Advertisement

Vaihtopenkki.com Exclusive: Readingin suomalaisvahti kaipaa näyttöpaikkaa

Vaihtopenkki.com pääsi tutustumaan Suomen maajoukkuerinkiin kuuluvan maalivahdin Anssi Jaakkolan elämään Readingissä. Matkasimme Readingiin jutustelemaan Huuhkaja-vahdin kanssa ja juttutuokio lähellä Madejski Stadionia oli erittäin antoisa ja jutunaihetta riitti pidempäänkin haastatteluun.

Jaakkola asuu perheensä kanssa Lontoon tuntumassa ja elämä on uomissaan, vaikka maalivahti kaipaakin lisää peliaikaa. Readingin viime kausi oli loistava joukkueen ollessa todella lähellä nousua Valioliigaan. Nyt joukkue taistelee tosissaan putoamista vastaan.

Kausi on mennyt vähän vaihtelevasti niin itselläni kuin joukkueellakin. Tietenkin odotukset olivat hirveän kovat viime kauden jälkeen. Olimme tosiaan yhtä pilkkua vaille Valioliigan paikasta”, Jaakkola kertoi Vaihtopenkki.comille.


”Itsellä oli todella vaikea viime kausi. Oli monta loukkaantumista peräjälkeen, jotka veivät vähän fiilistä ja parasta terää itseltäni. Tällä kaudella olen onneksi pysynyt kunnossa eikä ole ollut suurempia vaivoja. Jostain syystä kuitenkin joukkueella on vähän tökkinyt pelit ja ollut hyvin epätasaista. Hyvää peliä seuraa monta huonoa peliä. Hyvin nopeasti vajottiin häntäpäähän ja siellä ollaan oltu nyt. Kriisipalavereita on ollut ja managerin nimeä on vaadittu erolle. Vähän ikävämpi kausi ollut jos vertaa viime kauteen. Mutta tällaista on futis.”

Nousu maailman arvostetuimpaan sarjaan Valioliigaan oli todella yhdestä rangaistuspotkusta kiinni.

”Se oli erikoinen matsi, jossa kohtasi kaksi jengiä, jolla oli hyvä kausi alla. Molemmat olivat hieman ylivarovaisia eikä kummallakaan ollut kovin montaa maalintekopaikkaa. Harvemmin jännittää penkillä istua, mutta siinä pelissä oli syke normaalia korkeammalla. Harmi sinänsä, kun vielä johdimme pilkkuskabaa. Kaksi minuuttia eteenpäin ja olet ihan maansa myynyt. Pelistä ei jäänyt lopulta mitään käteen.”

Readingin tämän kauden joukkue on hyvin nimivahva. On selvää, että kausi on ollut pettymys niin pelaajille kuin kannattajillekin. Joukkue tarvitsisi kotijoukkueen tukea, mutta sitä ei ole juurikaan tullut.

Kyllä sieltä tulee painetta ja se vaikuttaa pelaamiseen. Meidän pelityyli on sellainen, jossa me tykätään pelata alhaalta ja pyritään syöttelemään. Ja jos ratkaisua ei löydy, niin pyrimme helposti tulemaan takaisin ja kierrättämään toista kautta. Meillä fanit ovat ainakin ihan kyllästyneitä siihen ja se oli tyylin kahden huonon pelin jälkeen, että nyt riittää tämä. Sitten alkoivat huudot, että vetäkää sitä pirun pitkää palloa. Me ei katsota mitään syöttöpeliä täällä.”

Jaakkolan mukaan tuo kertoo hyvin siitä kulttuurista, joka on juurtunut perusenglantilaiseen mentaliteettiin. On myös hyvin selvää, että kotijoukkueen buuaukset vaikuttavat pelaajien itseluottamukseen.

Jotenkin tuntuu, että pelataan paremmin vieraissa kuin kotona.”

Vaikeasta tilanteesta huolimatta joukkueella on hyvä johtaja kentällä kokeneen kapteenin Paul McShanen muodossa.

”Kapteeni on joukkueemme isoin persoona. Meille on tärkeä, että joukkueella on hyvä kapteeni Paul McShane. Hän on myös minulle hyvin läheinen kaveri. Asumme lähellä toisiamme ja ollaan paljon tekemisissä vapaa-ajalla.”

Jaakkola antaa myös kiitosta McShanen johtamistyylille.

”Silloin kuin pitää olla kova, niin hän on kova ja kun pitää rauhoitella, hän osaa myös sen. Myös Joey van den Berg on hyvä johtohahmo. Joukkueessa olisi hyvä olla enemmänkin johtajuutta, mutta joukkue on aika nuori. Nyt varsinkin kapteenin ollessa loukkaantuneena tarvitsisimme lisää johtajuutta.”

Kuva: Alloverpress.fi

Readingin managerina toimii Manchester Unitedista tuttu Jaap Stam, joka on ulkoiselta habitukseltaan erittäin pelottava hahmo. Myös otteet kentällä viittasivat siihen, ettei Stam ole mukavin hahmo managerina. Stam on kuitenkin täysin toisenlainen ihminen ja manageri kuin äkkiseltään voisi kuvitella.

”Ihan päinvastainen manageri, mitä oli pelikentillä. Itsellä ja varmaan koko joukkueella oli sellainen kuva, että hän on aggressiivinen kaveri, joka tykkää huutaa. Hän on ollut kuitenkin ihan toisenlainen managerina. Hän tykkää puhua pelaajille ja keskustella meidän kanssamme. Todella harvoin olen nähnyt häntä vihaisena.”

”Hänellä on myös todella hyvä taktinen osaaminen. Minulla on hänestä pelkästään hyvää sanottavaa. Olemus on pelottava, iso ja kalju, mutta ystävällinen ja helposti lähestyttävä ihminen kaiken kaikkiaan.

Viime kaudella Jaakkola joutui taistelemaan peliajasta erittäin kokeneen Ali Al-Habsin kanssa. Omanilainen maalivahti lähti kuitenkin viime kauden päätteeksi pois Readingistä ja seura hankki tilalle Vito Mannonen Sunderlandista.

”Meillä on joukkueessa hyvä kilpailutilanne. Etenkin jos verrataan viime kauteen, jolloin päästin Ali Al-Habsin vähän liian helpolla. En pystynyt ihan antamaan parasta kilpailutilannetta ja hän hyötyi siitä tilanteesta pelaamalla nappikauden. Tällä kaudella kilpailutilanne on hyvä, sillä tiedän Mannonen tiedostavan, että olen siinä ja pyrin tekemään parhaani ja taistelemaan omasta peliajasta. Siinä on viitteitä, että hän tietää, ettei ole varaa pelata montaa huonoa peliä.”

”Totta kai itselle toivoisi enemmänkin peliaikaa. Siinä mielessä ollut hassut kaksi kautta, ettei Al-Habsille tai Mannonelle ole kummallekaan tullut loukkaantumisia, joiden myötä saisi mahdollisuuden näyttää omaa osaamistaan. Ymmärrän totta kai, että jengi maksoi pari miljoonaa Mannonesta, joten pakko se on silloin antaa hänelle ainakin mahdollisuus.”

Toistaiseksi Jaakkola on saanut peliaikaa pääosin vain joukkueen Cup-otteluissa sekä yhden ottelun verran Mestaruussarjassa.

”Tosi hyvin mennyt, jos ottaa pois sen viimeisen pelin Sheffieldiä vastaan. Siinä matsissa meillä ei ollut mitään hätää ja mulla meni varmaan 30 minuuttia, ennen kuin koskin palloon ensimmäisen kerran. Kauheat nukahtamiset alakerralta kolmesti ja tyyliin kolme ensimmäistä vetoa upposi. Meidän maalivahtivalmentaja oli ennen ottelua jutellut, että jos pelaan hyvin, niin minulla voisi olla enemmän vastuuta tiedossa myös sarjapeleissä, sillä Mannone on ollut viime aikoina vähän siinä hilkulla. Sitten tulee tuollainen peli. Vähän sellaisia maaleja kaikki kolme, että puolustus nukkuu ja joutuu itse ottamaan niskoille ne maalit. Vähän tympäisi pelin jälkeen, kun siinä oli se mahdollisuus, joka jäi nyt sitten käyttämättä.”

Haastattelun toinen osa julkaistaan huomenna tiistaina klo 10.00.

Kuva: Alloverpress.fi

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@Vaihtopenkkicom