Valioliigan jälkipelit kierros 14

Valioliigan 14:sta ottelukierros oli kenties jopa koko kauden viihdyttävin. Sunnuntaina pelatut Pohjois-Lontoon ja Merseysiden derbyt eivät jättäneet ketään kylmäksi.

Arsenal vs Tottenham

Kauden ensimmäistä Pohjois-Lontoon derbyä oltiin odotettu kannattajien keskuudessa pitkään. Molemmilla joukkueilla oli myös allaan loistava alkukausi, joka lupasi hyvää ottelulle.

Arsenal otti isännän ottein pelin haltuunsa heti alkuminuuteista lähtien. Vain yhdeksän minuuttia oli pelattu, kun Jan Vertonghen unohti pelaavansa jalkapalloa lentopallon sijaan, ja aiheutti täysin typerällä käsivirheellään kotijoukkueelle rangaistuspotkun. Emirates oli revetä liitoksistaan, kun Pierre-Emerick Aubameyang sijoitti pallon vuorenvarmasti maaliin ja vei isännät ottelussa 1-0 -johtoon.

Kymmenen minuuttia myöhemmin Tykkimiehille avautui loistava paikka siirtyä jo kahden maalin karkumatkalle, mutta Alex Iwobi jäätyi ratkaisuhetkellä. Lähes välittömästi tuon tilanteen jälkeen Spurs otti ottelussa komennon.

30. peliminuutilla Christian Eriksenin loistava vapaapotku tavoitti Eric Dierin, joka puski pelin tasoihin Arsenal-vahti Bernd Lenon pienoisella avustuksella. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Tottenhamin laitahyökkääjä Heung-Min Son sotkeutui rangaistusalueella omiin jalkoihinsa ja pallo vietiin täysin käsittämättömästä syystä 11-metriin. Harry Kane ei jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä, vaan tykitti pallon voimalla oikeaan alanurkkaan. Enempää maaleja avausjaksolla ei enää nähty, joten tauolle siirryttiin Tottenhamin 2-1 -vierasjohdossa.

Puoliajalla Arsenal-manageri Unai Emery reagoi tilanteeseen ja otti kaksi vaihtoa. Aaron Ramsey ja Alexandre Lacazette korvasivat avauksessa olleet Henrikh Mkhitaryanin ja Alex Iwobin. Vaihtojen myötä Arsenal sai napattua ottelun jälleen haltuunsa.

Vain kymppi oli pelattu toista puoliaikaa, kun Ramseyn syöttö tavoitti rangaistualueen rajalta Aubameyangin, jonka nopea ja yllättävä laukaus jähmetti Tottenham-vahti Hugo Llorisin seuraamaan palloa vain katseellaan.

Arsenal sai tasoitusmaalistaan lisää virtaa ja haki aktiivisesti voittomaalia. Vartti ennen loppua Tottenham-puolustaja Juan Foythin pallonmenetys kostautui. Lacazette peippaili aikansa ja vapautti lopulta tarkan laukauksen maalin oikeaan alanurkkaan. Pallo otti matkalla pienen kimmokkeen Eric Dierin jalasta, mutta siitäkin huolimatta pallo meni aivan liian helposti Ranskan maajoukkuevahti Llorisin selän taakse.

Kolme minuuttia myöhemmin nähtiin ottelun viimeinen niitti, kun loistavasti pelannut Lucas Torreira täräytti isännät jo 4-2 -johtoon. Maali oli samalla Torreiran ensimmäinen Arsenal-paidassa. Juurikaan parempaan paikkaan sitä ei voi tehdä.

Ottelun loppuhetkillä Vertonghen sai vielä illan toisen keltaisen korttinsa ja lensi suihkun puolelle. Enempää maaleja ottelussa ei enää nähty, joten Arsenal nappasi komealla kotivoitollaan itselleen Pohjois-Lontoon herruuden.

Ennakko-odotukset olivat todella korkealla, eikä peli lopulta jättänyt ketään kylmäksi. Ottelu oli selvästi koko kauden viihdyttävin.

Pierre-Emerick Aubameyang oli Arsenalin suuri sankari kahdella maalillaan. Kuva: IBL.se

Kierroksen muut puheenaiheet:

Mitä ihmettä Jordan Pickford? ~ Merseysiden derby oli jo päättymässä 0-0 -tasapeliin, kunnes Englannin maajoukkuevahti pupeloi pahemmin kuin Loris Karius Mestarien liigan finaalissa viime kaudella. Lisäajan lisäaika oli jo käynnissä, kun Pool-toppari Virgil van Dijkin löysä pusku oli suuntautumassa yli maalin. Pickford työnsi täysin käsittämättömästä syystä näppinsä väliin, ja pudotti jo puoliksi päätyrajan yli menneen pallon takaisin peliin. Divock Origi kiitti ja naulasi ottelun voittomaalin lähietäisyydeltä tyhjään maaliin.

Kauden toiset manageripotkut ~ Southampton antoi maanantai-aamuna potkut manageri Mark Hughesille. Southampton suli lauantaina Manchester Unitedia vastaan kahden maalin johdon, joka oli viimeinen niitti seurajohdolle. Soton on voittanut kauden 14:sta ottelustaan vain yhden.

Crystal Palacen voitoton putki katkesi ~ Palace kaatoi lauantaina kotikentällään Burnleyn lukemin 2-0. Samalla joukkue katkaisi kahdeksan ottelun voitottoman putkensa. Edellisestä voitosta oli ehtinyt vierähtää jo kaksi ja puoli kuukautta.

Romelu Lukaku osui vihdoin ~ Belgialaishyökkääjä on ollut kuin varjo itsestään tällä kaudella. Lukaku oli pelannut ennen lauantain Soton-ottelua kaikki kilpailut mukaanlukien peräti 12 ottelua United-paidassa ilman maalia. Lauantaina syntyi itseluottamuksen kannalta todella tärkeä maali, joka saattoi avata maalihanat juuri kauden tärkeimmällä hetkellä.