Advertisement

Valioliigakauden kolmen kärki topeissa ja flopeissa

Valioliigakausi on saatu päätökseen ja on aika listata kauden topit ja flopit. Vaihtopenkki.com kokosi omat onnistujat ja epäonnistujat kuluneelta Valioliigakaudelta. Kausi oli monessa suhteessa mielenkiintoinen, vaikka mestaruudesta ei todellista taistelua tällä kaudella saatukaan aikaan. Putoamistaistelu sen sijaan kävi kiivaana lähes viimeiselle kierrokselle saakka.

Floppien kolmen kärki

Sijalla 3: West Ham

West Ham lähti kauteen jälleen suurin odotuksin. Kausi oli alusta lähtien vaikea manageri Slaven Bilicin alaisuudessa. Bilic sai pitkän yrittämisen jälkeen lähteä ja tilalle palkattiin David Moyes. Moyes onnistui pitämään West Hamin valioliigassa, mutta manageri sai ajoittain paljon kritiikkiä kannattajilta.

Seura teki kesällä mielenkiintoisia hankintoja. Seuraan tuli muun muassa Marko Arnautovic sekä Javier Hernandez. Etenkin Chicharitolta odotettiin paljon, mutta lopputulos jäi laihaksi. Arnautovic onnistui seurassa kohtalaisesti ja sai pian kulttipelaajan maineen kannattajien keskuudessa.

Seuran omistajat David Sullivan sekä David Gold olivat läpi kauden seuran kannattajien kynsissä. Kannattajat ovat syystäkin pettyneitä seuran omistajiin. Seuraa odottaa jälleen mielenkiintoinen kesä. Ensiksi odotellaan tietoa siitä, saako Moyes jatkaa seuran managerina myös tulevaisuudessa. Ainakin osa kannattajista toivoo skottimanagerille potkuja.

Sijalla 2: Christian Benteke

Belgialainen hyökkääjä on parhaimmillaan ollut uskomattoman kova maalintekijä. Viime kaudella hyökkääjä oli monessa joukkueen maalissa mukana. Tällä kaudella maaleja syntyi Valioliigassa vain kolme. Syöttösarake näytti seitsemää syöttöä.

Heikko maalivire on sysännyt Benteken pois myös Belgian maajoukkueen Roberto Martinezin suunnitelmista. Benteke oli itse vakuuttunut pystyvänsä vakuuttamaan Martinezin kyvyistään loppukauden aikana, mutta Benteken tilanne näyttää tällä hetkellä vaikealta. Benteke oli seuran ykköshyökkääjä, jolta odotettiin huomattavasti enemmän tehojen osalta. Belgialainen osallistui aiempaa enemmän joukkueen pelin rakenteluun. Tämä ei yksin riitä selittämään tehottomuutta hyökkäyspäässä, sillä maalintekopaikoista asia ei jäänyt kiinni.

Sijalla 1: West Bromwichin seurajohto sekä kannattajat

West Bromwich sijoittui viime kaudella sijalle 10. Myös kuluva kausi alkoi hyvin. Joukkue saalisti viidestä ensimmäisestä ottelusta kahdeksan pistettä voittaen otteluista kaksi ja pelaten kahdesti tasan. Tappioita tuli vain yksi. Tämän jälkeen joukkueen pistetilasto ei karttunut enää odotetusti. Marraskuun 21. päivä joukkueen johto teki ensimmäisen virheen ja antoi luottomanagerilleen Tony Pulisille potkut. Pulis oli luonut seuraan toimivan pelityylin. Seurajohdon olisi pitänyt antaa managerilleen lisää aikaa seuran kelkan kääntämiseksi.

Joukkueen fanit olivat kyllästyneitä Pulisin puolustavaan pelityyliin ja halusivat myös muutosta. Pulisin potkujen jälkeen useat asiantuntijat varoittivat seuran kannattajia siitä mitä he toivovat. Kannattajien mielestä tämä ei ollut aiheellista. He halusivat muutosta ja muutoksen he myös saivat. Joukkue vaihtoi kauden päätteeksi Valioliiga-jalkapallon Mestaruussarjaan. Seurajohto palkkasi uudeksi manageriksi Alan Pardewn, joka oli tehnyt loistavaa työtä Newcastlessa ja hetken aikaa myös Crystal Palacessa.

Pardewn materiaali West Bromwichissa oli tosin hyvin toisenlainen kuin hänen edellisissä seuroissaan. Pardew ei onnistunut tehtävässään uudessa seurassa alkuunkaan. Seura ajautui kaoottiseen tilaan niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Joukkueen pelaajat olivat osallisena Barcelonassa taksin varastamisepisodissa ja tulokset olivat kentällä yhä surkeita. Huhtikuun alussa Pardew sai potkut ja loppukauden joukkuetta valmensi Darren Moore, joka sai joukkueeseen hieman ryhtiä kauden lopuksi. Tämä ei kuitenkaan riittänyt ja WBA jäi sarjan jumboksi 31 pisteellään.

Kuva: IBL.se

 

Toppien kolmen kärki

Sijalla 3: Manchester Cityn dominointi

Manchester City oli todella dominoiva joukkue Valioliigassa kuluvalla kaudella. Kaikki tilastot puoltavat tätä. Pisteitä joukkue saalisti 100. Maaleja se päästi vain 27 ja teki puolestaan 106. Manageri Pep Guardiola on onnistunut ajamaan pelifilosofiansa erinomaisesti joukkueen pelaajien päähän. Samalla hän on onnistunut hankkimaan pelitapaansa sopivia täsmähankintoja joukkueeseen.

Yksi Guardiolan vahvuus on ollut henkilökohtainen valmennus, tapa, jolla hän on saanut pelaajistaan kaiken potentiaalin irti. Fabian Delphiä voitiin jossain määrin pitää ylijäämäpelaajana. Benjamin Mendyn loukkaannuttua Guardiola päätti siirtää puolustavan keskikenttäpelaajan laitapuolustajaksi loistavin tuloksin.

Cityltä voitiin odottaa mestaruutta. Kuitenkin tapa, jolla mestaruus tuli oli varmasti yllätys kaikille.

Sijalla 2: Burnley

Burnley oli yksi kauden pirteimmistä yllättäjistä. Pieni seura onnistui managerinsa Sean Dychen johdolla yllättämään kaikki. Seitsemäs sija oli joukkueelta erinomainen saavutus. Joukkue koki paljon vastoinkäymisiä. Kesällä lähti ykköstoppari ja alkukaudesta loukkaantui ykkösmaalivahti. Paikkaajat löytyivät omasta seurasta ja joukkue oli vahva niin kotona kuin vieraissa.

Ensi kesä ja tuleva kausi ovat seuran kannalta erittäin mielenkiintoisia. Joukkue ei tule olemaan enää yllättäjä kenellekään. Tämä antaa tulevaan kauteen huomattavasti lisää haastetta, mutta toisaalta se voi onnistua houkuttelemaan entistä mielenkiintoisempia pelaajia seuraan.

Sijalla 1: Mohamed Salah

Egyptiläisen edellinen yritys Valioliigassa oli pettymys. AS Romassa vietetyt kaksi kautta olivat lupauksia herättäviä ja Liverpoolin manageri Jürgen Klopp päätti hankkia nopean egyptiläisen seuraan. Salah kiitti luottamuksesta ja laituri oli kauden päätteeksi liigan maalikuningas 32 osumallaan. Tämän lisäksi hän on tehnyt Mestarien liigassa toistaiseksi 10 osumaa. Liverpoolilla on vielä finaali Real Madridia vastaan, jossa Salahilta odotetaan lisää sankaritekoja.

Monet epäilivät Salahin tehokkuuden kestävän kauden loppuun saakka. Tehojen piti hyytyä viimeistään Philippe Coutinhon lähdettyä Barcelonaan. Toisin kuitenkin kävi ja Salah näytti jopa tehokkaammalta Coutinhon lähdön jälkeen. Ehdottomasti kauden suurin toppi.

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom