Salahin vasuri ennätystehokas Valioliigassa

Mohamed Salahin upea debyyttikausi Liverpoolissa sai jatkoa sunnuntaina. Salah ja Roberto Firmino alustivat toisilleen maalit Liverpoolin kaataessa Southamptonin vieraskentällä lukemin 0-2. Maali oli Salahille jo kauden 22., mikä ylittänee useimpien optimistisimmatkin unelmat egyptiläisen tehokkuudesta.

Salah on onnistunut tehokkuudellaan jo sivuamaan erästä Valioliigan maalintekoon liittyvää ennätystä. Hänen maaleistaan peräti 19 on tullut vasemmalla jalalla. Ainoastaan silloin myös Liverpoolia edustanut Robbie Fowler on pystynyt samaan kokonaisen kauden aikana, kaudella 1994-95. Tuolloin Valioliigassa pelattiin neljä peliä nykyistä enemmän ja kun otetaan huomioon, että Salahin kautta on jäljellä vielä 11 ottelua, voidaan hänen vasemman jalan tehokkuuttaan pitää jo kaikkien aikojen kovimpana.

Kausi on ollut Salahille kaikin puolin hieno, mutta yhtenä pienenä heikkoutena miehelle voitaisiin mainita viimeistelyn yksipuolisuus. Salahin maaleista 86,4 prosenttia tämän kauden Valioliigassa on tehty vasemmalla jalalla. The Telegraphin mukaan se on selkeällä marginaalilla Valioliigan historian korkein prosentti. Toisena listassa on Gareth Bale, joka kaudella 2012-13 teki 76,2 prosenttia maaleistaan vasemmalla jalalla. Vertailun vuoksi ainoana Salahin edellä tämän kauden maalipörssissä oleva Harry Kane on tehnyt yhdeksän maalia kummallakin jalallaan ja viisi päällään.

Yksipuolisuutta maalinteossa on kuitenkaan vaikea pitää isona ongelmana silloin kun se parempi jalka on noin uskomaton kuin Salahilla. Klassisena esimerkkinä mainittakoon hollantilaislaituri Arjen Robben, jonka kaikki tiesivät leikkaavan sisään laukomaan vasemmalla jalallaan. Silti häntä oli huippuvuosina lähes mahdoton puolustaa.