Advertisement

Uusi, pelejä ratkova Sterling

Manchester City on ottanut manageri Pep Guardiolan toisella kaudella valtavan harppauksen Englannin Valioliigan kärkipään joukkueesta kenties Euroopan tuhoisimmaksi ja viihdyttävimmäksi hyökkäyskoneeksi. Joukkueen puolustuskin on toki ottanut ison harppauksen eteenpäin, mutta Manchesterin sinisellä puolella kaikki keskustelu lähtee kuitenkin hyökkäyksestä.

Mikäli kenties liigan paras pelaaja Kevin de Bruyne ja David Silva pelaavat keskikentällä Fernandinhon kanssa, kuten usein tällä kaudella on asian laita ollut, hyökkäyksen kolmella pelipaikalla minuutit jaetaan Sergio Agüeron, Gabriel Jesusin, Leroy Sanén, Raheem Sterlingin ja Bernardo Silvan kesken. Valinnanvaraa löytyy, eikä Guardiolan tarvitse juoksuttaa ketään puhki.

Kenties parhaiten Cityn muutosta tällä kaudella kuvaa Raheem Sterlingin peli. Sterling on osallistunut peliin enemmän ja ollut aiempaa huomattavasti monipuolisempi, kuten tilastoanalyysiguru Ted Knutsonin alla oleva twiitti osoittaa:

https://twitter.com/mixedknuts/status/935154651980328960

Tuossa graafissa punainen väri osoittaa Sterlingin otteita tällä kaudella ja alla oleva sininen väri viime kauden Sterlingiä. Lyhyesti selitettynä mitä laajemmalle levinnyt väri, sitä paremmat ja kokonaisvaltaisemmat otteet.

Huomattavinta Sterlingin kehittymisessä on kuitenkin tehokkuus maalin edessä. Sterling on takonut alkukaudesta hienoja maalimääriä. Mikä parasta Cityn kannalta, Sterlingin hämmentävän usein ottelun viimeisillä minuuteilla tulevat osumat ratkovat monesti pelejä Cityn hyväksi.

Sterling on tällä kaudella tehnyt kaikissa kilpailuissa 19 ottelussa 13 maalia. Noista maaleista jopa kahdeksan on tullut ottelun varsinaisen peliajan viimeisen 10 minuutin aikana tai lisäajalla. Maaleista peräti viisi on ollut ottelun voittomaaleja. Cityn kolme edellistä ottelua ovat päättyneet yhden maalin voittoon, ja jokaisessa Sterling on iskenyt voittomaalin ottelun loppuhetkillä. Lisäksi Cityn sarjakauden toistaiseksi ainoa tasapeli tuli Sterlingin tasoitettua Everton-pelin 82. minuutilla.

Vertailukohdaksi voidaan ottaa Sterlingin viime kausi, jolloin hän teki kaikissa kilpailuissa 47 ottelussa 10 maalia. Noista maaleista kolme oli voittomaaleja ja vain kaksi tuli ottelun loppuhetkillä. Sterlingin parempi kausi näkyy siis niin edistyneemmissä tilastoissa kuin tutummissa maalimäärissäkin.

Huomattavaa Sterlingin kohdalla on se, että vaikka tämä on jo hänen seitsemäs kautensa Valioliigassa, on hän silti vasta 22-vuotias. Ikävuosien kannalta varaa kehittyä on vielä pitkään.