Käynnissä oleva maaottelutauko ja MM-karsinnat ovat tuoneet monille maajoukkueille hienoja tuloksia, mutta myös pettymyksiä. Yksi pettymyksen kokeneista maista oli eilen mahdollisuudet kisapaikkaan menettänyt Skotlanti.
Skotlanti tarvitsi Slovenian vieraana voiton pitääkseen unelmansa Venäjän MM-kisoista elossa. Peli alkoikin skottien kannalta lupaavasti, kun Celticin Leigh Griffiths laittoi maalillaan taululle 1-0 lukemat ensimmäisellä puoliajalla. Tätä seurasi kuitenkin Slovenian kaksi maalia ennen Aston Villan Robert Snodgrassin tasoitusta ottelun viime hetkillä. Tätä enempää maaleja ei pelissä nähty, ja toiveikkuus vaihtui Skotlannissa karvaaseen pettymykseen.
Skotlanti ei ole selviytynyt MM-lopputurnaukseen sitten Ranskan kisojen 1998, ja joutuu eilisen tuloksen myötä odottamaan vielä ainakin vuoteen 2022.
Kuten arvata saattaa, oli Skotlannin manageri Gordon Strachan äärimmäisen pettynyt pelin jälkeen. Itsekin skotlantilainen Strachan katsoi katkerana taaksepäin, muistaen erityisesti Skotlannin 1-1 kotitasapelin Liettuaa vastaan viime vuoden lokakuulta. Skotlannin pitäisi olla joukkueena Liettuaa parempi, ja mikäli se olisi tuossa ottelussa onnistunut voiton itselleen nappaamaan, olisivat skottien MM-kisatoiveet vielä hengissä.
”Kyllä, se on se peli joka meidän olisi pitänyt voittaa”, Strachan kommentoi eilen Skotlannin BBC:lle, viitaten juuri Liettua-otteluun. ”Emme suoriutuneet sinä iltana.”
Näitä kommentteja enemmän brittimediassa on kuitenkin ihmetelty sitä, miten Strachan selitti Skotlannin menestysvaikeuksia yleisemmällä tasolla.
”Teknisesti olemme okei. Mutta meidän jätkiemme täytyy työskennellä kovemmin päästäkseen palloon kuin isompien jätkien”, Strachan kommentoi Slovenia-pelin jälkimainingeissa. ”Mitä tiedän on se että geneettisesti olemme jäljessä.”
”Geneettisesti meidän täytyy tehdä töitä asioiden kanssa. Se on meille ongelma.”
Skotlantilaisten geenien syyttäminen maajoukkueen menestymättömyydestä kuulostaa melko lailla selittelyltä, ja jopa sekavalta puheelta Strachanin taholta. Skotit eivät toki ole maailman pisimpien kansojen joukossa (miesten keskipituus on 175 cm ja naisten 161 cm), mutta tämän ei pitäisi estää menestystä jalkapallon puolella.
Riittää kun katsoo vaikkapa Espanjan maajoukkuetta, joka on vuodesta toiseen ollut keskipituudeltaan lyhyimpiä jalkapallomaajoukkueita, mutta silti niittänyt runsaasti menestystä. Skotlannin tilannetta voi verrata myös Hollanin maajoukkueeseen: maailman pisimmän kansan maajoukkue jäi rannalle niin toissakesäisistä EM-kisoista kuin ensi kesän MM-kisoistakin.