Advertisement

Puuttuuko Valioliigasta maailmanluokan hyökkääjä?

Viime kaudella otsikoihin nousivat entisen tähtihyökkääjän Alan Shearerin kommentit, joiden mukaan Manchester Cityn Sergio Agüero olisi Valioliigan ainoa maailmanluokan kärkipelaaja. Nyt Skysportsin asiantuntijat Thierry Henry, entinen maailmanluokan hyökkääjä hänkin, sekä Jamie Garragher pohtivat, löytyykö Valioliigasta todellisia maailmanluokan hyökkääjiä.

Molemmat tunnustavat saman kuin Shearer viime kaudella, että Agüero ehdottomasti on tällainen. Tätä puoltaa hänen uskomaton maalimääränsä kausi toisensa jälkeen Valioliigassa, Mestarien liigassa sekä maaotteluissa Argentiinan paidassa.

Kaksikko ei kuitenkaan ole täysin vakuuttunut, että Alvaro Morata, Romelu Lukaku sekä Harry Kane kuuluisivat vielä tähän kategoriaan.

”Lähimpänä maailmanluokan statusta tai sen jo saavuttanut pelaaja on Agüero. Tämä johtuu hänen pitkäaikaisista ansioistaan Valioliigasta.” Henry sanoo.

”Hän on voittanut Valioliigan ja pelannut MM-kisojen finaalissa. Hän on ollut huipulla pisimpään. Siitä pitää antaa myös tunnustusta” Henry jatkaa.

”Mitä muuhun kolmikkoon tulee, heistä tulee vielä maailmanluokan hyökkääjiä, mutta he eivät ole sitä vielä. Lukaku on vasta saapunut Manchester Unitediin, eikä ole aiemmin pelannut Mestarien liigassa” Henry pohtii.

Miten sitten määritellään maailmanluokan pelaaja? Agüeron kohdalla tästä ei ole kysymystäkään. Hän on ehdottomasti kaikilla mittareilla maailmanluokan hyökkääjä. Maailmanluokan hyökkääjän pitää voittaa pokaaleita, tehdä maaleja ja olla maajoukkueen ehdotonta eliittiä.  Menestys Mestarien liigassa tai Eurooppa-liigassa on myös tärkeää tällaiselle pelaajalle. Näistä kriteereistä on hyvä lähteä liikenteeseen. Joku voi olla sitä mieltä, että maailmanluokan pelaajan maajoukkueen pitää olla myös pärjäävä. Mikäli tämä on olisi kriteeri vaikkapa Englannilla, sillä ei olisi historiassa ensimmäistäkään maailmanluokan hyökkääjää. Tähän ei silloin yltäisi Gary Lineker eikä Shearer. Joten löysätään kriteerit neljään. Maalikoneeseen, pelaajaan, joka on voittanut seurajoukkueissaan pokaaleja sekä loistanut maajoukkueessa. Näihin lisätään kriteeriksi vielä seuransa kanssa menestystä Euroopassa saanut pelaaja.

Kuva: Alloverpress.fi

Harry Kane

Kane tekee tuhojaan Valioliigassa vuodesta toiseen. Mestaruutta hän ei ole kuitenkaan vielä voittanut. Mestarien liigan kokemus on toistaiseksi jäänyt häneltä vähiin ja Eurooppa-liigassakin pelit jäivät hyvin lyhyeen. Englannin maajoukkueessa tulee tehoja karsinnoissa, mutta esimerkiksi viime kesän Euroopan-mestaruuskilpailut eivät menneet Kanelta eivätkä Englannilta odotusten mukaisesti. Edellä mainituista kriteereistä Kane täyttää siis  1.5/4.

Álvaro Morata

Kuva: Alloverpress.fi

Morata on loistava pelaaja, joka on voittanut Mestarien liigan kahdesta ja myöskin La Ligan kahdesti Real Madridin paidassa. Lisäksi hän on voittanut Seria A:n Juventuksen paidassa kahdesti ja häneltä löytyy kuusi pienempää seurajoukkuepokaalia. Hän on voittanut alle 21-vuotiaiden maailmanmestaruuden Espanjan paidassa. Viime kaudella Morata oli myös Real Madridin tehokkain pelaaja peliminuutteihin nähden. Peliaika Real Madridissa oli ajoittain kuitenkin vähäistä ja hän toimi pääosin Cristiano Ronaldon, Gareth Balen ja Karim Benzeman korvaajana. Minkään sarjan maalikuninkuutta Morata ei ole voittanut. Maajoukkueessa tehoja on tullut 22 ottelussa 12 maalin verran. Hän on erittäin tehokas pelaaja, mutta maajoukkueotanta on vielä hieman vaisu. Morata täyttää kriteereistä 3/4.

Romelu Lukaku

Romelu Lukaku of Manchester United celebrates scoring his sides third goal

Romelu Lukaku on osoittanut maalintekijän kykynsä niin Valioliigassa kuin Belgian maajoukkueessakin. Englannin kentillä maaleja on syntynyt 191 ottelussa peräti 90 kappaletta. Maajoukkueessa hänellä on 59 ottelussa maaleja tehtynä 24.

Belgialla ei kuitenkaan lopullista läpimurtoa maajoukkueena ole tullut, vaikka edelliset arvokisat ovatkin menneet loistavasti. Sekä MM-kisat, että EM-kisat päättyivät joukkueelta neljännesvälieriin.

Seurajoukkueen kanssa Euroopan ottelut ovat Lukakulla jääneet vähille, mutta Manchester Unitedin kanssa tuo voi muuttua piankin. Myöskin Valioliigassa menestys on jäänyt Lukakulla toistaiseksi vaisuksi. Lukaku täyttää kriteereistä 2/3.

Alexis Sanchez

Sanchez on pelannut paljon myös laitapelaajana, mutta hänet voidaan laskea kuitenkin hyökkääjäksi. Chileläinen on ehdottomasti kova maalintekijä. 279 ottelussa (Udinese, Barcelona sekä Arsenal) pelaaja on paukuttanut 107 maalia. Maajoukkueen 106 ottelussa maaleja on 36.

Kuva: Alloverpress.fi

Sanchez on voittanut Barcelonassa La Ligan sekä Espanjan Cupin ja Arsenalissa kaksi FA Cupia. Näiden lisäksi hänellä on erilaisia muita pokaaleja Euroopan sarjoissa neljä. Pelaaja kuuluu Chilen maajoukkueen kantaviin voimiin ja maajoukkueenkin kanssa menestystä on tullut. Copa American voitto on tullut kahdesti 2015 ja 2016 ja lisäksi Confederations cupin finaali 2017.

Sanchez on ollut erittäin tehokas myös Mestarien liigassa, joskin Arsenalin paidassa kausi on päättynyt jokaisella kerralla ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Mestarien liigan otteluita Sanchezilla on takanaan myös Barcelonassa, joskaan Mestarien liigaa hän ei sielläkään onnistunut voittamaan.

Sanchez täyttää kriteereistä kuitenkin ¾.

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan ei kovin paljon esittelyjä kaipaa ja ihmettelinkin, että puhuttaessa maailman luokan hyökkääjistä, Zlatan ei ole esiintynyt keskusteluissa. Joten tutkitaanpa herraa hieman lisää.

Zlatan on kotimaastaan lähdettyään edustanut Ajaxia, Juventusta, Inter Milania, Barcelonaa, AC Milania, Paris Saint-Germainia sekä Manchester Unitedia. Otteluita näissä seuroissa on takana 472. Maaleja näille seuroille ruotsalainen on tehnyt 303. Maajoukkueessa hänellä on pelejä takana 116 ja maaleja 62. Kun huomioidaan, ettei Ruotsi kuulu aivan maailman huippumaihin maajoukkueena, tuo maalimäärä on aivan käsittämätön.

Kuva: Alloverpress.fi

Seurajoukkueen kanssa sarjamestaruuksia on 11 kappaletta. Manchester Unitedia lukuun ottamatta Zlatan on voittanut mestaruuden jokaisessa pelaamassaan joukkueessa. Pienempiä pokaaleita häneltä löytyy 20. Joskin se kirkkain eli Mestarien liigan voitto vielä puuttuu, myös seuramenestys on uskomatonta. Zlatan on voittanut seurajoukkueissa maalikuninkuuden muun muassa Serie A:ssa ja Ranskan liigassa.

Ruotsin maajoukkueessa suurta henkilökohtaista maalimäärää lukuun ottamatta menestystä ei ole juuri tullut. Zlatan alkaa olla jo kohtalaisen iäkäs, joten siinä voi olla yksi syy, miksei hänen nimeään löydy mainittavan, kun puhutaan maailmanluokan pelaajista.

Zlatan täyttää kuitenkin heittämällä kaikki mahdolliset kriteerit, eli 4/4.

Lopputulema

Yllämainituista pelaajista Zlatan on iästään huolimatta ehdottomasti maailmanluokan hyökkääjä. Tästä ei pitäisi olla minkäänlaista epäselvyyttä. Sanchez sekä Morata saivat pisteitä 3/4. Heistä tällä hetkellä Sanchez kuitenkin täyttänee maailmanluokan pelaajan kriteerit. Manchester Cityn kesän loppupuolella tekemä 70 miljoonan euron tarjous pelaajasta, jolla on sopimustaan jäljellä viimeinen vuosi, kertoo paljon. Morata on hyvin lähellä olla maailmanluokan pelaaja, mutta ei ole sitä aivan vielä. Kausi Chelseassa voi hyvinkin muuttaa tämän seikan.

Harry Kane sai vähiten kriteereistä, mutta olisi jo nyt ehdottomasti maailmanluokan tähti, ellei olisi todella seurauskollinen pelaaja. Hän on yksi ehdottomasti Valioliigan tehokkaimmista hyökkääjistä ja menestymättömyys seurajoukkueen kanssa on ainoa syy maailmanluokan hyökkääjän statuksen puuttumiseen. Tosin Tottenhamin nykymenolla tuokin saattaa muuttua pian.

Romelu Lukaku noussee myös hyvin pian maailmanluokan pelaajaksi, sillä Manchester Unitedissa mestaruuksien voittaminen on hyvin paljon todennäköisempää kuin Evertonissa. Mutta vähintään kauden verran pitänee vielä tätäkin odotella.

Väite, ettei Valioliigasta löydy Agüeron lisäksi maailmanluokan hyökkääjiä ei mielestäni siis pidä paikkaansa. Heitä on ainakin kolme. Ja lisäksi kolme pelaajaa kuten Henry sanoi, on hyvin lähellä sitä tasoa.