Advertisement

Palacen ja Brightonin välinen vihanpito – vähän tunnettu, sitäkin kiivaampi

Valioliiga on täynnä paljon tunnettuja kilpakumppanuuksia. Jotkut näistä ovat luonteeltaan paikallisia, joiden voittaja ratkotaan niin sanotuissa derbyissä, paikalliskamppailuissa (kuten Manchester United – Manchester City tai Arsenal – Tottenham Hotspur). Toiset juontavat juurensaa jalkapallon ulkopuolisiin syihin. Esimerkiksi teollisuustyöpaikkojen kilpailusta alkunsa saanut Liverpoolin ja Manchesterin kaupunkien vihanpito näkyy ja kuuluu nykyään ennen kaikkea kaupunkien perinteisten ykkösseurojen Liverpoolin ja Manchester Unitedin välisissä otteluissa.

Myös oudompia ja vähemmän tunnettuja kilpakumppanuuksia brittijalkapallossa riittää. Yksi vihamielisimmistä, joskin vähiten tunnetuista, on tänään tiistai-iltana jälleen koittava Brighton & Hove Albionin sekä Crystal Palacen välinen.

Etelä-Lontoon Croydonista tulevan Crystal Palacen ja kaukana Lontoosta Englannin etelärannikolla pelaavan Brightonin ei ensituumauksella voisi olettaa olevan erityisen vihamielisissä tai läheisissä väleissä. Kumpikaan ei ole oikeastaan missään vaiheessa historiaa kuulunut Englannin todellisten suurseurojen joukkoon. Tästä huolimatta seurat todella vihaavat toisiaan. Kun Palace-laiturilta ja seuran omalta kasvatilta Wilfred Zahalta kysyttiin, kuinka paljon hän vihaa Brightonia asteikolla yhdestä kymmeneen, oli vastaus yksitoista.

Eaglesin (Palace) ja Seagullsin (Brighton) välisen vihanpidon tekee vielä erikoisemmaksi se, että seurat ovat pelanneet toisiaan vastaan vuoden 1981 jälkeen vain 11 kertaa. Kilpakumppanuus kuitenkin juontaa juurensa jo 1970-luvulle, ja on pitänyt pintansa noista ajoista tähän päivään kummankin seuran organisaatioiden ja kannattajien parissa.

Vihanpidon alun voi jäljittää 1970-luvun loppuun, kun molemmat seurat kipusivat samanaikaisesti Englannin sarjatasoja ylöspäin, kakkosdivarista aina pääsarjaan saakka. Lukuisat kohtaamiset kasvattivat seurojen välistä vihantunnetta kerta kerralta enemmän, tulikivenkatkuisten kamppailujen, kiistanalaisten tuomaripäätösten, ja hurjien tappotaklauksien myötä.

Tämäniltaisessa ottelussa Brighton on ennakkosuosikki. Nousijajoukkue on pelannut yllättävän pirteän kauden tähän asti, ja löytyy Valioliigan sijalta 9. Palace sen sijaan on ollut liigan huonoin joukkue, ja löytyy jumbosijalta. 13 pelistä on kasassa vain 8 pistettä.

Vihollisseurojen väliset kohtaamiset ovat kuitenkin jalkapallossa tunnetusti ennalta arvaamattomia. Kesken kauden Palaceen manageriksi tullut Roy Hodgson saa varmasti Zahan ja muut Eaglesin pelaajat syttymään illan otteluun. Toisaalta Brighton on kotonaan Amex Stadiumilla erittäin kova vastus kelle tahansa: se on tällä kaudella Valioliigassa kirjauttanut tililleen ainoastaan yhden kotitappion, ja senkin alkukauden ylivoimaisesti parasta joukkuetta Manchester Cityä vastaan. Tasapeli ottelussa on mahdollinen, mutta vierasvoitto olisi jo valtava yllätys.

Lähde: The Guardian