Advertisement

Vierasvoittoja vierasvoittojen perään! Tyhjillä katsomoilla suuri vaikutus kotietuun Bundesliigassa – nähdäänkö sama trendi myös Valioliigassa?

Valioliigakausi 2019-20 jatkuu pitkän tauon jälkeen 17. kesäkuuta. Tuolloin pelikentille palaavat Manchester City, Arsenal, Aston Villa sekä Sheffield United, joilla on yksi rästiottelu pelattavanaan. Näiden otteluiden jälkeen kaikilla valioliigaseuroilla on kautta jäljellä yhdeksän ottelun verran.

Ensimmäinen yhdeksästä jäljellä olevasta täydestä ottelukierroksesta pelataan viikonloppuna 19-21. kesäkuuta. Kierroksen helmenä nähdään Tottenhamin ja Manchester Unitedin välinen kohtaaminen.

Valioliigakauden jatkuminen on tottakai fantastinen juttu, mutta kyllähän fakta on se, että otteluiden pelaaminen tyhjille katsomoille lannistaa sekä pelaajien että television kautta ottelua seuraavien fiilistä todella paljon. Onko kotikentästäkään enää etua, kun seurojen intohimoiset kannattajat eivät ole stadionilla luomassa tunnelmaa ja antamassa painetta erotuomarille?

Urheiluvedonlyönnin ammattilainen Janne Hakulinen tutki asiaa ja käytti datana Bundesliigaa, jossa on jo palattu viheriöille ja pelattu tyhjille katsomoille. Toukokuussa pelatuista 35 ottelusta 1X2-jakauma oli todella vieraspainotteinen, 8-10-17, eli noin 22-29-49% [allekirjoittanut laskenut alkuperäiseen laskelmaan mukaan viime viikonloppuna pelatut ottelut].

Kuluvaa kautta edeltäneiden 2010-luvulla pelattujen yhdeksän kauden vastaava jakauma oli vajaan 2800 pelin otoksella 46-24-30%. Toukokuun tyhjille katsomoille pelatuissa otteluissa muutokset ovat olleet radikaaleja, mutta on syytä huomioida, että otoskoko on todella pieni.

Hakulisen Nordicbetille kirjoittaman todella monipuolisen tilastopläjäyksen pääset lukemaan TÄSTÄ.

Jos Valioliigassa nähdään sama trendi kuin Bundesliigassa, eli kotiedusta ei olisi enää juurikaan hyötyä, tulisi siitä kärsimään eniten Aston Villa, Tottenham ja Everton – ainakin tämän kauden tilastojen perusteella.

Aston Villa on napannut 13 kotiottelustaan 17 pistettä [1.30p/o]. Vieraissa 15 ottelusta on kertynyt vain 8 pistettä [0.53p/o]. Ero koti- ja vieraspelien pistekeskiarvossa on peräti 0.83p/o.

Tottenham on kerännyt kotona pisteitä varsin mallikkaalla 1.85 pisteen keskiarvolla. Vieraissa vastaava lukema on tasan yksi. Muutosta koti- ja vieraspelien välillä on siis huimat 0.85p/o.

Evertonin kohdalla muutos on koko liigan suurin. Merseysidelaisseuran kotiotteluiden pistekeskiarvo on 1.78p/o, kun taas vieraissa se on ollut vain 0.8p/o. Eroa siis liki pisteen verran, 0.98p/o.

Suurin hyötyjä kotiedun menetyksestä olisi Southampton. Valioliigan tämän kauden huonoin kotijoukkue on kerännyt 15 kotipelistään vain 14 pistettä [0.93p/o]. Vieraissa Southamptonilla on kulkenut. Liigan kuudenneksi paras vierasjoukkue on kerännyt 14 reissupelistään 20 pistettä [1.42p/o]. Sotonin muutos koti- ja vieraspelien pistekeskiarvossa on peräti 0.49p/o, vierasotteluiden hyväksi.

Muista valioliigajoukkueista esille täytyy nostaa vielä Arsenal ja Norwich. Myös näiden pistekeskiarvoissa koti- ja vieraspelien välillä on ollut myös suurta hajontaa. Arsenal on kerännyt kotipeleistään 0.66p/o enemmän kuin vieraissa, Norwichin kohdalla eroa on ollut 0.67p/o.

Näiden tilastojen valossa näyttäisi siltä, että Norwich ja Aston Villa ovat likipitäen varmoja putoajia, eikä pohjoislontoolaisseuroja nähtäisi ensi kaudella europeleissä. Täytyy tosin muistaa, että nämä Valioliigan laskelmat perustuivat pelkästään alkukauden tilastoihin. Joukkueiden pelivireet pitkän tauon jälkeen on iso kysymysmerkki, eikä siitäkään voi olla varma, vaikuttaako tyhjät katsomot yhtä radikaalisti kotiedun menetykseen Englannissa kuin Saksassa.