Vaihtopenkki.com Exclusive: Suomalaisvahdin huippuvuodet vielä edessä

Haastattelun toisessa vaiheessa meitä kiinnosti tietää hieman Jaakkolan tulevaisuudensuunnitelmista. Ennen tätä oli kuitenkin aika keskustella hieman Jaakkolan ja Readingin harjoittelusta.

”Vähän riippuu ilmasta mihin aikaan aloitetaan. Kello 9.30 pitää olla treenikeskuksessa ja noin klo 11 tai 11.30 alkaa varsinaiset harjoitukset. Ensin on aamupala ja hoidot, joiden jälkeen sitten alkulämmöt. Treenit riippuvat vähän myös siitä, miten on pelejä. Pelirumba on läpi kauden kova, ettei siinä kovin kovia rääkkitreenejä pysty paljon pitämään. Treenit ovat tunnista puoleentoista tuntiin ja sitten lounaat ja puntit päälle. Noin kahteen saakka menee päivittäin ennen kuin pääsee lähtemään.”

Englantilaista maalivahtivalmennusta on kritisoitu paljon siitä, ettei siellä keskitytä riittävästi tekniseen valmennukseen. Jaakkolalla on oma näkemyksensä asiasta, joka myös osittain tukee tätä väitettä.

”Jos verrataan vaikka minun aikaan Englannissa ja siihen kun olin Italiassa, niin Italiassa kaikki lähti taito- ja tekniikkapuolesta. Niissä keskityttiin ihan pieniinkin juttuihin todella tarkasti. Se oli vähän sellaista pilkunviilausta ja itselleni todella vaikeaa, kun olisi välillä vain halunnut ottaa niitä palloja vaan kiinni.”

”Kyllä meillä täällä on aika toisen koulukunnan maalivahtivalmentaja. Täällä mennään laukaus alas ja toinen ylös ja siihen mahdollisesti vielä kolmas veto eli mennään aika perusdrilleillä. Manageri on sellainen joka haluaa, että pelataan paljon jalalla, joten maalivahtivalmentajakin on joutunut muokkaamaan omaa valmennustaan sen mukaan. Jalalla pelaamista on näin ollen myös treenattu paljon.”

Henkiset valmentajat ovat yleistyneet jalkapallossa ja myös Readingissä on mahdollisuus tällaiseen toimintaan.

”Meillä käy kerran viikossa ulkoistettu henkilö. Se on vapaaehtoista ja ne ketkä haluaa, voivat käydä juttelemassa. Itse en ole siihen vielä uskaltautunut. En tiedä mistä se tulee, onko se jotain perussuomalaisuutta, mutta en halua käydä juttelemassa tuntemattomille omista asioistani. Pidän sitä enemmänkin heikkoutena, mutta ovathan fyysiset valmentajat lisääntyneet futiksessa viime vuosina.”

Tammikuun siirtoikkuna päättyi jokin aika sitten ja tiedustelimme Jaakkolalta, miten hän kokee siirtoikkunan vaikutukset joukkueen kannalta. Etenkin nyt, kun siirtoikkunan viimeisestä päivästä on tehty Englannissa todellinen show.

”Kyllähän kaikki tietenkin lukee lehtiä ja katsoo uutisia. Pelaajat totta kai juttelee asioista, jos joku saattaa olla tulossa tai toinen lähdössä. Kyllä pelaajat seuraavat jatkuvasti tilannetta. Meilläkin harjoituskeskuksessa pyörii Sky Sports jokaisessa huoneessa.”

Valioliigassa pelattiin myös siirtoikkunan viimeisenä päivänä useita otteluita.

”Se oli mielestäni uskomatonta, miten ne pystyivät laittamaan melkein täyden Valioliigakierroksen siihen siirtoikkunan viimeiseen päivään. Siellä on varmasti aikamoinen hässäkkä ollut monessa seurassa. Kyllä meilläkin oli päivää siirtoikkunan umpeutumista tilanne, jossa yksi minun hyvä hollantilainen kaveri oli mukana pelireissulla ja avaukseen nimetty. Se yritti kuitenkin saada siirtoa aikaan ja jutteli jatkuvasti managerille ja agentille. Sitten muutama tunti ennen peliä, hän sai siirron läpi ja lähti takaisin Hollantiin. Toivotti vaan tsemppiä loppukaudeksi ja lähti taksilla pois. Kyllä se tietenkin häiritsee keskittymistä.”

Jaakkolalla on parhaillaan kulumassa kaksivuotisen sopimuksensa viimein kausi. Neuvottelut uudesta sopimuksesta ovat käynnissä, mutta muitakin vaihtoehtoja kartoitetaan.

”Tällä hetkellä on keskustelut seuran kanssa auki. Ollaan nyt pari viikkoa juteltu mahdollisesta jatkosopimuksesta. Sinänsä olisi haluja jäädä tänne, koska olen tykännyt alueesta ja seurasta. Tytär aloitti myös koulun täällä ja olemme kaikin puolin viihtyneet todella hyvin.”

”Olisi kuitenkin mukavampi pelata, joten joutuu miettimään ja puntaroimaan vaihtoehtoja. Ikää kuitenkin alkaa tulla jo 31 vuotta täyteen ensi maaliskuussa. Pitää miettiä haluaako mennä sarjatasoa alemmas tai peliajan perässä heikompaan liigaan ja saisi kuitenkin pelata.”

Englanti on edelleen kuitenkin maalivahdille se ykkösvaihtoehto.

”Kyllä. Aina on ollut unelma pelata Englannissa ja olen tykännyt englantilaisesta futiksesta ja pelityylistä. Perheenkin kannalta olisi helpompi jäädä saarille, mutta ei sitä koskaan tiedä jos tulee jotain mielenkiintoista jostain muualta. Olen aina tykännyt heittäytyä uusiin haasteisiin ja kokeilla eksoottisiakin vaihtoehtoja. Itsestä vain tuntuu, ettei parhaita vuosia ole vielä pelattu ja siinä mielessä olisi kiva pelata vielä mahdollisimman kovassa sarjassa.”

Kuva: Alloverpress.fi

Suomesta on kehittymässä jälleen loistavia nuoria maalivahteja, kuten on tapahtunut tähänkin saakka. Jaakkolalla ei ole antaa mitään yleismaallista tapaa, jolla maalivahti pääsee huipulle, mutta muutama varteenotettava vihje kuitenkin löytyy.

”Määrätietoinen pitää olla ja asettaa tavoitteet sekä välitavoitteet, joiden kautta rupeaa askel askeleelta tavoittelemaan omia tavoitteitaan. Pitää olla rohkea ja uskaltaa tehdä ratkaisuja sekä työskennellä kovaa joka päivä sen tavoitteidensa saavuttamiseksi. Pitää osata olla oikealla tavalla röyhkeä. Sen olen itse oppinut matkan varrella.”

”Lähtiessäni itse Italiaan 19-vuotiaana, oli uusi maa, kulttuuri ja uudet kuviot. Jos nyt voisin mennä taaksepäin ajassa, niin tekisin monta asiaa toisella tavalla. Turhaan silloin nöyristelin, kun olisi pitänyt vain olla röyhkeämpi ja vaatia tiettyjä asioita. Harjoittelu on totta kai tärkeää, sillä se vahvistaa vahvuuksiasi ja parantaa heikkouksiasi. Jalalla pitää ehdottomasti osata pelata. Sitä vaaditaan joka puolella, riippumatta mihin menee.”

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@Vaihtopenkkicom