Advertisement

Profiili: Antonio Conte

Leccessä 31. heinäkuuta vuonna 1969 näki päivänvalon lapsi, joka myöhemmin sai nimekseen Antonio. Pojasta kasvoi loistava jalkapalloilija ja mahdollisesti vieläkin loistavampi manageri. Antonio Conte aloitti ammattilaisuransa paikallisessa Leccen joukkueessa ennen siirtymistään Juventukseen. Pelaaja Conte oli erittäin tunnollinen puolustava keskikenttäpelaaja, joka ei kaihtanut kentällä koviakaan otteita. Hän pelasi Italian maajoukkueessa urallaan 20 ottelua edustaen maataan kaksissa arvokisoissa.

Conte on naimisissa Elisabetta Conten kanssa ja pariskunnalla on Vittoria niminen tytär. Pariskunta on ollut yhdessä jo 15 vuoden ajan. Naimisiin he menivät kesäkuussa 2013. Conte on jatkuvasti muistanut jakaa julkisesti kiitosta perheelleen, joka tukenut häntä koko hänen uransa ajan. Ja erityisesti Scommesopoli-sopupeliskandaalin takia.

Kuva: Alloverpress.fi

Pelaajaura

Conte teki debyyttinsä Leccessa vain 16-vuotiaana. Hänestä tuli nopeasti joukkueelle hyvin tärkeä pelaaja. Seuraavalla kaudella hän mursi sääriluunsa. Loukkaantuminen oli niin vakava, että Conten palaajaura oli hetken vaakalaudalla. Conte kuitenkin toipui loukkaantumisestaan ja palasi kentälle kaudella 1988 – 89 ja tuolla kaudella hän teki ensimmäisen Serie A -osumansa. Otteluita Leccen paidassa kertyi loppujen lopuksi 99, joissa maaleja Conte teki vain tuon yhden.

Kuva: Alloverpress.fi

Conte siirtyi Juventukseen 1991 – 1992. Tuolloin Juventuksen managerina toimi Giovani Trappattoni, jolta Conte on myöhemmin kertonut oppineensa paljon managerina. Hän pelasi Juventuksessa yhteensä 13 kauden ajan. Kaudella 1996 – 1997 Marcello Lippi teki Contesta hetkellisesti joukkueen kapteenin silloisen kapteenin Gianluca Viallin poistuttua seurasta.

Conten kansainvälinen ura jäi kohtalaisen vaatimattomaksi. Maaotteluita italialainen pelasi 20 ja debyyttiottelun hän pelasi toukokuussa 1994 Suomea vastaan. Pelaaja valittiin mukaan myös kesän -94 maailmanmestaruuskilpailuihin Yhdysvaltoihin. Conte oli mukana vuoden 2000 Euroopan mestaruuskilpailuissa Belgiassa ja Hollannissa. Molemmissa turnauksissa Italia pääsi finaaliin, mutta hävisi sen.

Valmennusura

Conte päätti pelaajauransa vuonna 2004 ja siirtyi lähes saman tien valmennustehtäviin. Ensimmäinen managerin rooli tuli Serie B:ssä pelaavan Arezzon peräsimessä. Joukkueen alkukausi Conten alaisuudessa ei sujunut kovin hyvin. Arezzo erotti Conten vain reilut kolme kuukautta palkkaamisensa jälkeen.

Seuraavalla kaudella Conte sai mahdollisuuden joulukuun 27. päivä. Serie B:ssä pelaava Bari palkkasi Conten Guiseppe Materazzin seuraajaksi. Conten johdolla seura sijoittui sarjassa keskikastiin. Seuraava kausi oli joukkueelle todellinen menestys, kun Bari juhli kauden päätteeksi nousua Serie A:han. Noususta huolimatta Conte siirtyi ennen kauden 2009 – 2010 alkua Lombardian alueella toimivaan Atalantaan. Kausi Atalantassa ei lähtenyt kovin ruusuisesti käyntiin. Conte riitaantui seuran Ultra-kannattajien kanssa hyvin nopeasti kauden alettua. Tammikuussa nähtiin episodi, jossa Conte vietiin oman turvallisuutensa takaamiseksi 0-2 tappioon päättyneen Napoli-ottelun jälkeen poliisisaattueen turvin kotiin. Conte erosi tehtävästään seuraavana päivänä.

Conte palasi saman kauden toukokuussa takaisin Sienan manageriksi. Conten ensimmäinen valmennustehtävä oli niin ikään Sienassa, jossa hän toimi apulaismanagerina ennen Arezzo-pestiään. Siena oli juuri pudonnut Serie A:sta ja Conten tehtävänä oli johtaa toscanalaisjoukkue takaisin pääsarjaan. Tässä Conte myös onnistui.

Jälleen kerran johdettuaan joukkueensa Serie A:han, Conte vaihtoi maisemaa seuraavaksi kaudeksi. Tällä kertaa Juventus halusi Conten managerikseen ja ymmärrettävästi hän ei voinut kieltäytyä tarjouksesta. Conte oli jo vuonna 2009 kertonut suurena haaveenaan olevan Juventuksen valmentamisen. Kahdesti Juventus ohitti Conten managerivalinnoissaan, mutta tällä kertaa valinta kohdistui italialaiseen. Conte otettiin Juventuksessa avosylin vastaan. Pelaajaurallaan Conte oli ollut fanien lemmikki ja eivätkä fanit olleet unohtaneet Contea menneinä vuosina. Conte johdatti vanhan rouvan Serie A -mestaruuteen heti ensimmäisellä valmennuskaudellaan. Tätä mestaruutta seurasi vielä kaksi mestaruutta kahtena seuraavana kautena. Conte tunsi vieneensä Juventuksen niin pitkälle kuin mahdollista.

Kuva: Alloverpress.fi

Kolmannen mestaruuden jälkeen Conte ilmoitti eroavansa Juventuksen managerin tehtävistä ja siirtyvänsä Italian maajoukkueen valmentajaksi. Conte palkattiin Italian maajoukkueeseen kahden vuoden sopimuksella. Sopimuksen oli määrä päättyä vuoden 2016 em-kilpailuiden jälkeen. Conte johdatti Italian kyseiseen turnaukseen, mutta oli saanut paljon kritiikkiä käyttämästään taktiikasta ja joukkueeseen valitsemistaan pelaajista. Lopputurnauksessa hänen panostaan kuitenkin kiiteltiin, sillä Italia tiputti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Espanjan. Seuraavalla kierroksella Italia pelasi Saksan kanssa 1-1 tasapelin, mutta valitettavasti tippui jatkosta rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Conte oli ilmoittanut jo maaliskuussa, että Ranskan kisat jäisivät häneen viimeisekseen Italian managerina. Chelsea oli erottanut managerinsa Jose Mourinhon hieman ennen joulua ja siitä lähtien huhut olivat vieneet Contea seuran uudeksi manageriksi. Conten maaliskuinen ilmoitus nosti huhujen määrää entisestään ja lopulta huhtikuussa Chelsea vahvisti Conten olevan seuran seuraava manageri.

Ura Chelseassa lähti käyntiin hieman takkuillen. Alkukaudesta joukkue kärsi muutamia raskaitakin tappioita. Conte käänsi joukkueen kurssin kuitenkin hyvin nopeasti ja Chelsea juhli mestaruutta seuraavana keväänä. Jälleen kerran Conte oli onnistunut voittamaan mestaruuden välittömästi ensimmäisellä kaudellaan uudessa seurassaan. Kuten se oli onnistunut Juventuksessa, Sienassa ja Barissa aiemmin.

Kuluva kausi sen sijaan on ollut Contelle hankala ja jossain määrin turhauttava. Mestaruuden jälkeen keväällä Conten kerrottiin lähettäneen joukkueen parhaalle maalintekijälle Diego Costalle tekstiviestin, jossa hän kertoi, ettei tarvitse pelaajan palveluksia jatkossa. Tästä nousi suuri haloo median keskuudessa ja pitkään kestänyt siirtosaaga espanjanlaisen siirron ympärillä. Tuo päättyi vasta viime kuussa, kun seura ilmoitti Costan siirtyvän tammikuussa Atletico Madridiin. Conte pyrki vahvistamaan joukkuettaan rajusti kesän aikana. Myös Nemanja Matic siirtyi seurasta pois ja Manchester Unitedin paitaan. Conte kertoi, ettei seura tukenut häntä riittävästi uusien pelaajien houkuttelemiseksi.

Mestarien liiga on tuonut tälle kaudelle myös lisää haasteita italialaisen valmentamalle Chelsealle. Joukkueen rinki on melko pieni ja se on kärsinyt paljon loukkaantumisista. Seura on tällä hetkellä Valioliigassa sijalla neljä. Ero sarjaa johtavaan Manchester Cityyn on jo yhdeksän pistettä. Mestarien liigassa se johtaa omaa lohkoaan kahden pisteen erolla AS Romaan.

Conte on aiemmin kertonut, ettei hän saa nukutuksi tappioiden jälkeen. Conte elää otteluissa mukana jokaisella solullaan. Conte on myös kertonut kärsivänsä ajoittain koti-ikävästä ja on täysin mahdollista, että italialainen palaa kotimaahansa jo kuluvan kauden jälkeen. Mediassa on puhuttu paljon Conten mahdollisista potkuista. Valmentaja itse on ottanut kantaa, ettei hän välitä moisista kirjoituksista. Viime aikoina Bayern Münchenista potkut saaneen seuran ex-managerin Carlo Angelotin on huhuttu olevan Chelsean suosikkiehdokas Conten tilalle. Tästä Conte ei kuitenkaan ole ollut järin mielissään ja on kertonut asian olevan täydellistä hevon huttua.

Conte on loistava manageri ja hänen tinkimätön tapansa valmentaa näkyy jokaisessa hänen valmentamassaan joukkueessa. Pelaajat tekevät kovasti töitä ja ovat hyvin sitoutuneita. Juuri sellaisia, kuin Conte itse oli pelaajaurallaan.