Advertisement

Valioliigassa nähty alkukauden aikana hurjaa maali-iloittelua – vedonlyönnin ammattilainen povaa trendin laskevan

Valioliigakauden 2020-21 alku on ollut toistaiseksi todella erikoinen, sillä maaleja on mätetty runsaasti.

Kahdeksan ottelukierroksen jälkeen maalikeskiarvo on hurja 3,14, joka on tosin jo nyt laskussa, sillä neljän ottelukierroksen jälkeen lukema oli vieläkin suurempi, 3,80. Vertailun vuoksi todettakoon, että koko 2010-luvulla Valioliigan maalikeskiarvo oli 2,80.

Syitä poikkeuksellisen suuriin maalimääriin on haettu ties mistä. Uudesta Niken pallosta, tyhjien katsomoiden tuomasta paineettomuudesta ja uusista sääntötulkinnoista.


Todelliset syyt löytyvät kuitenkin muutamista friikkituloksia, kuten Aston Villa – Liverpool 7–2, Manchester United – Tottenham 1–6 ja Manchester City – Leicester 2–5. Myös rangaistuspotkuja on tuomittu poikkeuksellisen suuri määrä, jonka myötä Valioliiga päätti kesken syksyn painaa jarrua ja sallia päätuomareilleen tulkinnanvapautta käsivirhepilkkujen tuomitsemiseen.

Kauden 28 ensimmäisessä ottelussa tuomittiin yhteensä 20 rankkaria (0,71 per peli), mikä oli liki kolme kertaa enemmän 2010-luvun keskiarvoon (0,24) nähden. Sittemmin pilkkutuomioiden tahti on hiipunut, osin pelaajien sopeutumisen ja osin käsivirhetulkinnan muutoksen ansiosta. Edellisten viiden kierroksen aikana pilkkuja on tuomittu 0,42 per peli, mikä on vielä pidemmän ajan keskiarvoa enemmän, mutta kuitenkin vähemmän kuin kauden hullujen avauskierrosten aikana.

Vedonlyönnin ammattilainen Janne Hakulinen uskoo maalikeskiarvon tulevan kauden mittaan edelleen alas nykyisestä 3,14:sta. Perinteisesti Valioliigassa tammi-helmikuu on ollut keskimääräistä vähämaalisempaa aikaa talvisten olosuhteiden takia, ja tämän kauden armottoman kova ottelutahti sekä vain kolmen vaihdon salliminen väsyttävät pelaajia entisestään ja pudottavat sitä kautta tempoa.

Kaikki Hakulisen poiminnat Valioliigan alkukaudesta voit lukea NordicBetin blogista, jonne pääset siirtymään suoraan TÄSTÄ.