Advertisement

Qatarin MM-kisojen rakennustöiden olosuhteet surkeat – ”modernia orjuutta”

Moni yllättyi suuresti vuonna 2010, kun Qatar sai pidettäväkseen vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat. Ennakkosuosikki Yhdysvallat jäi rannalle ruikuttamaan, kun öljyrikas yllättäjämaa Persianlahdelta voitti kisat itselleen kansainvälisen jalkapallojärjestön FIFA:n hallituksen äänestyksessä.

Pian FIFA:n päätöksen jälkeen jalkapallon kattojärjestössä alkoi korruptiotutkinta, josta seurasi sitä toden teolla järisyttänyt skandaali. Selvisi, että Qatar oli saanut MM-kisat itselleen lahjomalla FIFA:n johtoa. Skandaali ei kuitenkaan jäänyt tähän, vaan tutkinta paljasti laajamittaista ja syvään juurtunutta korruptiota FIFA:n ylimmässä johdossa. Moni järjestön keskeinen toimija on joutunut syytteeseen ja tuomittu korruptiosta: mm. FIFA:n entinen puheenjohtaja Sepp Blatter ja entinen varapuheenjohtaja Michel Platini, joka toimi myös Euroopan jalkapallojärjestö UEFA:n puheenjohtajana, ovat saaneet toimitsijakiellot ja joutuneet eroamaan viroistaan skandaalin seurauksena.

FIFA:n entinen puheenjohtaja Sepp Blatter. Kuva: Alloverpress.fi.

Skandaalista huolimatta Qatar on saanut pitää vuoden 2022 kisat itsellään. Jo tehtyä päätöstä ei haluta enää muuttaa, kun Qatarissa kisavalmistelut ovat jo täyttä vauhtia päällä.

Qatarin kisoja on ihmetelty jo siitä syystä, että maassa ei pystytä järjestämään kisoja kesäaikaan, jolloin MM-kisat on perinteisesti pidetty. Lähi-idän maassa ei ole tavatonta, että lämpötila kohoaa kesäisin 50 plusasteeseen. Näissä olosuhteissa ei yksinkertaisesti ole mitään järkeä järjestää jalkapallon arvokisoja.

Kisat siirrettiinkin FIFA:n päätöksellä poikkeuksellisesti talvelle 2022. Päätös on herättänyt soraääniä jalkapallon ystävien ja erityisesti kansallisten jalkapallosarjojen keskuudessa ympäri maailmaa, ja ymmärrettävistä syistä, pelataanhan sarjoista valtaosaa perinteisesti juuri talvella, kun Qatarin MM-kisat on tarkoitus järjestää. On vielä epäselvää, miten eri kansalliset sarjat tulevat aikataulujensa puolesta sopeutumaan talvikisoihin.

Vielä peliolosuhteita huolestuttavampi seikka maan kisojen kohdalla liittyy kuitenkin sen stadioneiden rakennustyömaiden olosuhteisiin. Qatarissa ei juuri jalkapallostadioneita entuudestaan ollut, joten FIFA:n annettua valtiolle kisaisännyyden, on siellä aloitettu valtavia rakennusurakoita.

Nyt julkaistu ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportti kertoo, että rakennustyömailla vallitsevat työolosuhteet, joita voi kuvailla ”moderniksi orjuudeksi”. Iso osa rakennustyöntekijöistä on mm. Nepalista, Intiasta ja Bangladeshista tulevia työläisiä, joihin sovelletaan ns. kafala-järjestelmää. Kafala-järjestelmä sitoo työntekijät työnantajaansa niin, että irtisanoutuminen on käytännössä mahdotonta.

Päästäkseen työskentelmään Qatariin, ulkomaalaiset työntekijät pakotetaan maksamaan ”rekrytointiagenteille” ”rekrytointipalkkioita”, joiden summa nousee usein niin korkeaksi, että työntekijät velkaantuvat pahasti ennen kuin ovat työskennelleet stadiontyömailla päivääkään. Amnestyn haastattelemistä nepalilaisista työläisistä 88 % kertoi maksaneensa rahaa rekrytointiagenteille, ja heistä enemmistö kertoi velkaantuneensa tuon maksun seurauksena.

Velkaantuminen on usein niin pahalaatuista, ettei työntekijöillä ole minkäänlaisia realistisia mahdollisuuksia irtisanoutua työstä, joka on monille osoittautunut vaarallisemmaksi ja huonompipalkkaiseksi kuin mitä heille on luvattu. Amnestyn haastattelemista nepalilaistyöläisistä 53 % kertoi, että heille maksettiin pienempää palkkaa kuin mitä oli luvattu.

Qatarin jalkapalloliiton puheenjohtaja, Sheikki Hamad Bin Khalifa Bin Ahmad Al Thani, ja FIFA:n nykyinen puheenjohtaja, Gianni Infantino. Kuva: Alloverpress.fi.

Qatarin stadionrakennusprojekteja koskevat järkyttävät tiedot eivät kuitenkaan lopu vielä tähän. Kuten todettua, voivat sääolosuhteet Qatarin kesässä äityä epäinhimillisen kuumaksi. Qatarin lainsäädännössä tämä on huomioitu lailla, joka kieltää ulkotyön kesäisin kello puoli kahdentoista ja kolmen välillä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan laki on ollut käytössä, mutta se ei ole estänyt työntekijöiden surkeaa kohtelua sallittuina työaikoina. Aamuisin, iltapäivisin ja iltaisin, sekä kesäajan ulkopuolella, työläiset laitetaan tekemään pitkää päivää vähillä tauoilla, lämpötiloista välittämättä. Tämän seurauksena qatarilaistyömailla, myös MM-kisojen stadioneiden rakennustyömailla, kuolee Human Rights Watchin mukaan vuosittain sadoittain työntekijöitä kuivuuden, kuumuuden ja onnettomuuksien seurauksena. Samaisen järjestön mukaan Qatarin viranomaiset suhtautuvat kuolemiin välinpitämättömästi ja vääristelevät niitä koskevia tilastoja.

Ihmisoikeusjärjestöjen lisäksi FIFA:n oma neuvoa-antava hallinnollinen elin on ottanut Qatarin työolosuhteisiin kantaa, ja antoi FIFA:n hallitukselle jyrkkäsanaisen suosituksen painostaa Qatarin viranomaisia niiden suhteen.

Qatar ei ole jäänyt täysin passiiviseksi syytösten keskellä. Marraskuun alossa se ilmoitti yhdessä kansainvälisen työjärjestö ILO:n kanssa pyrkivänsä lopettamaan kafala-järjestelmän maassaan ja muutenkin parantamaan työolosuhteita. On kuitenkin vielä epäselvää, missä määrin qatarilaisviranomaiset aikovat sitoumustaan käytännössä soveltaa. Lisäksi sen ryhtiliike, mikäli se todella realisoituu, on jo liian myöhäinen monille Qatarin työmailla menehtyneille, myös stadioneita rakentamassa olleille.

Voidaankin todeta, ettei Qatarille olisi koskaan pitänyt myöntää MM-kisoja. Jos FIFA olisi hieman vähemmän korruptoitunut järjestö, olisi tältä ehkä voitu välttyä.