Advertisement

Näkökulma: Tottenhamin tehoduo uhmaa Valioliigan maali- ja syöttöennätyksiä – Jose Mourinho paljon vartijana

Tottenham nappasi kauden kolmannen voittonsa Valioliigan kuudennen ottelukierroksen päätöskamppailussa Burnleya vastaan.

Tasaisen ottelun ainoa maali nähtiin toisen puoliajan lopulla, kun Heung-min Son osui maalipuiden väliin Harry Kanen tarjoilusta. Kyseessä oli jo seitsemäs kerta tällä kaudella, kun Kane antoi maalisyötön Sonin tekemään maaliin.

Tottenhamin tehoduo, Son ja Kane, ovat pelanneet melkoisessa hurmiotilassa alkukauden ja kaksikko on tehnyt tuhoisaa jälkeä. Son on maalipörssin kärjessä kahdeksalla maalillaan, Kane syöttöpörssin kärjessä yhtä monella maalisyötöllään.

Nykyisen vireen jatkuessa sekä Valioliigan maali- että syöttöennätys on vaarassa rikkoutua.

Valioliigan yhden kauden maaliennätystä pitää hallussaan Liverpoolin Mohamed Salah, joka teki kaudella 2017-18 32 maalia. Syöttöennätyksen 20 maalisyötöllään jakavat Arsenalin ex-tähti Thierry Henry [2002-03] ja Manchester Cityn Kevin De Bruyne [2019-2020].

Tottenhamilla on vielä jäljellä 32 valioliigaottelua, joten rikkoakseen maaliennätyksen Sonin tarvitsee tehdä 25 maalia, eli keskiarvolta 0.78 maalia per ottelu. Alkukauden aikana eteläkorealainen on tehnyt maaleja ottelua kohden 1.33 keskiarvolla.

Kane puolestaan on enää 13 maalisyötön päässä rikkoakseen syöttöennätyksen. Loppukauden peleistä englantilaishyökkääjän tarvitsee kirjauttaa tilastoihinsa vain 0.40 maalisyöttöä per ottelu.

Otanta on toistakseksi vielä pieni, joten liikaa painoarvoa ei kannata näillä luvuille antaa. On myös selvää, että Son ja Kane eivät pysty koko kautta pelaamaan näin hurjilla teholukemilla, vaan tahti tulee jossain vaiheessa väistämättä hiipumaan.

Tällä hetkellä tehoduolle ei kuitenkaan löydy pysäyttäjää, eikä hiipumisesta ole tietoakaan.

Tottenhamin manageri Jose Mourinho on paljon vartijana sen suhteen, pystyykö sekä Son että Kane tavoittelemaan ennätysten rikkomista. Portugalilaisluotsi on todella menestyksen haluinen, ja hänellä on ollut tapana ylikuormittaa avainpelaajiaan ”ei niin tärkeissä” cup-kilpailuissa.

Ylikuormitukseen ja siitä johtuviin loukkaantumisiin ei kuitenkaan nyt ole varaa.

Mikäli Son ja Kane pysyvät pelikuntoisina läpi kauden, on maali- ja syöttöennätykset täysin saavutettavissa. Mutta mikä tärkeintä, samalla myös Tottenhamilla on mahdollisuus menestyä.