Advertisement

Näkökulma: Emery ei voi olla peluuttamatta Öziliä

Saksalaisen pelintekijän Mesut Özilin tilanne hämmästyttää Arsenalissa. Keskikenttäpelaaja ei taas kerran mahtunut Unai Emeryn miehistöön joukkueen kohdatessa vierasottelussa Valko-Venäjän jättiläisen BATE Borisovin Eurooppa-liigan jatkopelien ensimmäisellä kierroksella. Tuloksena oli joukkueen kannalta karmiva 1-0 tappio isännille. Özil on löytänyt itsensä yhdestä jos toisestakin ottelusta viime aikoina joko penkiltä tai kokonaan kokoonpanon ulkopuolelta. Syitä on ollut jos jonkinlaisia. Usein on vedottu pelaajan loukkaantumiseen tai sairastumiseen.

Mitä Arsenalin kulissien sisäpuolella tapahtuu, on vaikea lähteä ulkopuolelta ruotimaan, saati etsimään syyllistä tilanteelle. Lähtökohtaisesti itse luulen kyseessä olevan Emeryn ja Özilin välisen henkilökemian haaste. Siihen viittaavat kaikki merkit.

Tilanne on kuitenkin vaikea Arsenalin kannalta. Muut pelaajat keskikentällä eivät yksinkertaisesti pysty siihen, mihin Özil pystyy. Siihen ei välttämättä pysty kukaan muu koko sarjassa tai missään Euroopan sarjoissa. Tilastollisesti Özil on täysin poikkeuksellinen siinä, minkä hän tekee parhaiten eli järjestelee maalintekopaikkoja.


Özilin “hyllyttämisen” jälkeen Arsenal on kärsinyt enemmän tai vähemmän maalinteko-ongelmasta, vaikka maalintekovoimaa seurassa riittää yllin kyllin. Pierre-Emerick Aubameyang sekä Alexandre Lacazette osaavat kyllä viimeistellä maaleja, mutta tarjoilu ei tällä hetkellä pelaa alkukauden mukaisesti. Tuolloin Arsenal pelasi peräti 22 ottelua ilman tappioita.

Joukkue pyrkii edelleen sijoittumaan neljän joukkoon kauden päätteeksi, jotta Mestarien liigan paikka avautuu. Arsenal on koko ajan siinä huulilla ja muutamaan otteeseen pitänytkin sijoitusta itsellään. Tällä hetkellä tuon sijoituksen saamiseksi Arsenal tarvitsee kaikki parhaat pelaajansa ja Özil on ehdottomasti yksi parhaista ellei jopa paras Arsenalissa.

Öziliä pidetään kauttaaltaan laiskana pelaajana. Silti pelaajan juostut kilometrit per ottelu puhuvat hieman toista. Viime kausi mukaan lukien Özil on juossut jokaisella kaudellaan 10.4-10.9 km/pelattua 90 minuuttia kohden. Tämän kauden alkupuolella tahti on ollut tuossa samassa haarukassa. Tilasto tukee sitä, että Özil tekee töitä riittävästi. Puolustaminen ei ole koskaan ollut saksalaisen vahvuus, mutta miksi pitäisikään olla? Özil on nero hyökkäyssuuntaan ja mikäli häneltä vaaditaan liikaa velvotteita puolustussuuntaan, se on pois pelaajan hyökkäyspelaamisesta.

Emery haluaa joukkueeseensa kokonaisvaltaisempia pelaajia, jotka tekevät pyyteettömästi työtä molempiin suuntiin. Se on varmasti monessa mielessä hyvä suunnitelma, mutta Arsenalin nykypelaajat eivät yksinkertaisesti ole riittävän hyviä tähän. Heistä kovin moni ei ole kovin hyvä kokonaisvaltaisesti, vaikka kaikilla omat hyvät puolensa onkin.

Kuva: TT, Erik Simander

Özil on kuitenkin sen tason pelaaja, joka tarvitaan kentälle kauden tässä vaiheessa jokaisessa ottelussa. Olivat henkilökemiat valmentajan kanssa miten ristissä tahansa. Molemmat ovat ammattilaisia ja heidän pitäisi pystyä tekemään työnsä vaikkeivat toimeen tulisikaan.

Asia ei tietenkään ole ammattiurheilussa aivan niin mustavalkoinen ja se saattaakin koitua Arsenalin kohtaloksi taistelussa neljännestä sijasta. 1-0 tappio BATE:lle ei miellytä, mutta kotiottelussa joukkue on varmasti toisella tasolla. Hälytysmerkit ovat kuitenkin suuret. Miten käy Arsenalin kun Eurooppa-liigassa alkaa tulla vastaan hieman BATE:a kovempia joukkueita. Heitä vastaan on pystyttävä pelaamaan hyvin niin kotona kuin vieraissa. Muussa tapauksessa Mestarien liiga -paikan tavoittelu tästäkään kilpailusta ei tule toteutumaan.

Sekään ei olisi katastrofi, sillä Emery pääsee varmasti rauhassa jatkamaan joukkueen rakentamista ensi kautta silmällä pitäen. Arsenalilla on kuitenkin enemmän kuin riittävästi pelaajia, jotka joudutaan korvaamaan. Sopimuksia on päättymässä ja osa pelaajista ei vain yksinkertaisesti ole tarpeeksi hyviä. Tämä pätee lähes koko puolustukseen. Özilin tilanne on saatava pian selväksi. Enää ensi kaudella tätä sirkusta ei voi jatkaa ja häntä tarvitaan jo nyt. Muuten tämäkin kausi on menossa pipariksi tuloksellisesti.

 

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom