurahistorian huonoin 39 vuoteen.

Sarjataulukko ei myöskään valehtele, vaan joukkueen tämän hetkinen taso on pitkälti sarjasijoituksen mukainen – niin peliesitysten kuin tilastojenkin valossa.

Arsenal on tehnyt 11 ottelussaan vain kymmenen maalia, joka on Valioliigan neljänneksi vähiten. Ainoastaan putoamisviivan alapuolella olevat Burnley, West Bromwich ja Sheffield United ovat tehneet vähemmän maaleja.

Alhainen maalimäärä ei ole yllätys, sillä Arsenal on laukonut todella vähän – vain 106 kertaa. Näistä laukauksista ainoastaan 34 on suuntautunut maalia kohti, eli keskiarvolta vain kolme per ottelu. Molemmissa tilastoissa Arsenal on Valioliigan viidenneksi huonoin. Takana ovat ainoastaan jo edellä mainitut putoamisuhan alla olevat joukkueet sekä Newcastle.

”Suuria” maalipaikkoja Arsenal on luonut ainoastaan kymmenen, eli yhtä monta, kuin mitä joukkueen maalisarake näyttää. Tässä tilastossa Arsenal sentään jättää taakseen huimat viisi joukkuetta ja yltää sijalle 15, joka on myös joukkueen tämän hetken sarjasijoitus.

Mutta mistä kaikki ongelmat johtuvat? Oma näkemykseni on, että yksi suurimmista ongelmista on luovien keskikenttäpelaajien puute.

Arsenalin keskikentällä ovat häärineet tällä kaudella neljä pelaajaa: Granit Xhaka, Thomas Partey, Mohamed Elneny ja Dani Ceballos. Kolme ensiksi mainittua ovat puolustavia keskikenttäpelaajia, Ceballos sentään vähän hyökkäävämpi. Kymppipaikan pelaaja uupuu siis täysin, eikä tällä nelikolla voi pystyä laadukkaaseen pelinrakenteluun ja sitä myötä maalipaikkojen luomiseen – ja se(kin) näkyy tilastoissa.

Arsenal on nimittäin roiskinut keskityksiä kauden aikana jo huimat 225 kertaa, joka on Valioliigan kolmanneksi eniten. Tilasto korostaa entisestään joukkueen luovuuden puutetta.

Onkin täysin käsittämätöntä, miksi kovin odotuksin seuran manageriksi saapunut Mikel Arteta laittoi jopa lähellä seuralegendan statusta olleen Mesut Özilin koirankoppiin.

Vaikka kahtena edellisenä kautena Özil ei ole ollut parhaimmillaan, pitkälti loukkaantumisten vuoksi, olisi hän edelleen todella iso vahvistus Arsenalin kokoonpanoon. Hän olisi myös pelaaja, jolle Tykkimiehillä on tällä hetkellä huutava tarve.

Ai niin, sitäkään ei sovi unohtaa, että hän voisi olla samalla myös se pelaaja, joka pelastaisi Mikel Artetan potkuilta.