Viikkokatsaus: Kierros 25

Arsenal – Hull City 2-0

Emirates Stadiumilla pelatussa ottelussa kotijoukkue Arsenal palasi voittojen tielle kahden hävityn pelin jälkeen. Viime kierroksella Liverpoolin kaatanut Hull City kärsi täten tappion 2-0 lukemin, hieman kiistanalaisessa ottelussa.

Kotijoukkue aloitti ottelun aggressiivisin ottein, mutta Hull City oli tarjota ottelun alkuun shokkihoitoa viimeistä pelikieltoaan kärsivälle Arsene Wengerille. Lazar Markovic onnistui kaivamaan pallon itsellensä keskialueella noustessaan pallon kanssa hyökkäysalueelle. Ohitettuaan Koscielnyn, Markovic tavoitteli maalinedustalle noussutta Oumar Niassea, mutta syöttö suuntautui metrin verran liian eteen. Pari minuuttia myöhemmin Niasse pääsi kuitenkin kokeilemaan Petr Cechin reaktiokykyä, kun hyökkääjä pääsi puskemaan pallon lähietäisyydeltä. Cech näytti tällä kertaa kaapin paikan paraatitorjunnallaan.

Sanchez avasi maalitilit kyseenalaisella käsimaalilla. Kuva: Alloverpress.fi

Arsenal jatkoi kovaa painettaan, jonka aikana niin Monreal, Sanchez kuin Özil pääsivät kokeilemaan maalintekoa, mutta pallot suuntautuivat toistamiseen ohi maalikehikon. Kovan paineen päätteeksi Arsenal palkittiin. Pallon pyöriessä Hull Cityn rangaistusalueen sisällä Kieran Gibbs pääsi kokeilemaan maalintekoa, jonka Andrew Robertson vielä onnistui pelastamaan maaliviivalta. Irtopallo jäi kuitenkin Sanchezin ja Jakupovicin väliin, josta pallo löysi tiensä ensin Sanchezin käteen ja siitä verkon perukoille. Tilanteessa ei ollut kahta kysymystä osuiko pallo Sanchezia käteen, mutta päätuomari Clattenburgin mukaan vapaapotkuun tarvittavaa käsivirhettä ei tapahtunut.

Toisella puoliajalla Hull City jätti kyseenalaisen maalin taakseen ja laittoi kovempaa vaihdetta päälle. Markovic voitti jälleen Koscielnyn kaksinkamppailussa tyylipuhtaalla vartaloharhautuksella. Noustuaan pallon kanssa rangaistusalueen tuntumalle Markovic löysi maalilta Niassen, jonka kuti ei kuitenkaan suuntautunut tarpeeksi kulmaan.

Arsenal varmisti voittonsa ottelun lisäajalla Sanchezin rangaistupotkulla. Rangaistuspotkua edeltäneessä tilanteessa Sam Clucas torjui kädellään Lucas Perezin puskun. Clucas ajettiin tilanteen myötä ulos kentältä, ja Sanchez pääsi täten tälläämään kauden 17. maalinsa.

Voitto maistui Arsene Wengerin Arsenalille, jonka löytää nyt Valioliigan kolmannelta sijalta, 50 pisteellä. Hull City kamppailee yhä putoamisviivan huonommalla puolella, mutta tuore valmentaja Marco Silva on löytänyt joukkueestaan aivan uuden puolen, joten Hull Cityn kannattajilla on kuitenkin aihetta toivoon.

Manchester United – Watford  2-0

Manchester Unitedin häviötön putki jatkui kotiottelun myötä 16 otteluun, rutiininomaisella voitolla vierasjoukkue Watfordista.

Ensimmäisellä jaksolla Man United pommitteli lukuisia laukauksia Heurelho Gomesia kohden, mutta Watfordin maalivahti jatkoi vakuuttavia otteitaan. Ottelun 25. peliminuutilla Ibrahimovic teki upean juoksun maalia kohden jättäen puolustajat pahemman kerran seisoville jaloille. Paul Pogban syöttö löysi Ibrahimovicin täydellisesti, josta ruotsalaishyökkääjä taltutti pallon rinnallansa laukoakseen pallon metrejä yli maalin.

Anthony Martial pääsi nauttimaan maalinteosta. Kuva: Alloverpress.fi

Kovia otteita esittänyt Gomes joutui loppujen lopuksi antautumaan. Kun peliä oli pelattu 32 minuuttia, koko ottelun vaaralliselta näyttänyt Juan Mata sai tarkan ja kovan syötön Martialilta, josta espanjalaisella oli helppo työ ohjata pallo Gomesin taakse.

Toisen puoliajan alussa oli vuorostaan David de Gean vuoro näyttää venyvyyttään torjuessaan Mauro Zaraten painavan vapaapotkun, joka jäi Watfordin parhaaksi maalitilanteeksi. Ottelun 60. minuutilla Man United tuplasi johtonsa Capouen pallon menetyksen sekä nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Pallonriiston jälkeen pallo pelattin nopeasti Ibrahimovicin kautta Anthony Martialille, joka viimeisteli päätöslukemat 2-0. Manchester Unitedin jatkaa kuudennella sijalla ainoastaan pisteen Liverpoolia jäljessä. Watfordin 30 pistettä riittää 13. sijalle.

Middlesbrough – Everton  0-0

Riverside Stadiumilla maalittomaan tasapeliin päättyneessä ottelussa molempien joukkueiden maalivahdit esittivät hyviä otteita pitäen maalinsa puhtaana.

Ensimmäisellä jaksolla belgialaistähti Romelu Lukaku oli lähimpänä maalintekoa. Puolustuslinjan taakse ja Valdesin kanssa kasvotusten päässeen hyökkääjän laukaus kuitenkin suuntautui päin espanjalaismaalivahtia. Täten Lukaku saa vielä odottaa tituleeraustaan Evertonin kaikkien aikojen maalintekijäksi Valioliigassa.

Romelu Lukaku pääsi lähimmäksi maalintekoa maalittomaan tasapeliin päättyneessä ottelussa. Kuva: Alloverpress.fi

Evertonin 19-vuotiaalla Ademola Lookmanilla oli niin ikään kaksi mahtavaa maalintekotilannetta, mutta Middlesbroughin kirkkain tähti Victor Valdes piti pintansa. Ottelun komein torjunta nähtiin kuitenkin kentän toisessa päässä. Calum Chambers pääsi keskittämään rangaistusalueen sisään vauhdilla palloon tulleelle Rudy Getsedelle, jonka yläkulmaan suuntautunut pusku näki Joel Roblesin venyvän upeaan pelastukseen. Gestede saa täten vielä odottaa avausmaaliaan Middlesbroughin paidassa.

Ronald Koemanin luotsaama Everton on nyt pelannut kahdeksan ottelua ilman häviötä, ja joukkueen löytää nyt Valioliigan sijalta seitsemän. Middlesbroughin heikko maalinteko jatkuu, sillä kyseinen ottelu oli Boron kauden 11. maaliton ottelu kuin myös 8. voitoton ottelu peräjälkeen. Ottelun myötä Middlesbroughin löytää sijalta 15., ainoastaan 2 pisteen erolla putoamisrajaan.

Stoke City – Crystal Palace  1-0

Sam Allardycen ja Crystal Palacen onnettomat ajat jatkuvat hävitessään Stoke Citylle, Joe Allenin toisen puoliajan sekä ottelun ainoan maalin myötä. Crystal Palace lähti otteluun pienten muutoksien kanssa Andros Townsendin aloittaessa keskikentällä debytantti Lucas Milivojevicin kanssa.

Ottelun ensimmäinen varteen otettava maalitilanne tuli 16. minuutin kohdilla Townsendin lähettäessä upean keskityksen James McArthurille. McArthurin pusku suuntautui kuitenkin ohi maalin. Ensimmäisellä jaksolla lähimmäksi maalia tuli kuitenkin Stoke City. Bruno Martins Indin pusku purettiin maaliviivalta Townsendin pelastuksen myötä.

Crystal Palacen ja Sam Allardycen huonot otteet saivat jatkoa. Kuva: Alloverpress.fi

Toisella puoliajalla nähtiin ottelun ainoa maali. Marco Arnautovicin sai tilanteessa pallon keskialueella. Kärsivällisen odotuksen jälkeen Arnautovic löysi keskityksellään maalille juoksun tehneen Ramadan Sobhin, joka sai pallon taidokkaasti haltuunsa. Sobhi malttoi vielä syöttää pallon takaviistoon Joe Allenille, joka sijoitti pallon alakulmaan viimeistellen kauden kuudennen osumansa, sekä ottelun loppulukemat 1-0.

Stoke City nousi voiton myötä 9. sijalle ohi West Hamin ja Watfordin. Crystal Palace kärsiessään häviön joukkue pysyy toiseksi viimeisellä sijalla tasapisteissä sarjajumbo Sunderlandin kanssa.

Sunderland – Southampton  0-4

Tammikuun tuore hankinta Manolo Gabbiadini maalasi kahteen kertaan Southamptonin rökittäessä sarjajumbo Sunderlandin numeroin 0-4.

Ottelun ensimmäistä osumaa odotettiin 30. peliminuutille. Ottelun tähti Manolo Gabbiadini pääsi maalitaululle heti ensimmäisessä maalissa ohjaamalla Ryan Bertrandin keskityksen tuurinkantamoisella käsikosketuksella ohi Vito Mannosen. Gabbiadini lisäsi maalin tilillensä ensimmäisen jakson viimeisellä minuutilla. Tällä kertaa tuuria ei tarvittu. Maalia edelsi kymmenen onnistunutta syöttöä, jonka päätteeksi Dusan Tadic onnistui löytämään Gabbiadinin rangaistusalueen sisältä. Gabbiadinin nopean kääntymisen jälkeen italialainen pommitti upean laukauksen ohi Mannosen, ja näytti täten miksi Southampton maksoi entisestä Napolin hyökkääjästä jopa 17 miljoonaa puntaa.

Manolo Gabbiadini näytti kahdella maalillaan miksi hänestä maksettiin. Kuva: Alloverpress.fi

Toinen puoliaika muodostui saman muotin mukaan, eikä Sunderland päässyt oikein missään vaiheessa peliin mukaan. Pelin 87. minuutilla peli sinetöitiin Jason Denayerin ohjatessa pallon omaan maaliin Bertrandin kovasta ja matalasta keskityksestä. Shane Long pääsi lisäajalla tuikkaamaan pallon neljännen kerran Sunderlandin maaliin viimeistellen loppulukemat 0-4.

Voitto maistui Southamptonille paremmin kuin hyvältä hävittyään kuusi kamppailua viime seitsemästä ottelustaan. Tuloksen myötä So’ton nousi sarjataulukon sijalle 11. Sunderlandin jatkaa ryömimistään jumbopaikalla.

West Ham United – West Bromwich Albion  2-2

West Hamin ja West Bromin välisestä ottelusta kehkeytyi kunnollinen trilleri, jossa nähtiin hienoa kautta pelaavan McAuleyn viime minuutin tasoitus.

West Bromwich haki nopean johdon Nacer Chadlin upean yksilösuorituksen myötä. Ensin Chadli nöyryytti Cheikhou Kouyatea puikkoharhautuksen avulla, jonka jälkeen laukaus suuntautui niin ikään maalivahti Darren Randolphin jalkojen välistä aina verkkoon asti. Kotijoukkue oli tasoittaa vain viisi minuuttia myöhemmin Robert Snodgrassin vapaapotkusta, mutta Ben Foster otti tilanteessa pidemmän korren.

Toisella jaksolla West Hamin hyökkäys kuitenkin palkittiin. Manuel Lanzinin rangaistuspotkun ulkopuolelta lähtenyt laukaus tärähti Fosterin käsien kautta ylähirteen, jonka irtopalloon Sofiane Feghouli ehti ensimmäisenä tasoittaen tilanteen 1-1.

Slaven Bilicin West Ham ja Tony Pulisin West Bromwich saivat tyytyä pisteiden jakoon. Kuva: Alloverpress.fi

Kun varsinaista peliaikaa oli nelisen minuuttia jäljellä, Lanzini näytti jälleen potkunsa ääretöntä voimaa. Tällä kertaa peliväline upposi suoraan seisoville jaloille jääneen Fosterin vartioimaan reppuun. West Bromwich ei takaiskusta huolimatta tyrehtynyt vaan onnistui muodostamaan paineen West Hamin alueelle ansaitessaan itselleen kulmapotkun. Kulmapotkutilanteessa Jonny Evans ponnahti kaikkein korkeimmalle ohjaten pallon McAuleyn kautta West Hamin verkkoon.

Tasoitusmaalista tulistunut Slaven Bilic ilmaisi vahvasti tuskastumistaan ja onnistui vielä ottelun päätteeksi hankkimaan itsellensä ulosajon. West Ham putosi häviön myötä 10. sijalle tasapisteissä sijaa korkeammalla olevan Stoke Cityn kanssa. West Bromwich Albion lymyää yhä kahdeksannella sijalla, neljä pistettä Evertonia jäljessä.

Liverpool – Tottenham Hotspur 2-0

Liverpoolin surkea alkuvuosi sai piristystä Sadio Manén fantastisen pelin myötä. Manén kahdella maalilla Liverpool onnistui kaatamaan Tottenhamin numeroin 2-0.

Liverpool teki yhden vaihdon aloituskokoonpanoon viime kierroksen häviön jälkeen. Giorginio Wijnaldum sai luottamusta paikatessaan Emre Cania keskikentällä. Vaihto näytti heti tuottavan tulosta Wijnaldumin syöttäessä Sadio Manén läpiajoon jo pelin 16. minuutilla. Läpiajotilanteessa Mané nosti pallon vuoren varmasti yli Hugo Llorisin viimeistellen ottelun avausmaalin.

Tottenhamin puolustus sai yhä yrittää pärjätä ilman luottomies Jan Vertonghenia sekä Danny Rosea. Tottenham ei kauaa ehtinyt ensimmäistä maalia sulatella ennen kuin Liverpool ehti kaksinkertaistaa johtoasemansa. Vertonghenia keskuspuolustajana paikkaava Eric Dier onnistui sähläämään haltuunottonsa. Mané oli kärppänä paikalla karvaten pallon itselleen, jonka seurauksena Liverpoolille siunaantui ylivoimahyökkäys. Mané jatkoi pallon Lallanalle, joka laukoi suoraan Llorisia päin. Irtopallon saaneen Firminon laukaus suuntautui niin ikään Llorisia päin, mutta kolmas Manén jalasta lähtenyt laukaus oli jo liikaa ja numerot olivat 2-0.

Sadio Mané onnistui tekemään molemmat ottelun maalit. Kuva: Alloverpress.fi

Mané osoitti olevansa maailmanluokan pelaaja härnäten Tottenhamia läpi ottelun, eikä lontoolaiset saaneet senegalilaista millään ilveellä kuriin. Parisen minuuttia toisen maalinsa jälkeen Mané oli maalata jo peräti kolmannen maalinsa irtautuessaan toistamiseen Tottenhamin puolustuksesta. Tilanteesta tulleen kulmapotkun irtopallosta Mané pääsi kokeilemaan hattutempua toistamiseen, mutta Lloris oli päättänyt kahden maalin riittävän.

Tottenham ei kuitenkaan maalittomasta pelistä huolimatta jäänyt maalitilanteitta. Heung-Min Son pääsi läpiajoon Ben Daviesin syötöstä tilanteessa, joka päättyi Simot Mignoletin torjuntaan. Toisella puoliajalla ei varteen otettavia maalipaikkoja nähty, joka tarkoitti Liverpoolin ensimmäistä voittoa vuonna 2017. Voitto saattaisi herättää Liverpoolin henkiin ja nostettua apinan pois selästä, joka olisi elintärkeää Liverpoolin Mestereiden Liigan toivon kannalta. Tottenham oli jälleen huippujoukkueiden välisessä ottelussa alakynnessä, ja ovat häviön myötä askelta kauempana mestaruustaistosta. Liverpool säilyy viidennellä sijalla Tottenhamin tippuessa kolmannelle sijalle.

Burnley – Chelsea  1-1

Valioliigakierroksen suurin yllätys nähtiin Turf Moorilla Burnleyn haaliessa pisteen mestaruussuosikki Chelsealta.

Vierasjoukkue Chelsea sai täydellisen alun ottelulle Pedron laittaessa pallon reppuun ainoastaan 7. peliminuutin jälkeen. Nopea vastahyökkäys sai alkunsa Eden Hazardin vapauttavasta syötöstä Victor Mosesille, jolle siunaantui laidalle runsaasti tyhjää tilaa. Rangaistusalueen kulmalla Moses jatkoi pallon keskelle Pedrolle, joka upean ensimmäisen kosketuksen saattamana onnistui sijoittamaan pallon ohi Tom Heatonin.

Robbie Brady ei jättänyt mahdollisuuksia Courtoisille upealla vapaapotkullaan. Kuva: Alloverpress.fi

Burnleyn tammikuun hankinta Robbie Bradylle annettiin vastuuta aloituskokoonpanossa, eikä turhaan. Millimetrin tarkka sekä kova vapaapotku löysi tiensä ohi Courtoisin aivan maalin ylänurkkaan tasoittaen tilanteen 1-1.

Chelsealla oli epätyypilliseen tapaan vaikeuksia rakentaa kunnollisia maalipaikkoja, ja kotijoukkue Burnleylle siunaantuikin ottelun parhaimmat maalipaikat. Matthew Lowton sekä Andre Gray pääsivät vuorollaan kokeilemaan Courtoisia, mutta belgialainen säästi Chelsean sen pahemmalta takaiskulta. Chelsea sai ottelussa ainoastaan kaksi maaliin päin suuntautunutta laukausta, ja tuskastuminen näkyi ohi ja yli liitävien kaukolaukausten muodossa. Chelsea möhli täten mahdollisuutensa kasvattaa eroa Manchester Cityyn 12 pisteeseen, ja on nyt 8 pisteen erolla mestaruudessa kiinni. Burnleyn löytää puolestaan sijalta 12, tasapisteissä Southamptonin sekä Watfordin kanssa.

Swansea City – Leicester City  2-0

Swansean kaksi ensimmäisen puoliajan maalia oli liikaa viime vuoden mestareille. Häviön myötä Claudio Ranierin joukkue kaivaa yhä syvempää kuoppaa itsellensä, lähennellessä pudotusviivaa.

Kotijoukkue oli alusta asti parempi avatessaan maalitilinsä 36. peliminuutilla. Leicester ei saanut purettua palloa Federico Fernandez jatkaessa vapaapotkun rangaistusalueelle, josta Alfie Mawson pääsi pommittamaan volleyn ohi Kasper Schmeichelin. Swansea maalasi toistamiseen ensimmäisellä jaksolla upean syöttöpelin myötä. Hienon kuvion päätteeksi Martin Olssonille avautui laukaisupaikka vasemmalta laidalta, josta ruotsalaispuolustaja onnistui laukomaan pallon etukulmasta Leicesterin verkkoon. Leicester ei ensimmäisellä jaksolla onnistunut laukomaan palloa kertaakaan Swansean maalia kohden, ja tauolle mentiin täten lukemissa 2-0.

Leicester City valmentaja Claudio Ranierin huolet sen kuin pahenevat. Kuva: Alloverpress.fi

Toisellakaan puoliajalla ei Leicesterille löytynyt juhlimisen aihetta. Islam Slimani vaihdettiin tauolla kentälle paremman hyökkäysvoiman toivossa, ja pääsikin kasvotusten Fabianskin kanssa, mutta ei hänkään pystynyt auttamaan Leicesteriä tekemään ensimmäistä maalia Valioliigassa sitten vuodenvaihteen.

Swansea on nyt onnistunut nousemaan jumbosijalta 15. sijalle ja on nyt putoamisrajan paremmalla puolella jo neljän pisteen turvin. Leicester, joka ei ole onnistunut maalinteossa kymmeneen pelituntiin jatkaa surkeata kauttaan neljänneksi viimeisenä, nyt vain pisteen erolla putoamisrajaan.

AFC Bournemouth – Manchester City  0-2

Manchester City nousi sarjataulukossa toiseksi voitettuaan Bournemouthin 0-2 Vitality Stadiumilla.

Ottelu alkoi odotetusti Manchester Cityn hallinnassa. Bournemouthilla oli suuria vaikeuksia pitää Man City irti maalipaikoista ja näki niin Sterlingin osuvan maalipuihin, kuin Yaya Touren kierteisen pallon liehuvan vain puolisen metriä ohi maalin, ennen kuin pallo viimein lojui Artur Borucin verkossa. Leroy Sanen matala keskitys otti ikävän kimmokkeen Bournemouthin puolustajasta ja päätyi suoraan takatolpalle Sterlingin jalkaan, josta hyökkääjällä oli helppo työ tuikkasta pallo maaliin.

Vain minuuttia myöhemmin Bournemouth luuli jo tasoittaneensa ottelun Joshua Kingin onnistuessa laukomaan pallon Willy Caballeron vartioimaan maaliin. King oli kuitenkin päätuomarin mukaan rikkonut tilannetta edeltäneessä kamppailussa.

Manchester Cityn Gabriel Jesus loukkaantui ikävästi ottelun alkupuolella. Kuva: Alloverpress.fi

Ensimmäisellä jaksolla nähtiin todella ikävä tilanne räjähdysmäisen alun Manchester Cityssä tehneen Gabriel Jesuksen joutuessa vaihtoon loukkaantumisen seurauksena. Sergio Aguero sai täten mahdollisuuden päästessään kentälle ja onnistuikin avustamaan Tyler Mingsiä omassa maalissaan. Raheem Sterlingin noustua vasemmalta laidalta päätyrajan tuntumaan, laituri löysi Agueron maalin edustalta. Pallo otti vielä kimmoketa Mingsin jalasta ja merkattiin siten omaksi maaliksi. Man Cityllä oli vielä hyviä tilanteita lisätä johtoaan, mutta Boruc onnistui pitämään luvut sivistyneinä parilla paraatitorjunnallaan.

Man City siirtyi voiton myötä Valioliigan toiselle sijalle ja kiri Chelsean johtoa kahdeksaan pisteeseen. Bournemouth on kerännyt itsellensä 26 pistettä 25 ottelusta, joka riittää sijalle 14.