Advertisement

Tuntemattomasta norjalaisesta tuli hetkessä maailman himotuin hyökkääjä – Englannin kentiltä tuttu isä kertoo siirron Valioliigaan olevan vain ajankysymys

Kuva: TT, Ciro De Luca

Norjalaishyökkääjä Erling Braut Haaland on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi maailman halutuimmista hyökkääjistä.

19-vuotiaasta Haalandista ei ollut moni kuullutkaan, ennen kuin hän täräytti järisyttävät yhdeksän maalia Hondurasin verkkoon kesällä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Sen jälkeen nuorukaisen ura on ollut vahvassa nousukiidossa.


Tiistai-iltana Haaland teki joukkueensa ainoan maalin, kun Napoli ja Salzburg pelasivat 1-1 -tasapelin Stadio San Paololla. Maali oli norjalaiselle jo Mestarien liiga -kauden seitsemäs(!), jolla hän myös johtaa kilpailun maalipörssiä.

Haalandia seuraa jo moni eurooppalainen huippujoukkue, kuten Manchester United, Real Madrid ja Barcelona, jotka ovat kaikki tiettävästi kiinnostuneita norjalaishyökkääjästä.

Tällä hetkellä Haaland pelaa Itävallan liigassa, joka ei selvästikkään vastaa hänen tasoaan. 13 tämän kauden liiga/cup -ottelussa norjalainen on tehnyt jo huimat 16 maalia. Siirto toisaalle tulee siis tapahtumaan ennen pitkää, todennäköisesti jo ensi kesänä. Mutta minne? Se on vielä iso arvoitus.

Haalandin isä Alf-Inge on tuttu mies Englannin kentiltä. Hän edusti 1990- ja 2000-luvulla Leedsiä, Manchester Cityä sekä Nottingham Forestia. Erling Braut syntyi Leedsissä vuonna 2000, kun hänen isänsä pelasi joukkueessa. Leedsiä on myös pidetty mahdollisena vaihtoehtona, kun puhutaan tulikuuman norjalaishyökkääjän tulevasta seurasta.

“Hän oli Leedsin fani, Cityn fani ja Nottingham Forestin fani – hän seurasi minua tietenkin, mutta se on sitä mitä teet nuoruudessasi”, Alf-Inge sanoi Alan Brazil Sports Breakfastille.

“Kannattaminen ja työ on kuitenkin eri asia. Mutta hän syntyi Leedsissä.

“Jossain vaiheessa hän haluaisi pelata Valioliigassa, mutta milloin se tapahtuu, en tiedä. Se on erittäin kova liiga.

“Hän on rakentanut uraansa Valioliigaa varten, mutta emme tiedä, tapahtuuko se [siirto] nyt vai myöhemmässä vaiheessa.

“Hän pelaa nyt Red Bullissa, loistavassa seurassa, joka pelaa Mestarien liigaa, joten hänellä ei ole kiirettä.”

Manchester Unitedin manageri Ole Gunnar Solskjaerilla on yhteistä historiaa Erling Brautin kanssa. Solskjaerin toimittua Molden valmentajana vuonna 2017, hän hankki norjalaislupauksen riveihinsä.

“Asia, jota Ole katsoi hankkiessaan hänet, oli hänen kosketuksensa palloon maalin edessä ja tapa, jolla hän teki maaleja”, Alf-Inge kertoi.

Kaikki kilpailut mukaanlukien Haaland on pelannut tällä kaudella 17 ottelua, joissa hän on tehnyt peräti 23 maalia. Hänen sopimuksensa Red Bull Salzburgin kanssa ulottuu kesään 2023 asti.

Veikkaa Leverkusen-Atletico Madrid -ottelun voittajaa korotetulla kertoimella!