Advertisement

Tilastot sen osoittavat – Mohamed Salah koko Valioliigan huonoin viimeistelijä

Liverpoolin laitahyökkääjä Mohamed Salah voitti viime kaudella Valioliigan maalipörssin tehtyään ennätykselliset 32 maalia kauden aikana. Kauden päätteeksi hänet valittiin itseoikeutetusti Valioliigan parhaaksi pelaajaksi.

Kuluva kausi on alkanut kuitenkin nihkeästi ja puheita yhden kauden ihmeestäkin on noussut esiin. Salah on ollut melkoisessa ruosteessa eikä maaleja synny toivotulla tavalla.

Itseasiassa tilastot paljastavat, että Salah on ollut Valioliigan huonoin viimeistelijä tällä kaudella, huolimatta siitä, että hän on tehnyt kolme maalia.

32 laukauksella on syntynyt kolme maalia, jonka lisäksi hän on missannut seitsemän kertaa “suuren maalintekomahdollisuuden”.

Kaikkein selvin todiste Salahin surkeasta viimeistelystä tulee ilmi xG-tilastossa, jota käytetään määrittämää jokaisen ottelun aikana saadun laukaisupaikan laatua. Kun xG on 1.0, laukauksella pitäisi tehdä joka kerta maali.

Kauden aikana pystytään laskemaan, kuinka monta maalia kunkin pelaajan olisi pitänyt tehdä mahdollisuuksistaan. Monien pelaajien todelliset maalimäärät ovat usein samanlaisia ​​kuin tilastotiedot. Esimerkiksi Harry Kane on tehnyt viisi maalia tällä kaudella xG:n ollessa 5,22. Hän on siis tehnyt 0,22 maalia vähemmän kuin hänen olisi pitänyt tehdä – pyöristettynä luku täsmää tehtyyn maalimäärään.

Salahilla on tältä kaudella koko Valioliigan korkein xG, mikä tarkoittaa, että hänen olisi pitänyt tehdä myös eniten maaleja. Salahin xG on 5.91, eli hän on odotusarvoa lähes puolet perässä.

Hänen xG:n ja tehtyjen maalien ero 2,91 on koko Valioliigan suurin. Toisena tilastossa on Bournemouth-hyökkääjä Callum Wilson, joka on tehnyt kolme maalia xG:n ollessa 5,34. Wilsonin xG-arvon ja tehtyjen maalien ero on siis 2,34 maalia.

Viime kaudella Salahin vastaava xG-arvo oli 25.14, eli hän ylitti maaliodotusarvonsa lähes seitsemällä maalilla.