Advertisement

Vaihtopenkki.com exclusive: Brentfordissa suomalaista maalivahtivalmennusosaamista -osa 1

Vaihtopenkki.com kävi Brentfordissa tapaamassa suomalaista maalivahtivalmentajaa Jani Vianderia. Brentfordin B-joukkueen maalivahtivalmennuksesta vastuussa oleva Viander toimi aikaisemmin Norwichissa Akatemia-valmentajana maalivahdeille. Omalla pelaajaurallaan muun muassa HJK:ssa Mestarien liigaa pelannut entinen maalivahti aloitti uransa HJK:n maalivahtivalmentajana. Hän on toiminut myös Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa maalivahtien valmentajana. Kokemusta mieheltä löytyy pelaajana ja valmentajana vaikka muille jakaa.

Ensitöiksi Vaihtopenkki.com tiedusteli hieman miehen tämän hetken kuulumisia.

”No kiitos ihan hyvää kuuluu. Kausi on sillä lailla huipentumassa, että meidän edustusjoukkue haluaa kovasti playoffseihin ja me taas pyritään kasvattamaan pelaajia. Siinä mielessä ihan mielenkiintoiset ajat, Viander kertoi.


”Yksi meidän maalivahdeistamme Ellery Balcombe, kenen kanssa teen pääasiallisesti töitä, on Englannin alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa. Sinällään mielenkiintoinen tilanne, että Englannin päästyä kisoihin, hän saattaa olla Suomen kisoissa mukana.”

Omasta roolista Brentfordissa suomalainen kertoo seuraavaa:

”Olen B-joukkueen maalivahtivalmentaja. Meillä on kaksi joukkuetta tässä seurassa, Edustusjoukkue ja B-joukkue. B-joukkueen maalivahdit ovat minun vastuulla. Me olemme aika tiivis paketti ja ollaan edustusjoukkueen kanssa hyvin läheisissä väleissä. Edustusjoukkueen maalivahtivalmentajan Simon Roycen kanssa ollaan päivittäin tekemisissä ja keskustellaan maalivahdeista.”

Myös tuurauksia edustusjoukkueen kanssa tulee toisinaan.

”Jos Simon on välillä poissa, niin minä vedän sitten myös heille treenit. Toisaalta sitten myös päinvastoin, jos olen itse poissa, niin Simon ottaa valmennettavani mukaan.”

Brentford on uuden toimintamallinsa myötä muista eroava joukkue Englannissa. Myös Vianderin kannalta ero näkyy päivittäisessä työssä hyvin selkeästi.

”Aikaisemmin pelaajia oli melkein parikymmentä ihan 9-vuotiaista aina 23-vuotiaisiin. Nyt maalivahteja on tyyliin kolme tai neljä. Sanotaan, että nyt asiat voi tehdä laadukkaammin, kun sinua ei revitä joka paikaan. Saa rauhassa tehdä töitä sen yhden ryhmän kanssa. Pelaajien kanssa voi käyttää enemmän aikaa esimerkiksi videoanalyyseihin ja henkilökohtaisiin ohjelmiin.”

Seura teki tärkeän uudistuksen vuonna 2016. Tuolloin se luopui vanhasta akatemia-mallista ja otti käyttöön nykyisenlaisen mallin, jossa seuralla on miehissä vain edustusjoukkue ja B-joukkue. Suomalainen on ollut muutoksista mielissään.

”Kaikki on ollut hyvin positiivista mitä on tehty. Nyt saa rauhassa keskittyä näihin muutamiin yksilöihin. Muutoksesta ei ole muuta kuin positiivista sanottavaa. Nyt pääpaino on pelaajien kehittämisessä eikä niinkään jonkin tietyn sarjan voittamisessa. Tämä systeemi on hyvin selkeä ja ainoa mittari on nähdä pelaajien pääsevän edustusjoukkueeseen. Tässä systeemissä on myös hyvää se, että nämä kaksi joukkuetta ovat hyvin lähellä toisiaan.”

Suomalaisista Marcus Forss edustaa seuraa pelaajana. Tällä hetkellä Marcus on B-joukkueen johtava hyökkääjä, mutta nousu edustukseen on vääjäämättä edessä.

”Marcus on tehnyt kaikkiin ensimmäisestä päivästä lähtien vaikutuksen omalla työmoraalillaan ja osaamisellaan. Hänellä on hyvät mahdollisuudet päästä murtautumaan edustusjoukkueeseen. Nuoresta pelaajasta puhuttaessa on toki vaikeaa sanoa missä vaiheessa, mutta Marcus on hyvin arvostettu pelaaja, joka tekee valtavasti töitä kehittymisensä eteen. ”

Forss itse kertoi Vaihtopenkki.comille antamassa haastattelussaan tavoitteenaan päästä edustusjoukkueeseen ensi kaudella. Myös Vianderin kommentit pelaajasta antavat uskoa, että Mestaruussarjassa voidaan lähiaikoina nähdä lisää suomalaisedustusta.

Viadenrin haastattelun toinen osa julkaistaan huomenna klo 10.00.

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom