Viikkokatsaus: Kierros 28

AFC Bournemouth – West Ham United  3-2

Joshua Kingin hattutemppu antoi eväät kotivoittoon, sekä toivon hiveniä tulevaisuutta ajatellen, muuten huonoa kautta pelaavalle Bournemouthille.

Ottelu alkoi vauhdilla, kun päätuomari vihelsi pelin poikki rangaistuspotkun merkiksi jo 8. peliminuutilla. Charlie Danielsin murtautuessa läpi West Hamin puolustuslinjan Sofiane Feghouli joutui repimään pelaajan nurin, eikä tuomarille jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin näyttää palloa pilkulle. Rangaistuspotkun laukoi Bournemouthin maalikuningas Joshua King, mutta onnistui tällä kertaa sijoittamaan pallon ohi maalikehikon. Vain minuuttia myöhemmin toisessa päädyssä tapahtui, kun Michail Antonio sai pallon rangaistusalueen sisällä, ja yllätti odottamattomalla kääntölaukauksella Bournemouth maalivahti Artur Borucin. Maali oli Antonion yhdeksäs osuma, mutta ensimmäinen viimeiseen kymmeneen otteluun.

Bournemouth tuli ottelussa tasoihin ensimmäisen jakson 31. minuutilla Joshua Kingin taidonnäytteen seurauksena. Norjalainen otti pallon taidokkaasti haltuunsa boksin sisällä nostamalla pallon yli puolustaja Jose Fonten, josta hyökkääjä viimeisteli lukemat 1-1. Bournemouth sai vielä mahdollisuuden anastaa johtoaseman jakson lopussa, päätuomarin viheltäessä joukkueelle ottelun toisen rangaistuspotkun. Jose Fonte kaatoi Marc Pughin rangaistuspotkua edeltäneessä tilanteessa. Darren Randolph nappasi rangaistuspotkusta itselleen pidemmän korren toistamiseen torjuessaan Benok Afoben yrityksen, ja puoliajalle mentiin täten tasalukemissa.

Joshua King ja Bournemouth juhlivat hyökkääjänsä hattutemppua. Kuva: Alloverpress.fi

Toista puoliaikaa ei pitkään ehditty pelata ennen Bournemouthin johtomaalia. Parisen minuuttia toisen jakson alkamisesta Bournemouthin vapaapotku pelattiin keskityksenä maalille. Korkeimmalle yltänyt Afobe onnistui jatkamaan pallon vapaaksi jääneelle Kingille, joka töräytti itselleen illan toisen maalinsa.

Ottelu sai dramaattisen lopun West Hamin Andre Ayewn 83. peliminuutin tasoituksella. Pedro Obiang löysi Sam Byramin juoksun oikealta laidalta, jonka jättö puolestaan löysi Ayewin alueen sisältä. Ghanalaisen viimeistely ei tilanteessa ontunut, vaan hyökkääjä sijoitti pallon varmasti verkon perukoille. The Cherries ei kuitenkaan tyytynyt kotiyleisön edessä muuhun kuin kolmeen pisteeseen. Kotijoukkue painosti vimmatusti Vitality Stadiumilla, ja onnistui puristamaan itselleen 90. peliminuutin voittomaalin. Jack Wilshere pelasi pallon ylös Pughille vasemmalle laidalle. Pughin jättö Wilsherelle loi tarpeeksi tilaa englantilaisen laukaukselle, jonka Randolph torjui eteensä. Kukas muukaan kuin Joshua King oli mies paikallaan, ja pystyi täten viimeistelemään hattutemppunsa, sekä 3-2 voittomaalin Bournemouthille.

Bournemouth sai voiton myötä hieman hajurakoa putoamiskamppailusta, ja löytyy sijalta 14. West Hamilla on nyt kasassa 33 pistettä, joka riittää 11. sijaan.

Everton – West Bromwich Albion  3-0

West Bromwichille tarjottiin Goodison Parkilla mahdollisuutta nousta pisteen päähän Evertonista, mutta ei onnistunut pysymään kotijoukkueen perässä 3-0 lukemiin loppuneessa ottelussa.

Ensimmäistä maalia odotettiin aina 39. peliminuutille asti. Lukaku nousi oikealta laidaltaan ja pelasi pallon Ross Barkleylle rangaistusalueen tuntumalle. Ross Barkleyn kunnianhimoisen laukauksen Ben Foster onnistui vielä torjumaan, mutta paluupalloon ennättänyt Kevin Mirallas siirsi kotijoukkueen johtoon.

Romelu Lukaku oli tuttuun tapaansa vaarallinen läpi ottelun. Kuva: Alloverpress.fi

Ensimmäisen jakson lopussa nähtiin vielä näennäisesti sinetöivä maali West Bromwichin päätyyn. Manchester Unitedista Evertoniin siirtynyt Morgan Schneiderlin pääsi tuikkaamaan ensimmäisen maalinsa Evertonin paidassa, Lukakun hienon esityön myötä. Lukaku piti vahvasti pallon hallussaan tutulla oikealla laidallaan löytäen syötöllään raon West Bromwichin puolustuksesta. Syöttö löysi Schneiderlinin rangaistusalueen sisältä, josta keskikenttäpelaaja kamppaili itselleen laukauksen, siirtäen kotijoukkueen jo kahden maalin karkumatkalle.

West Bromwichilla ei toisella puoliajalla näyttänyt olevan sen suurempia mahdollisuuksia kavennukseen. Ottelun viimeisen kympin aikana Lukaku pääsi viimeistelemään viimeisen niitin. Barkleyn keskitys vasemmalta laidalta löysi Lukakun maalilta, joka sijoitti pallon ohi Ben Fosterin varmistaessaan kauden 19. maalinsa.

Everton hengittää voiton myötä Manchester Unitedia niskaan, ja on 47 pisteellään vain kaksi pistettä Manchesterin jättiä perässä. Manchester United on tosin kaksi ottelua vähemmän pelanneena. West Bromwich jatkaa sijalla kahdeksan.

Hull City – Swansea City  2-1

Vaihtopelaaja Oumar Niasse sai pukea sankarinviitan päälleen tehdessään kaksi osumaa, auttaessaan Marco Silvan The Tigersiä elintärkeään voittoon.

Ottelun alussa vahvemmin pelannut Swansea City loi ensimmäisen hyvän maalitilanteensa jo 10. minuutilla, Gylfi Sigurdssonin vapauttaessa Wayne Routledgen, mutta Swansean epäonneksi Hullin maalivahti Eldin Jakupovic venyi tärkeään jalkatorjuntaan. Swansean hyvää alkua tyrehdytti ensimmäisen jakson kaksi loukkaantumista, kun niin puolustaja Angel Rangel sekä maalitykki Fernando Llorente jouduttiin vaihtamaan pois kentältä loukkaantumisten vuoksi.

Hull City hyökkääjä Oumar Niasse oli illan sankari tulleessaan kentälle toisella puoliajalla. Kuva: Alloverpress.fi

Ottelu jatkui tasaisissa merkeissä myös toisella puoliajalla, mutta 63. minuutin Hull City vaihto teki Marco Silvan luotsaamalle joukkueelle ihmeitä. Oumar Niassen sisääntulosta ehdittiin nauttia maalitta vain kuusi minuuttia. Niasse pelasi upeasti yhteen hyökkääjä Abel Hernandezin kanssa, jossa jälkimmäinen nosti seinäsyötöllä pallon yli Swansean puolustuslinjan vapauttaen illan sankari Niassen maalintekoon. Niasse ei tyytynyt ainoastaan yhteen maaliin, vaan jatkoi pahantekoa vain kymmenen minuuttia myöhemmin. Ahmed Elmohamadyn keskitys löysi Niassen maalinedustalta, mistä senegalilaishyökkääjä viimeisteli illan toisen osumansa.

Swansea City kaunisteli loppulukemat 2-1 ottelun lisäajalla, Alfie Mawsonin puskiessa Sigurdssonin keskityksen etutolpalta sisään. Maali oli Swansealle laiha lohtu Hull Cityn viedessä elintärkeät kolme pistettä. Swansea on Valioliigassa sijalla 16 ja Hull City puolestaan sijalla 18.

Liverpool – Burnley  2-1

Liverpoolin kotivoitto Burnleystä ei missään nimessä ollut kaunis, mutta Emre Canin kaukolaukaus pitää Liverpoolin mukana taistelussa Mestarien liigapaikasta.

Burnley aloitti maalinteon hiljentämällä Anfieldin jo 10. minuutilla. Matt Lowtonin upea syöttö tavoitti Ashley Barnesin, joka liukulaukauksella onnistu ohjaamaan pallon ohi Simon Mignoletin.

Ottelu jatkui Liverpoolille tavanomaisella tavalla. Liverpoolin pitäessä palloa Burnley puolusti kurinalaisesti, ja iski vastahyökkäyksiin aina mahdollisuuden tullen. Ensimmäisen jakson lopussa Liverpool sai karistettua suurimman apinan selästään. Divock Origin keskitys löysi Georgino Wijnaldumin, jonka hieman kyseenalainen haltuunotto kuitenkin mahdollisti keskikenttäpelaajan laukauksen, johon Tom Heaton ei maalillaan ehtinyt väliin.

Emre Canin kaukolaukaus pelasti Liverpoolin tasapeliltä Anfieldillä. Kuva: Alloverpress.fi

Toisella puoliajalla Liverpoolilla oli vaikeuksia pelin avaamisessa, joka johti Philippe Coutinhon paikkaamiseen 17-vuotiaalla Ben Woodburnilla. Vain hetkeä myöhemmin Emre Can sai pallon Origilta keskikentällä, josta saksalainen päätti kokeilla onneansa kauempaa. Emre Canin mahtava laukaus löysi tiensä aina Tom Heatonin vartioimaan maaliin asti.

Liverpool säilyi takaiskuilta, ja paranteli täten asemiaan Valioliigan neljän parhaan joukossa 55 pisteellään. Liverpool on nyt yhden pisteen päässä Man Citystä sekä Tottenhamista, joilla molemmilla on ottelu vähemmän pelattuna. Burnleyn löytää sijalta kaksitoista, 31 pisteellään.