Advertisement

Näkökulma: Bournemouth alkukauden suurin yllättäjä – Fulham vastaavasti suurin pettymys

Valioliigaa on pelattu jo 11 ottelua, joten kolmannes sarjasta on pian pelattu. Tässä vaiheessa onkin hyvä hieman katsoa joukkueiden osalta onnistujat ja epäonnistujat. Jokaisella on tähän varmasti oma mielipiteensä, mutta tässä tulee allekirjoittaneen versio. Valioliigassa on nähty jälleen tällä kaudella huima määrä mielenkiintoisia otteluita ja maaleja tehdään erittäin paljon. Peräti viidellä joukkueella on tehtynä vähintään 20 maalia ja Manchester City luonnollisesti jo täysin omalla kymmenluvullaan 33 osumallaan.

Alla on kolme joukkuetta, jotka ovat mielestäni epäonnistuneet kuluvalla kaudella eniten.

Sija 3. Manchester United


Siitä oliko viime kesän jälkeen odotusarvot joukkueen osalta korkealla, voidaan olla montaa mieltä. Itse näen asian kuitenkin niin, että Manchester Unitedin kaltaisen joukkueen pitää pystyä joka kausi haastamaan mestaruudesta. On hyvin vaikea nähdä joukkueen pystyvän tähän enää tällä kaudella. Viime kauden toinen sija oli erinomainen ja vähintään samaan olisi joukkueen pitänyt pystyä myös kuluvalla sesongilla.

Joukkuetta on ryöpytetty julkisuudessa enemmän kuin riittävästi, joka varmasti näkyy omalta osaltaan joukkueen tekemisissä. Tämän lisäksi joukkuetta valmentaa hyvin ristiriitainen persoona. Tämä ei kuitenkaan voi tulla kenellekään yllätyksenä, sillä Jose Mourinho on ollut Manchester Unitedissa juuri sitä, mitä portugalilainen on aina. Nyt tilanne näyttää hieman parantuneen ja suunta voi olla nopeasti ylöspäin. Aika näyttää mihin United lopulta sarjassa tällä kaudella yltää.

Sija 2. Southampton

Mielestäni Southampton on joukkue, jonka pitäisi olla taistelemassa tällä hetkellä hyvin erinäköisistä sijoituksista. Joukkueen materiaali ei ole huono, mutta siitä huolimatta joukkue taistelee jälleen putoamisviivan tuntumassa. Alla on vain yksi vaivainen voitto. Viime kauden rämpiminen ei varmasti ollut sattumaa, sillä tämä kausi menee aika lailla samaan malliin.

Mark Hughes on kokenut manageri, mutta hänellä näyttää olevan erittäin vaikeaa saada joukkue pelaamaan tasaisesti. Southamptonilla on ollut paljon epäonneakin matkassa. Muutama tilanne hieman eri tavalla ja pisteitä voisi olla huomattavasti enemmän. Jossittelu on tässä vaiheessa turhaa, sillä pistemäärä oikeuttaa sijoitukseen 16 ja sarjataulukko ei valehtele. Edellisestä voitosta on ehtinyt kulua jo seitsemän ottelua. Syyskuun ensimmäinen päivä joukkue voitti vieraissa Crystal Palacen 0-2 ja tuon jälkeen tappioita on tullut neljä ja tasapelejä kolme.

Sija 1. Fulham

Sarjanousijalla on harvoin helppoa ensimmäisellä kaudellaan. Fulham lähti kuitenkin suurin panostuksin kauteen. Se pelasi erinomaista jalkapalloa Mestaruussarjassa viime kaudella ja samaan se on pyrkinyt myös Valioliigassa. Tämä oli kunnianhimoinen suunnitelma, jota on pakko arvostaa. Joukkue vahvistui paperilla kesän aikana todella paljon. Väkisinkin tulee mieleen, että uusia pelaajia saapui joukkueeseen liiankin kanssa. Yhteispeli ei ole tällä hetkellä samalla tasolla kuin viime kaudella.

Fulhamista löytyy todella kovia pelaajia ja materiaalin perusteella joukkueen pitäisi olla huomattavasti paremmilla sijoilla. Sen sijaan kaudella on tullut vain yksi voitto ja viime kierroksen tappio Huddersfieldille oli erittäin suuri pettymys. Fulham kärsi tappion myös Cardiffille ja nämä ovat otteluita, jotka sen on aivan ehdottomasti pystyttävä voittamaan. Fulham on tällä hetkellä sarjan viimeisenä, mutta ero putoamisviivan yläpuolelle ei ole kuin yksi piste. Kaikki on siis mahdollista, mutta asioiden pitää kääntyä pian. Managerin Slavica Jokanovicin palli heiluu jo. Nähtäväksi jää, tulee hänestä kauden ensimmäinen potkut saanut manageri Valioliigassa.

Kaudella on nähty myös paljon joukkueita, jotka ovat olleet positiivinen yllätys. Kausi on vielä pitkä ja onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkälle näiden joukkueiden lento riittää. Alla kolme joukkuetta, jotka ovat yllättäneet positiivisesti kauden aikana.

Sijalla 3. Arsenal

Arsenal on sarjassa sijalla viisi ja se ei sinänsä ole yllätys. Enemmän yllätyksen on tuonut joukkueen pelitapa. Arsenal hyökkää tehokkaasti ja ero viime vuosien joukkueeseen on valtava. Hyökkäyspelaamisessa on paljon vivahteita Arsene Wengerin aikakaudelta. Uusi päävalmentaja Unai Emery on tuonut tähän kuitenkin huomattavasti lisää päättäväisyyttä ja suoraviivaisuutta. Ratkaisuja tehdään entistä herkemmin ja se on tuottanut myös tulosta.

Joukkueella on puolustuksen kanssa vielä paljon tekemistä, mutta askeleet eteenpäin ovat olleet suuria. Suurin yllätys itselleni oli Liverpool-ottelussa kuultu yleisö. Se kannatti ja lauloi ottelussa seisaaltaan ja tätä ei ole Emiratesilla juuri nähty. Highburyllä tämä oli arkipäivää ja mukava nähdä, että myös tämä tilanne on pikkuhiljaa muuttumassa. Tässäkin asiassa Emeryllä on suuri rooli. Kannattajat pitävät näkemästään ja se johtaa hyvään tunnelmaan myös katsomossa.

Sijalla 2. Brighton

Brighton on ollut alkukaudesta loistava. Potentiaalia joukkueessa on kohtalaisen rajatusti, mutta Chris Hughton on saanut joukkueen pelaamaan ottelusta toiseen aivan potentiaalinsa ylärajoilla. Joukkue on pystynyt aiheuttamaan suurta päänvaivaa monille joukkueille. Pisteitä on jo tässä vaiheessa kertynyt 14, kun niitä oli koko viime kaudella 40. Tahti on ollut viime kautta selvästi parempaa. Ennen viime viikonlopun tappiota Evertonin vieraana Brightonilla oli alla kolme voittoa, joissa se ei päästänyt maaliakaan.

Joukkueen suurin haaste on hyökkäyspelaamisessa. Vaikka joukkue pystyy olemaan vaarallinen ja luomaan paikkoja, pallon saaminen maaliin on ollut ajoittain vaikeaa.

Sijalla 1. Bournemouth

Kuva: IBL.se

Bournemouth on tällä kaudella se joukkue, joka Burnley oli viime kaudella. Eddie Howen joukkueessa on ollut jo vuosia potentiaalia ja Howea pidetään syystäkin yhtenä Britannian parhaista nuorista managereista. Bournemouthin sijoitus kuusi, on kuitenkin erittäin suuri yllätys.

Joukkue pelaa erinomaista hyökkäävää jalkapalloa, jossa koko paketti on kasassa tilanteesta toiseen. Joukkue on tehnyt 20 maalia, joka on viidenneksi eniten sarjassa. Omiin on mennyt 14. Tätä tilastoa Howe haluaisi varmasti paremmaksi, mutta pääasia varmasti on se, että pisteitä tulee tasaisesti. Tällä hetkellä Bournemouth ei näytä hyytymisen merkkejä ja se lupaa hyvää.

 

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom