Advertisement

Näkökulma: Tottenhamin venyminen Mestarien liigan finaaliin on ollut uskomaton tarina, josta kiitos kuuluu myös Arsenalin managerille

Tottenham, tuo ikuiseksi epäonnistujaksi leimattu joukkue, eteni keskiviikkona seurahistoriansa ensimmäistä kertaa Mestarien liigan finaaliin. Finaalipaikka irtosi aivan uskomattomalla tavalla, sillä pohjoislontoolaiset nousivat vierasottelussa Ajaxia vastaan toisen puoliajan kolmella maalilla otteluparissa tasoihin ja eteni finaaliin vierasmaalisäännön turvin. Viimeisin maaleista syntyi kaiken lisäksi vain muutama sekunti ennen päätösvihellystä.

Jo pelkästään nousu Ajaxia vastaan oli fantastinen suoritus Spursilta, mutta kun mennään ajassa taaksepäin, syksyyn, ja Mestarien liigan lohkovaiheeseen, finaalipaikan arvo korostuu entisestään.

Tottenham pelasi samassa alkulohkossa Barcelonan, Interin ja PSV:n kanssa. Kuinka moni vielä muistaa, että Spurs keräsi alkulohkon kolmesta ottelustaan vain yhden pisteen, joka sekin tuli lohkon pisteautomaatti PSV:tä vastaan? Kolmen kierroksen jälkeen Spurs oli viisi pistettä lohkon kakkosena ollutta Interiä perässä, lohkokärki Barcelona oli karannut jo tavoittamattomiin, kahdeksan pisteen päähän.


Tottenhamin oli kerättävä vähintään kuusi pistettä kolmesta viimeisestä alkulohkon ottelustaan, jotta joukkueella olisi edes teoreettinen sauma edetä neljännesvälieriin. Ja tuon kuuden pisteen piti sisältää kotivoitto Interistä, muuten pelit Mestarien liigassa päättyisivät alkulohkoon.

Lohkovaiheen neljäs ottelukierros oli jo sinetöidä Spursin kohtalon. PSV piinasi pohjoislontoolaisia Wembleyllä pitkään. Hollantilaisvieraat johtivat ottelua aina 78. minuutille asti, kunnes Harry Kane toi isännät tasoihin. Tasuri ei olisi hyödyttänyt Spursia lainkaan, joten joukkue haki “all in” -taktiikalla väkisin voittomaalia. Juuri ennen lisäaikaa, 89. minuutilla, Kane viimeisteli illan toisen ja ensimmäinen kolmesta “kuolemanpelistä” oli hoidettu.

Alkulohkon viides ottelu, vastassa Inter. Tottenham oli pakkovoiton edessä, tasurilla tai tappiolla pelit Mestarien liigassa päättyisivät alkulohkoon. Itseasiassa voitonkin piti olla vähintään kahden maalin suuruinen, mikäli Inter tekisi kaksi vierasmaalia. No, ei tehnyt Inter yhtään, Tottenham teki yhden. Voittomaalista vastasi Christian Eriksen ja milloinkas muutenkaan kuin viimeisellä kymmenminuuttisella. Kuolemanpeli numero kaksi oli hoidettu – jälleen pienimmällä mahdollisella marginaalilla.

Lohkovaiheen päätöskierroksella Tottenham matkusti Camp Noulle Barcelonan vieraaksi, Inter isännöi PSV:tä. Asetelma oli selkeä: Tottenhamin on saatava Barcelonaa vastaan vähintään yhtä monta pistettä kuin Inter saa PSV:tä vastaan. Päätöskierros alkoi dramaattisesti, kun sekä Tottenham että Inter joutuivat jo otteluiden alussa takaa-ajoasemaan. Tämä tilanne olisi riittänyt pohjoislontoolaisille, mutta Mauro Icardin lauottua San Sirolla Interin tasoihin, oli Spursin kyettävä Camp Noulla maalintekoon viimeisen 15-minuuttisen aikana. Hiekka tiimalasissa oli käydä jo vähiin, kunnes vaihtopelaaja Lucas Moura toi liljanvalkoiset Camp Noulla tasoihin viisi minuuttia ennen loppua. Kummassakaan ottelussa ei enempää maaleja nähty, joten Spurs hoisi kolmannen kuolemanottelunsa perätysten kunnialla ja eteni lähes mahdottomasta tilanteesta pudotuspeleihin.

Alkulohkon kaikissa kolmessa viimeisessä ottelussa sama kaava toistui. Spurs teki ratkaisevan maalin viimeisen kymmenminuuttisen aikana (89,80 ja 85). Tämä jos joku osoitti joukkueen venymiskykyä ja antoi valtavasti uskoa tulevaan.

Neljännesvälieriessä vastaan asettui Saksan Bundesliigassa lähes voittamattomaksi osoittautunut Borussia Dortmund. Pienoisena altavastaajana ottelupariin lähtenyt Spurs ratkaisi jatkopaikan itselleen käytännössä jo avausosassa, jonka se vei Wembleyllä maalein 3-0. Puolivälieräpaikka irtosi lopulta yhteismaalein 4-0.

Puolivälierissä vastaan asettui kilpailun suurin mestarisuosikki, Manchester City. Pohjoislontoolaisilla ei pitänyt olla mitään palaa otteluparissa, mutta niin vain Spurs jyräsi jatkoon vierasmaalisäännön turvin. Otteluparissa riittii rutkasti dramatiikkaa, sillä avausosassa Sergio Aguero epäonnistui rangaistuspotkussa, ja toisen osaottelun lisäajalla Manchester Cityltä hylättiin maali VAR-tarkastuksen jälkeen.

Välierissä Ajaxia vastaan Spurs oli jälleen pienoinen altavastaaja, mutta niin vain joukkue venyi jatkoon, vaikka oli otteluparissa jo kolme maalia perässä.

Vierasmaalisääntö on ollut Tottenhamille erityisen suotuisa tällä Mestarien liiga kaudella. Jatkopaikka lohkovaiheesta, välieräpaikka sekä nyt myös finaalipaikka ovat kaikki tulleet sen turvin.

Ja muuten…

Tottenham eteni alkulohkosta jatkoon Lucasin viime hetken maalilla Camp Noulla. Eilen se eteni finaaliin Lucasin hattutempun turvin.

Tottenham-leiristä voidaankin jakaa kiitosta paikallisvastustaja Arsenalin suuntaan, jonka nykyinen manageri Unai Emery päästi brassihyökkääjän siirtymään Pariisista nykyisen verivihollisen riveihin tammikuussa 2018.

Ilmaisvetoviikot Betssonilla. Lunasta jopa 100€ ilmaisveto ja 50 ilmaiskierrosta joka viikko!