Advertisement

Näkökulma: Unitedilla edessään vaikea päätös

Manchester Unitedin alkukausi on ollut hankala. Se on oikeastaan suoraa seurausta hankalasta kesästä. Manageri Jose Mourinhon mielestä hän ei saanut kesän aikana tarvitsemiaan vahvistuksia seuraan ja lisäksi kesän MM-kisat vaikeuttivat joukkueen valmistautumista kauteen. Viime aikoina esille on tullut myös paljon huhuja hänen ja seuran varapuheenjohtaja Ed Woodwardin riidoista. Näiden todenperäisyyttä ei ole vahvistettu ja portugalilainen on itse kiistänyt kaikki huhut mahdollisista riidoista.

Monien kannattajien mielestä Mourinhon pitäisi saada potkut välittömästi. Ovatko potkut kuitenkaan oikea ratkaisu seuran ongelmien korjaamiseksi? Ainakin seuran entinen puolustaja Gary Neville on sitä mieltä, ettei portugalilaisen pidä missään tapauksessa saada potkuja kesken kauden. Nevillen mukaan seuran toiminta on Sir Alex Fergusonin jälkeen muuttunut aivan liian lyhytnäköiseksi.

“Me näimme Louis van Gaalin saavan potkut FA Cupin voiton jälkeen. Näimme David Moyesin saavan potkut, kun kautta oli jäljellä neljä ottelua. Emme puhu enää joukkueesta, joka käyttäytyy kuten se on historian saatossa käyttäytynyt”, Neville sanoi Sky Sportsin Monday Night Football -lähetyksessä.


“Hyväksyn sen, että nämä ovat erilaisia aikoja. Hyväksyn vaikeudet ja haasteet. Minun rehellinen näkemykseni on, että Ed Woodward antoi Mourinholle uuden sopimuksen viime kaudella. Vain seitsemän tai kahdeksan kuukautta sitten. Hänen pitäisi olla sopimuksensa loppuun saakka ja tehdä työnsä.”

“Et voi koko ajan hyppiä ympäriinsä ja vaihtaa managereita.”

Varmasti seuran toiminta onkin muuttunut, mutta toisaalta Fergusonin lähdön jälkeen myös menestys on muuttunut ainakin jossain määrin menestymättömyydeksi. Fergusonin lähdön myötä seuralla on ajoittain ollut hankaluuksia päästä neljän parhaan joukkoon. FA Cup -voittoja on tullut yksi, samoin kuin Eurooppa-liigan voitto ja Liiga-Cupin voitto. Seura on kuitenkin tottunut olemaan haastaja mestaruudesta joka vuosi ja usein vieläpä mestari.

Mourinho kuitenkin saavutti viime kaudella parhaan sijoituksen seuran kanssa Valioliigassa sitten Fergusonin lähdön. Taloudellisesti Valioliiga on tasoittunut huomattavasti kasvavien TV-tulojen myötä ja lisäksi myös Unitedin kilpailijat käyttävät nykyisin paljon rahaa vahvistuakseen.

Neville totesi asian myös, mutta ajat ovat todellakin muuttuneet. Olisiko Ferguson tehnyt parempaa työtä seuran kanssa nykymaailmassa? Sitä on mahdoton sanoa. Fergusonin aikana seura oli kuitenkin stabiili. Sitä se ei tällä hetkellä ole.

Kun Mourinho palkattiin seuran manageriksi, kannattajat hyppivät riemusta. Portugalilainen olisi vihdoin manageri, joka toisi menestyksen takaisin Old Traffordille. Toistaiseksi ei ole käynyt kannattajien odottamalla tavalla. Vastaavasti hänelle vaaditaan nyt välittömiä potkuja ja tilalle halutaan Zinedine Zidane.

Kuva: IBL.se

Muuttuisiko tilanne merkittävästi jos Zidanesta tulisi joukkueen manageri? Alkaisiko United voittaa mestaruuksia? Ainakin Zidanella on näyttöjä voitetuista pokaaleista. Toisaalta niin on Mourinhollakin. Zidane on voittanut kaikki pokaalinsa Real Madridissa. Joukkueessa, jota on voitu pitää viime vuosina täysin ylivoimaisena joukkueena. Mourinholla on pokaaleita laajemmin, tosin niin on myös kokemusta.

Yhtenä Mourinhon ongelmana pidetään hänen tapaansa käsitellä pelaajia ja etenkin Paul Pogbaa. Onko Pogba täysin syytön tilanteeseen vai voisiko pelaaja itse toimia jollain tapaa eri tavalla? Zidanella oli haasteita Gareth Balen kanssa. Walesilainen olisi luultavasti lähtenyt Madridista, mikäli Zizou olisi jatkanut seuran managerina. Vahvoilla persoonilla on usein ongelmia toisten vahvojen persoonien kanssa.

Varmaa on oikesataan vain se, että Zidane toisi seuraan erilaisen pelitavan. Lähtökohtaisesti huomattavasti hyökkäävämmän. Mikään muu ei sitten olekaan varmaa. Neville tuntuu olevan varma, että seuran suurin ongelma on nimenomaan johdon tekemät päätökset, joiden kanssa ei pystytä elämään. Tämä koskee lähinnä managereita. Pitkäjänteisyys puuttuu. Sekin on ymmärrettävää. Jotta voi olla nykyjalkapallossa pitkäjänteinen, pitäisi pystyä myös voittamaan. Etenkin Manchester Unitedin tapaisessa seurassa.

Mourinhon oma käytös esimerkiksi lehdistötilaisuuksissa ei ainakaan helpota tilannetta. Aggressiivisuus, oman egonsa puolusteleminen ja vanhoilla saavutuksilla pröystäily vain ärsyttävät monia. Niin lehdistöä kuin kannattajiakin. Unitedilla on edessään vaikea päätös. Sen on julkisesti tuettava manageriaan ja jatkettava valitsemallaan tiellä tai jatkettava päätöntä managerin vaihtoruljanssia ja pyrittävä menestykseen lyhytnäköisesti toisen vaihtoehdon kanssa. Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Oli päätös mikä tahansa, se tulisi tehdä välittömästi.

 

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom