Advertisement

Näkökulma: Arsenalin uusi tuleminen alkoi viime kaudella

Viime kauden jälkeen Arsenalissa päättyi yksi seuran historian merkittävimmistä aikakausista, kun Arsene Wenger päätti 22 vuotta kestäneen Arsenal-uransa. Wengerin lähtöä oli kannattajien keskuudessa odotettu enemmän ja vähemmän jo pitkään. Viime kaudet olivat seurassa melkoisen kaoottiset, sillä tulosten mennessä alaspäin osa kannattajista alkoi vaatia managerin eroa. Toiset puolestaan halusivat ranskalaiselle kunniakkaan päätöksen seurassa ja pitivät tämän puolia loppuun saakka.

Wengerin viimeinen kausi Arsenalissa toi sen heikoimman sijan ranskalaisen aikakaudella. Sijoitus Valioliigassa oli vasta kuudes. Eurooppa-liigassa seura pääsi välieriin, jossa sen tiputti lopulta koko kilpailun voittanut Atletico Madrid. FA-Cupissa tie katkesi välittömästi ensimmäisessä ottelussa Nottinghamia vastaan. Carabao-Cupissa Arsenal eteni finaaliin, mutta Manchester City murskasi joukkueen 3-0.

Kokonaisuutena Wengerin viimeinen kausi seurassa oli heikko. Ajoittain peli kulki mallikkaasti, mutta toisinaan kentällä tuntui olevan ryhmä pelokkaita pelaajia vailla minkäänlaista peli-ideaa. Idea varmasti oli olemassa, mutta sitä oli toisinaan hieman hankala havaita.


Wengerin päätös päättää 22 vuotta kestänyt uransa seurassa otettiin haikeasti vastaan. Myös niiden kannattajien keskuudessa, jotka vaativat Wengerin eroa äänekkäimmin. Wengerin päätöksen myötä viime kauden merkitys seuralle oli suuri. Siitä alkoi seuran uusi tulevaisuus uuden managerin ja uuden toimintamallin myötä Arsenalin toimitusjohtaja Ivan Gazidisin sekä uusien johtajien Sven Mislinstatit sekä Raul Sanllehin alaisuudessa.

Uuden joukkueen rakennustyö oli aloitettu jo viime kauden tammikuussa, jolloin Alexis Sanchez päästettiin siirtymään Manchester Unitediin. Tilalle hankittiin Henrikh Mkhytaryan ja hyökkäykseen Pierre-Emerick Aubameyang Dortmundista. Rakennustyötä jatkettiin kesällä Unai Emeryn tultua seuran päävalmentajaksi. Seuraan on kesän aikana tuotu Stephan Lichtsteiner, Matteo Guendouzi, Lucas Torreira, Bernd Leno sekä Sokratis Papastathopoulos. Lisäksi Emery harkitsee vielä kahden uuden pelaajan tuomista seuraan.

Kuva: IBL.se

Suurin muutos Arsenalissa oli kuitenkin uusi toimintamalli. Emery uutena päävalmentajana on tietysti muutos sekin, mutta Emeryn titteli eroaa kuitenkin Wengerin vastaavasta suuresti. Wenger toimi seurassa kaikkivaltiaana managerina, mutta espanjalainen on ”vain” päävalmentaja. Tällä halutaan jakaa vastuuta seuran toiminnallisista päätöksistä neljälle henkilölle. Emerylle, Gazidisille, Mislinstatille sekä Sanllehille.

Tuleva kausi on monella tapaa odotus ruusuisesta tulevaisuudesta monille Arsenalin kannattajille. He janoavat menestystä pitkän suvantovaiheen jälkeen. Toki Wengerin viimeisellä vuosikymmenellä seura pääsi nostamaan FA-Cupin pokaalia kolmesti. Nämä tapahtuivat vuosina 2014, 2015 ja 2017. Joukkue on harjoitellut kesän aikana erittäin kovaa Emeryn alaisuudessa ja uudet hankinnat ovat lupauksia herättäviä.

Joukkueen pelitapa tulee olemaan varmasti hieman erilainen, kuin Wengerin alaisuudessa. Kuten Wengerkin, myös Emery kannattaa pallonhallintaan perustuvaa pelitapaa. Suurin muutos tulee kuitenkin siinä vaiheessa, mitä tapahtuu pallonmenetyksen jälkeen. Emerylle on hyvin tärkeää, että joukkue prässää pallon nopeasti takaisin itselleen. Tähän ei ole Arsenalissa Wengerin alaisuudessa juuri totuttu ja mielenkiintoista onkin nähdä juuri tämän osa-alueen toimivuus käytännössä. Emeryn seuroille myös vastaiskupelaaminen on tuttua varsinkin kovia joukkueita vastaan. Myös sitä tultaneen näkemään Arsenalissa ajoittain kaikkein kovimpia joukkueita vastaan.

Emery vaikuttaa valmentajalta, joka voi seuraan tuoda menestystä. Se ei kuitenkaan välttämättä tapahdu kaudessa tai kahdessa. Odotukset ovat kuitenkin kannattajien keskuudessa korkealla ja osa kannattajista on kertonut todella odottavansa uuden kauden alkua ensi kertaa vuosiin.

Emery itse kertoi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan, ettei hän voi luvata voittoja. Hän kertoi kuitenkin voivansa luvata sen, että joukkue tulee tekemään kovasti töitä ja tuon lupauksen hän on kesän aikana toteuttanut. Se on siis erittäin positiivinen lähtökohta uudelle aikakaudelle, joka toivottavasti tuo menestystä myös pokaalien muodossa.

 

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom