Advertisement

Vaihtopenkki.com Exclusive: Haastattelussa Markus Halsti – Osa 1

Vaihtopenkki.comin kaikkien aikojen ensimmäiseen exclusive-haastatteluun on saatu Suomen jalkapallomaajoukkueessa ja Tanskan Midtjyllandissa jalkapalloileva Markus Halsti. Markus siirtyi tanskalaisseuraan vapaana agenttina heinäkuussa 2016. Hän on erittäin kokenut jalkapalloilija, joka on edustanut kotimaassa HJK:ta sekä ulkomailla Gais Goteboria, Malmöa sekä MLS:ssä pelaavaa DC Unitedia ennen siirtymistään Midtjyllandiin.

Exclusive-haastattelussa perehdymme hieman tarkemmin tämän raudanlujan ammattilaisen jalkapalloilijaelämään. Selvää on, että näin kauan kestäneellä ammattilaisurallaan pelaaja on nähnyt kaikenlaista. Markus on naimisissa entisen uutisankkuri Taina Halstin (ent. Nybergin) kanssa ja pariskunnalla on kolme- ja lähes kaksivuotiaat tyttäret.

Pelaaja kertoo perheellisen huippu-urheilijan arjen olevan kiireistä.


”Arki sujuu rutiinien avulla melko sujuvasti. Välillä tulee tietysti öitä, jolloin unen määrä ja laatu ei varmastikaan ole sitä mitä ammattiurheilijan toivoisi saavan, mutta se kuuluu perheellisen elämään,” Markus kertoo Vaihtopenkki.comille.

”Olen oppinut tyttöjeni kautta käyttämään aikani hyödyksi paremmin sekä olemaan hetkessä täysillä mukana. Töissä teen kaikkeni kehittyäkseni ja annan kentällä kaikkeni. Perheen parissa keskityn heihin, ilman ajatuksia jalkapallosta.” 

Kuluva kausi Tanskassa on pelaajalla lähtenyt liikkeelle hieman kaksijakoisesti.

”Peliminuuttien valossa alkukausi on omalta osalta sujunut heikosti, enimmäkseen olen istunut penkillä lukuun ottamatta neljää viittä peliä. Pelit, joissa olen pelannut, ovat sujuneet omalta osaltani hyvin. Koko joukkueelta tullut paljon onnistumisia, joten taistelu pelipaikoista on totta kai todella kovaa, niin kuin sen pitääkin olla liigan tämänhetkisessä kärkijoukkueessa.”

”Toisaalta erittäin positiivista on taas ollut se, miten olen saanut kroppani toimimaan vaikean kevään jälkeen, jolloin rehellisesti hetkittäin tuntui siltä, ettei se olisi enää mahdollista. Tammikuussa tullut polvivamma sekä edeltävän vuoden vammat olivat tehneet tehtävänsä ja fiilisoli kieltämättä välillä melko negatiivinen.”

Markus kertoo kuitenkin saaneensa vaikeuksien selättämisestä lisää virtaa. Ylimääräisten harjoitusten ansiosta fiilis alkaa olla korkealla ja Markus pystyy antamaan kaikkensa harjoituksissa.

Jalkapalloammattilaisen arki on rankkaa työntekoa siinä missä muidenkin ammattien kohdalla. Herätys on aikaisin aamulla, jonka jälkeen matka jatkuu pelaajien työpaikalle eli joukkueen harjoituskeskukseen.

”Herätys on ennen kello seitsemää. Aloitan päivän aina aamukahvilla sekä aamupuurolla. Tämän jälkeen edessä ovat aamuvalmistelut ja kotoa lähden ennen kahdeksaa. Joukkueen kanssa nautitaan yhteinen aamupala 8.45, jonka jälkeen edessä on päivittäinen palaveri ja harjoitukset tämän jälkeen.”

Joukkueella on puolelta päivin yhteinen lounas, jonka jälkeen pelaajilla on mahdollisuus erilaisiin hoitoihin sekä aikaa omatoimiseen harjoitteluun.

”Alkuviikosta meillä on aina toiset harjoitukset keskiviikkoon saakka. Tuolloin olen kotona noin klo 16 – 17 aikoihin. Mikäli harjoituksia on vain yksi, niin olen kotona jo klo 14 aikoihin. Yleensä näin on pari päivää ennen peliä.”

Tanskan liigassa isona bonuksena ovat lyhyet vierasmatkat.

”Pisimmillään ajetaan bussilla 3,5 tuntia, joten pelin jälkeen tulemme samana iltana vielä kotiin takaisin. Vertailun vuoksi MLS:ssä pelireissut saattoivat pahimmillaan kestää lähes neljä täyttä vuorokautta.”

Kuva: Alloverpress.fi

 

Jalkapallossa ammattilaiseksi pääseminen vaatii vuosia kovaa työntekoa aivan juniori-iästä lähtien. Vaihtopenkki.com kysyi Markukselta, kuinka paljon hän on itse harjoitellut nuorena.

”Paljon, yllättävänkin paljon. Yllättävän siinä mielessä, että nuorena en edes itse pitänyt sitä harjoitteluna, vaan lähinnä hauskanpitona ja viihdyttävänä ajankuluna. Vaikka painettiinkin hiki hatussa ja syndit jalassa yhtään säästelemättä. Olimme melkeinpä joka kesäilta Kontulan Rintinpolun kentällä aina yömyöhään saakka pelaamassa pienpelejä ja tekemässä maaleja.”

”Muistan edelleenkin elävästi, miten frendien kanssa yritettiin epätoivoisesti skulata pimeässä, kun ainoa valo oli yllä oleva kuu. Vanhemmaksi tullessa tuota aikaa ikävöi ja fiilistelee enemmän ja enemmän. Kentällä oltiin päivät pitkät ja fiilisteltiin matseja ja niitä häkkejä, mitä isot starat olivat Euroopan kentillä tehneet edellisenä iltana.”

”Itselle on aina ollut tärkeää pitää hauskuus ja rentous mukana jalkapallossa, koska tämähän on maailman paras ammatti. Samalla pitää myös ymmärtää, että kun on aika laittaa syndit jalkaan ja treenata, niin silloin pitää antaa kaikkensa ja tehdä duunia täydellä sydämellä. Elämä myös kentän ulkopuolella on tietenkin tärkeää, monella tapaa jopa ehkä tärkeämpää kuin se mitä itse kentällä tapahtuu.”

Markus on siitä onnellisessa asemassa, että on päässyt toteuttamaan jalkapalloilijana yhden monien pikkupoikien suurimmista unelmista eli pelaamisen Mestarien liigassa. Kokemus oli Markuksen yksi uran toistaiseksi parhaimmista muistoista jalkapalloilijana.

”Mestaruuksien, debyyttien sekä maaotteluiden ylitse menee helposti se syyskuinen ilta Torinossa 2014, jolloin astelin kentälle Malmön paidassa Juventusta vastaan Mestarien Liigassa.”

Kokemus toi Markukselle mieleen muistot lapsuudesta ja HJK:n taistelun Mestarien liigan alkulohkossa.

”Muistan aina sen hetken, kun olin itse skidinä pallopoikana Klubin Mestarien Liigan taipaleella ja tuolloin unelmoin siitä hetkestä, että itse pääsisin kokemaan sen hetken myös pelaajana. Se, että tuo unelma kävi toteen juuri Juventusta vastaan, joka on pienestä pitäen ollut yksi minun suosikkijoukkueistani, oli aivan uskomaton tuuri. Edelleenkin tulee kylmät väreet, kun muistelen hetkeä, jolloin seisoin rivissä juuri ennen peliä ja tajusin pääseväni haastamaan maailman parhaita pelaajia.”

Kuva: Alloverpress.fi

Itse ottelun Malmö valitettavasti hävisi 2 – 0 numeroin. Markus pelasi ottelussa topparina ja sekä hän että Malmö onnistuivat ottelussa kuitenkin hyvin, sillä vastassa oli yksi Euroopan parhaimmista joukkueista.

”Pidimme Juventuksen vain muutamassa maalipaikassa ja pystyimme itsekin luomaan muutaman hyvän paikan. Ensimmäisessä maalissa Tevez pääsi hieman liian helposti meidän toppareidemme väliin tekemään häkin. Toinen maali tuli suoraan vaparista.”

Ottelu oli ehdoton muistutus siitä mitä aivan huipulla vaaditaan, kun kamppaillaan maailman parhaita vastaan.

”Tuolla tasolla pienikin virhe kostautuu ja toisaalta itse pitää hyödyntää jokainen puolittainenkin paikka, jos haluaa menestyä.”

Haastattelun toinen osa julkaistaan perjantaina 17.11. klo 10.00.