Advertisement

Veikkausliiga ja Ykkönen päätökseen – HIFK palaa liigaan, TPS ja KPV karsivat

Veikkausliiga ja Ykkönen pelattiin päätökseen lauantaina. Päätöskierroksen suurin mielenkiinto keskittyi siihen, kuka nousee ja kuka karsii – myös pronssimitaleista käytiin kiivasta taistoa KuPS:in ja FC Hongan välillä. HJK oli jo ennen päätöskierrosta varmistanut Suomen mestaruuden, RoPS hopeamitalit.

Ykkösessä pelattiin isoista asioista, kun HIFK ja KPV taistelivat suorasta noususta Veikkausliigaan. Helsinkiläiset matkustivat päätöskierroksella AC Kajaanin vieraaksi, KPV puolestaan isännöi KTP:tä.

HIFK:lle riitti päätösottelusta yksikin piste nousuun. KPV oli pakkovoiton edessä, jonka lisäksi kokkolalaiset tarvitsivat apuja Kajaanilta.

Helsingin IFK:n paluu Veikkausliigaan alkoi näyttää todennäköiseltä 35. peliminuutilla, kun AC Kajaanin keskikenttäpelaaja Willy Stephanus hölmöili itsensä punaisella kortilla suihkun puolelle. Maalittomassa tasatilanteessa edettiin kuitenkin aina 83. peliminuutille asti, kunnes IFK-hyökkääjä Tuomas Mustonen viimeisteli ottelun ainoan maalin ja sinetöi helsinkiläisten nousun. KPV voitti omassa ottelussaan KTP:n maalein 3-0, mutta se oli lopulta laiha lohtu.

HIFK:n visiitti Ykkösessä jäi vain kauden mittaiseksi ja ensi kaudella tullaan näkemään jälleen paljon kaivattuja Stadin derbyjä. KPV tavoittelee Veikkausliigapaikkaa vielä karsintojen kautta.

Veikkausliigassa pronssimitaleista taistelivat KuPS ja FC Honka. SJK, IFK Mariehamn ja TPS puolestaan pyrkivät välttämään Veikkausliigakarsinnat.

KuPS:in ja Hongan pronssitaistosta kehkeytyi todellinen jännitysnäytelmä. IFK Mariehamn siirtyi jo varhaisessa vaiheessa johtoon KuPSia vastaan Robin Sidin maalilla, joten Honka otti kiinnityksen pronssimitaleista. Kuopiolaiset nousivat IFK:ta vastaan tasoihin vielä avauspuoliajalla, mutta Honka oli avausjakson jälkeen edelleen kiinni pronssimitaleissa siirryttyään VPS:ää vastaan 2-0 -johtoon avausjakson lopulla.

Maarianhaminassa nähtiin draamaa, kun aluksi kotijoukkueen johtomaali hylättiin paitsion vuoksi, ja vain muutamaa minuuttia myöhemmin KuPS:in maali samasta syystä. 80. peliminuutilla KuPS-vahti Otso Virtanen kaatoi MIFK-hyökkääjä Aleksei Kangaskolkan rangaistusalueella ja pallo asetettiin 11 metriin. Kangaskolkka asettui itse pallon taakse laukomaan rankkaria, mutta Virtanen venyi upeaan torjuntaan. Pronssimitalit ratkaissut maali nähtiin 88. minuutilla, kun kuopiolaisten brasilialaishyökkääjä Rangel onnistui lähietäisyydeltä varsin sekavan tilanteen päätteeksi. MIFK protestoi maalia voimakkaasti, mutta tuomariston pienen palaverin jälkeen maali hyväksyttiin. Honka voitti oman kotiottelunsa lopulta lukemin 3-1, ja hävisi pronssimitalit KuPS:lle ainoastaan yhden maalin huonomman maalieronsa vuoksi.

Turun Palloseura oli pakkovoiton edessä HJK:ta vastaan, mutta kotijoukkue jäi Veritas Stadionilla täysin helsinkiläisten jyrän alle hävittyään ottelun lukemin 4-0. Näin ollen TPS joutuu karsimaan sarjapaikasta KPV:tä vastaan.

Kaksiosaisten karsintojen ensimmäinen ottelu pelataan keskiviikkona Kokkolassa. Ottelun alkamisaika ei ole vielä selvillä. Toinen – ja samalla otteluparin ratkaiseva – ottelu pelataan lauantaina Turun Veritas Stadionilla kello 15.00.