Advertisement

Näkökulma: Takana erinomaiset MM-kisat Venäjällä

MM-kisat huipentuivat eilen Ranskan ja Kroatian väliseen finaaliin, jonka voittajaksi ylsi lopulta Ranska 4-2 voitollaan. Finaalin myötä Venäjällä järjestetyt MM-kisat saivat arvoisensa päätöksen. Kokonaisuudessaan kisat olivat viihdyttävät, joskin monessa mielessä yllätykselliset. Suurimpana pommina voitaneen pitää hallitsevan maailmanmestarin Saksan jäämistä alkulohkoon.

Ennen kisoja suurina puheenaiheina olivat turvallisuus, rasismi sekä Venäjän ja länsimaiden poliittinen tilanne. Kisojen aikana päästiin keskittymään onneksi ollennaiseen, eli jalkapalloon ja kisojen kannalta turhat ylimääräiset jännitteet olivat poissa.

Turvallisuus oli kisoissa ensiluokkaista ja jos lähes kaikista aiemmista kisoista oli raportoitu eri maiden huligaanien riehumista, niin näistä kisoista ei vastaavia tapauksia juuri ollut. Argentiinan kannattajat olivat pahoinpidelleet Kroatian kannattajan alkulohkon ottelun jälkeen, mutta muuten selvittiin ongelmitta.

Myöskään rasismi ei vaikuttanut kisojen aikana olleen kovin suuri ongelma ainakaan median uutisoinnin perusteella. Järjestelyt olivat Venäjällä ensiluokkaiset ja siitä kiitos isäntämaalle.

Pelillisesti kisat lähtivät hieman unisesti käyntiin. Ensimmäisellä kierroksella joukkueet puolustivat ahkerasti ja kisoista näytti tulevan kohtalaisen tylsät. Urut avatiin toisella kierroksella ja siitä eteenpäin kisojen viihdearvo oli erinomainen.

Usein kisoissa nousee puheenaiheeksi jokin yllättäjäjoukkue. Joukkue joka nousi vastoin ennakko-odotuksia todella korkealle tasolle. Jossain määrin näissä kisoissa tällaisena joukkueina voidaan pitää Ruotsia sekä isäntämaa Venäjää. Molemmat joukkueet olivat hyvässä vedossa alkulohkossa ja pelasivat pirteästi myös jatkopeleissä putoamiseensa saakka. Venäjä kaatui puolivälierissä Kroatialle rangaistuspotkukilpailun jälkeen, joten etenkin se voi olla suoritukseensa erityisen tyytyväinen.

Suurimmat yllätykset pelillisesti olivat kuitenkin tiettyjen ennakkosuosikkien heikko tai vähintään heikohko pelaaminen. Tähän ryhmään kuuluu ehdottomasti Saksa. Saksalta odotettiin ennen kisoja paljon, mutta näytöt jäivät uskomattoman vaisuiksi. Argentiina jatkopaikastaan huolimatta kuuluu samaan. Se oli kisojen läpi hyvin vaisu ja ajoittain jopa sekasortoisen oloinen ryhmä. Sen tähtipelaaja Lionel Messi näytti korkeintaan keskinkertaiselta pelaajalta maailmantähtien seassa.

Kuva: IBL.se

Brasilia eteni myös jatkoon, muttei senkään peli missään vaiheessa todella vakuuttanut. Samaa voidaan sanoa hallitsevasta Euroopan-mestari Portugalista ja myös Espanjasta, joka kaatui ensimmäisellä jatkokierroksella rangaistuspotkukilpailun jälkeen Venäjän käsittelyssä.

Kisojen neljän parhaan joukkoon pääsivät Ranskan ja Kroatian lisäksi Englanti ja Belgia. Heistä Belgia sijoittui kolmanneksi ja Englanti heidän peräänsä neljänneksi. Englannin sijoitus oli ehdottomasti myös positiivinen yllätys. Belgia nosti tasoaan ja se on näyttänyt kisa toisensa jälkeen nousevan maailman absoluuttiseen eliittiin loistavalla hyökkäyspelaamisellaan.

Messiä voidaan yksilöpuolella pitää suurena pettymyksenä. Samoin jossain määrin Brasilian Neymaria, joka pelaamisen sijaan keskittyi kaatuiluun. Valitettavasti näistä kisoista Neymar jäänee yhdeksi suurimmista puheenaiheista, eikö todellakaan positiivisessa valossa.

Pelaajapuolella puolestaan yksi positiivisimmista yllättäjistä oli Luka Modric. Modricin taso oli varmasti monille hyvin tiedossa, mutta viimeistään nyt hän todisti olevansa omalla pelipaikallaan yksi maailman parhaista pelaajista, ellei jopa se kaikkein paras. Myös Englannin maalivahti Jordan Pickford näytti, että jalkapallon emomaalla on vihdoin maalivahti, joka voi voittaa joukkueelle otteluita.

Kokonaisuudessaan kisat olivat hyvin viihdyttävät ja jatkopeleissä nähtiin lukuisia hienoja otteluita, jossa ratkaisua jouduttiin odottamaan ottelun loppuhetkille saakka. Jännitys pysyi monissa otteluissa loppuun saakka, joka on vain positiivinen asia. Seuraavia kisoja joudutaan odottamaan lähes neljä ja puolivuotta, sillä Qatarissa vuonna 2022 pelattavat kisat käynnistyvät poikkeuksellisesti marraskuussa ja päättyvät joulukuussa.

 

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom