Advertisement

Norwichin visiitti Valioliigassa jäi lyhyeksi – mitä seura oppi tästä kaudesta ja mitä Pukin tulisi tehdä tulevaisuudessa?

Teemu Pukin Norwich Cityn putoaminen Valioliigasta varmistui eilen, kun West Ham nuiji sarjanousijan tylyin 0-4 lukemin. Pitkä ja lopulta kivinen kausi sai odotetun päätöksen, vaikkakin paljon positiivisia asioita joukkueen pelissä nähtiin alkukauden aikana. Vaihtopenkki.com haluaakin nostaa esille Norwichin kauden ratkaisuhetket, joukkueen hyvät ja huonot puolet sekä totta kai ottaa tarkastelun alle Teemu Pukin tulevaisuuden seurassa putoamisen jälkeen.

Kanarialintujen kausi pähkinänkuoressa

Norwich aloitti urakkansa pahimmalla mahdollisella ottelulla, kun sarjanousija joutui matkustamaan Liverpoolin vieraaksi legendaariselle Anfieldille. Kloppin edelliskaudesta sisuuntunut ryhmä nakuttikin lukemat 4-1 tulostaululle, eikä jossiteltavaa jäänyt. Ottelu näytti kuitenkin välillä hyviä signaaleja Norwichin kannalta ja iso juttu oli Pukin maalihanojen avautuminen Valioliigakentillä.

Toisella kierroksella räjähtikin oikein kunnolla, kun Norwich ryöpytti Newcastlen kotiavauksessaan 3-1 lukemin. Pukin upea hattutemppu nosti suomalaisen maalipörssin piikkipaikalle ja nimen jalkapallomaailman tietoisuuteen. Pukki voittikin Valioliigan kuukauden pelaaja -palkinnon elokuun osalta. Pari kierrosta myöhemmin saatiin ehkäpä Norwichin kauden kovin päänahka, kun edelliskauden Valioliigamestari Man City kaatui kotinurmella 3-2 lukemin. Tästä alkoi kuitenkin alamäki.

Ottelut päättyivät aina tuskaisesti omien virheiden saattelemana vastustajalle ja pisteitä ei meinannut ropista omaan laariin millään. Pelaajien ottelupäivän taso ailahteli merkittävästi ja pisteitä raavittiin, mistä saatiin. Voitto Evertonista ja tasurit Bournemouthin, Arsenalin, Leicesterin, Tottenhamin ja Crystal Palacen kanssa pitivät joukkueen fiilistä ja uskoa jollakin tasolla yllä, mutta pohjamudissa pysyttiin tuloksista huolimatta.

Kuitenkaan 2020 vuoden puolella aihetta juhlaan ei ollut paljoakaan. Valonpilkahdus nähtiin tammikuun loppupuolella, kun Norwich kaatoi Bournemouthin Pukin rankkarimaalilla 1-0 lukemin. Osuma oli samalla suomalaisen kauden kymmenes, joka on kova suoritus ensimmäisellä Valioliigakaudella. Vielä ennen koronataukoa kanarialinnut kairasivat yllätysvoiton Leicesteristä, mutta sen jälkeen elettiin vain lopun alkua.

Leicester-voiton jälkeen Norwich hävisi joka ikisen ottelunsa putoamisen varmistumiseen saakka. Joukkue teki näissä seitsemässä ottelussa yhteensä vain vaivaisen yhden maalin. Voidaan siis puhua jonkinmoisesta selkärangan katkeamisesta, joka kruunautui Michail Antonion neljän maalin iltaan Norwich-puolustuksen kustannuksella ja sarjaputoamisen varmistumiseen.

Miksi Norwichilla ei riittänyt?

Joukkueen konkariosastoon kuuluvan norjalainen keskikenttäpelaaja Alexander Tettey tiivisti Sky Sportsin haastattelussa Norwichin heikkoudet hienosti. Tettey ei syyttänyt manageri Daniel Farken valintoja tai tekemistä, vaan hänen mielestään joukkueen materiaali ei yksinkertaisesti riittänyt Valioliigakekkereihin. Yksinkertaiset virheet ja pelaajien tason ailahtelu esti pärjäämisen ylimmällä sarjatasolla.

”Pomo teki kaiken mahdollisen, minkä pystyi kauden aikana. Mitä pelaajiin tulee, hänellä ei ollut käytössään 10, 15, 20 miljoonan punnan pelaajia, vaan hänellä oli nuoria lahjakkuuksia sekoitettuna muutamaan kokeneempaan pelimieheen. Kaikilla vanhoilla ei edes ollut Valioliigakokemusta. Hän teki kaiken voitavansa ja hänellä oli varmasti vaikeaa aikoina, kun hän olisi halunnut pelata eri taktiikalla, mutta hänellä ei vain ollut pelaajia, joilla niitä voisi toteuttaa.”

”On joitakin asioita, mitä teemme yhdessä otteluiden aikana, jotka eivät vain onnistu tarpeeksi hyvin. Emme yksinkertaisesti ole tarpeeksi hyviä.”

“Olen puhunut tästä useasti viimeisten viikkojen aikana. On henkisesti haastavaa nousta aina uudestaan ylös, mennä uudestaan yrittämään, olla rohkea, mutta lopulta muut joukkueet ovat parempia. Olemme löysiä ja emme seuraa miehiämme tai teemme muuten vain virheitä, joista vastustaja rankaisee.”

Tetteyn kommentit tiivistävät hienosti Norwichin heikkoudet. Pelaajamateriaali ei ole tarpeeksi laaja ja laadukas. Norwich ei hankkinut yhtäkään ison profiilin hankintaa ennen kautta ja kaudenkin aikana hankinnat kohdistuivat keskinkertaisiin Bundesliigapelaajiin.

Pelaajamateriaalista pitkälti johtuen, joukkue oli virhealtis. Esimerkiksi konkariosastoon kuuluva Grant Hanley joutui johtamaan kanarialintujen puolustuslinjaa loukkantumisten takia, vaikka skottitoppari ei kuulu Valioliigaan tasonsa puolesta mitenkään. Nuoret pelaajat eivät saaneet vanhemmilta pelaajilta tarvittavaa tukea, kun kokeneimmat kaverit tekivät kentällä välillä karmeita virheitä. Nuorten pelaajien pelitaso oli myöskin hankalaa säilyttää kauden läpi, joka näkyi toisinaan täysin surkeina peliesityksinä.

Englannin mestaruussarjassa otteluita pallollisesti dominoinut joukkue saikin kokea, miksi Valioliiga on yksi maailman kovimpia jalkapallosarjoja. Aikaa kauniiseen pallonliikutteluun ja näppäriin hyökkäyskombinaatioihin ei ollut ja virheet kostautuvat tuplasti. Nousuun päättyneellä kaudella Norwich saattoi voittaa monia hurlumhei-otteluita 4-3 lukemin, mutta Valioliigassa kolmen maalin päästäminen tarkoittaa lähes automaattisesti tappiota. Pelejä ei käännettykään enää helponoloisesti.

Mitä Pukin kannattaisi tehdä tulevalla kaudella?

Teemu Pukin debyyttikausi Valioliigassa oli erittäin onnistunut henkilökohtaisella tasolla. Vaikkakin suomalaisella on meneillään pidemmän laatuinen kuiva putki maalinteon suhteen, on Pukki naputtanut komeat 11 maalia kanarialinnuille Valioliigassa. 11 maalia ei myöskään ole tullut tuurin turvin, vaan Pukki on tehnyt lasketun maaliodottamansa verran maaleja (xG=11,15). Pukin todellinen taso on kuitenkin jossakin alkukauden lennon ja kevään heikkojen esitysten välissä, joka riittää vallan mainiosti Valioliigan kekkereihin.

Pukilla onkin siis edessään valtavan iso päätös uransa kannalta. Historialliset EM-kisat Suomen maajoukkueen kanssa odottavat ensi vuoden kesänä ja Pukin täytyy saada laadukas kausi alleen, jotta kisoissa nähdään paras mahdollinen ryhmä. Pukki on kotiutunut Norwichiin, mutta Valioliigan parrasvalot houkuttelevat varmasti. Takuuvarma peliaika on tulevan kauden elinehto ja se täytyy jäämällä Norwichiin. Kuitenkin alempi sarjataso on jo Pukin kohdalla ”pelattu läpi”, joten uudet haasteet tekisivät varmasti hyvää. Vaarana on kuitenkin itseluottamuksen ja vireen katoaminen mahdollisten uusien ympyröiden takia.